Itt a korall, hol a korall?


2018-01-29
Hernadi Ildiko | 2018-01-29 11:32:21

 

Nos, a már emlegetett pillangóhatáshoz hasonlíthatjuk a műanyagaink helytelen felhasználásából és hulladékként való elhelyezéséből származó károkat a korallok világában. Bármilyen hihetetlen a műanyagok felületén is megtapadnak a különböző baktériumok, amelyek aztán óriási károkat okozhatnak, akár el is pusztíthatják ezeket az élőlényeket. A kutatók szerint mintegy 11,1 milliárdnyi műanyag részecske fedi be a korallzátonyokat, a rajtuk utazó baktériumok pedig 4%-ról 89%-ra növelik a fertőzésveszélyt. Márpedig a korallokat nem csak szépségük miatt érdemes megőrizni, hanem azért is, mert fontos szerepet töltenek be a víz szűrésében, tisztításában, a biodiverzitás fenntartásában is!
Bővebben olvashattok erről a https://index.hu/tudomany/2018/01/26/muanyag_szemet_is_pusztitja_a_korallokat/oldalon, ahol két másik érdekes cikket is találhattok csatolva a témával kapcsolatosan.
Szeretném még ajánlani nektek Sir David Attenborough és a Nagy Korallzátony oldalt (https://titanbuvar.hu/david-attemborough-es-a-nagy-korallzatony/), ahonnan egy csodálatos, virtuális utazásra szörfölhettek tovább a kiváló tudóssal. (Bár a képek önmagukért is beszélnek, a hanganyag angolul van, ami kiváló lehetőséget ad a gyakorlására. )

képek forrása:
https://sg.hu/cikkek/tudomany/124734/peldatlan-korallfeheredes-sujtja-az-ausztral-nagy-korallzatonyt
http://sharkwarsbook.wikia.com/wiki/File:101511_coral_reef_fishes_15831.jpg

 


Események

Friss hírek

Galéria

Címkefelhő

BISEL verseny jeles napok események Borián György az év fajai játék Ismerd meg! archív projektek ajánló hasznos víz jó tudni BISEL kisokos