Bolygó vagy szemét?


2018-05-23
Hernadi Ildiko | 2018-05-23 11:36:56

„9 millió tonna műanyag ömlik az óceánba minden évben - ez nagyjából annyi, mintha a Föld összes tengeri és óceáni partszakaszát körbekerítenénk fél méterenként 5 darab, műanyagszeméttel tömött műanyag bevásárlózacskóval.”

Sok kicsi pedig nagyon is sokra mehet. A dánok évente használnak el fejenként egy műanyag zacskót, míg az amerikaiak naponta dobnak ki egyet. Ez 118 625 000 000 (118 millárd 625 millió) zacskót jelent egyetlen országban. Képzeljétek el, mennyit számítana, ha csupán az amerikaiak (USA) annyira tudatosak lennének, mint a dánok! Hány zacskót jelentene ez? A többi felhasznált műanyagról nem is beszélve…

 



A műanyagok azért roppant veszélyesek, mert jelen tudásunk szerint nem bomlanak le, tehát az újra fel nem használt darabok „valahol” egyre csak halmozódnak és halmozódnak és halmozódnak.

 

 


„További sokkoló adatok a bolygó és az azt elöntő műanyag szemét állapotáról:


•    A Föld teljes műanyagtermelése az 1950-es 2.3 millió tonnáról 162 millió tonnára nőtt 1993-ban, majd 448 millió tonnára 2015-ben.


•    Jelenleg több mint 5 billió darab műanyagszemét úszkál óceánjainkban.


•    A összes tengerparti hordalék 73 százaléka műanyag: palackok, kupakok, élelmiszercsomagolók, bevásárlózacskók, cigarettafilterek, polisztirol tárolók, stb.


•    2050-re gyakorlatilag minden tengeri madárfaj fő tápláléka a műanyag lesz.


•    2015-től kezdődően 6.9 milliárd tonna műanyagszemét keletkezett. Ennek 9 százaléka került újrahasznosításra, 12 százalékát elégették, és 79 százaléka landolt szemétlerakókban és a környezetünkben.


•    Világszerte majdnem egymillió műanyagpalackos italt adnak el percenként.


•    Minden műanyag 40 százaléka egyetlen használat után a szemétbe kerül.”

 

 

Az albatroszfiókák közül már így is sokan pórul jártak. Szüleik a vízen úszó hulladékokkal etették őket, azt gondolva, hogy az táplálék.

 


Ha a cikkben eljutottatok idáig és meg is döbbentettek az adatok, láthatjátok, hogy magatok is apróságokkal milyen sokat tehettek. Virtuálisan ugyan, de a nyilvánosság elé is tárhatjátok szándékotokat a National Geographic honlapján, ahol most fogadalmat tehettek arról, hogy ezentúl mindig visztek magatokkal újrafelhasználható szatyrot a boltba, kizárólag többször használható palackot használtok, és mindig próbáltok szelektíven hulladékot gyűjteni. (Az oldal angolul van, ha nem értitek a szöveget kérjetek segítséget egy társatoktól vagy egy felnőttől!)

 

forrás:
https://qubit.hu/2018/05/18/2050-re-minden-tengeri-madarfaj-fo-taplaleka-a-muanyag-lesz
https://qubit.hu/2018/05/07/sajat-szuleik-etetik-halalra-muanyaggal-az-albatroszfiokakat
https://www.nationalgeographic.com/environment/plasticpledge/?beta=true

 


Események

Friss hírek

Galéria

Címkefelhő

BISEL verseny jeles napok események Borián György az év fajai játék Ismerd meg! archív projektek ajánló hasznos víz jó tudni BISEL kisokos