Kétségek között?


2018-05-09
Hernadi Ildiko | 2018-05-09 12:38:37

Ha valaha átsuhant rajtatok a gondolat, hogy érdemes-e egyáltalán a BISEL programmal foglakoznotok, – a természetvédelem fontosságán kívül – akkor Geoffrey Tandy története remélhetőleg megadja a választ számotokra.
Történetünk eseményeit egy másik tudomány, a történelem fordulatai között találhatjuk meg.


Tandy (1900-1969) lényegében algákkal, moszatokkal foglakozó tudós volt, vagyis kriptogámus. A II. világháborúban az ellenségen való felülkerekedés egyik módja a kódolt üzenetek küldése volt, melyet persze a másik fél megpróbált megfejteni. Ők voltak a kriptogramokkal küzdő tudósok. Egy félreértés (talán félreolvasás) folytán a brit védelmi minisztérium felvette a csapatba Tandyt, aki a kódokról vajmi keveset tudott. Ennek ellenére mégis nélkülözhetetlen szolgálatára vált a háború mihamarabbi befejezésének, amikor egy elsüllyedt német tengeralattjáró értékes dokumentumait kellett használhatóvá tenni. Tandy ugyanis szakmájából kifolyólag pontosan tudta, hogyan lehet biztonsággal kiszárítani és megőrizni az elázott papírokat. Ezzel pedig a rajtuk szereplő információkhoz is hozzájutottak a britek, ami nagyban hozzájárult az Enigma megfejtéséhez, áttételesen a háború évekkel való lerövidüléséhez.



Ki tudja, lehet, hogy egyszer Veletek is megtörténik, hogy egy sosem gondolt tudás és gyakorlat nagy hasznotokra lesz az életetekben?! :)

 

 

 

forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2018/04/24/az_algakutato_aki_segitett_megnyerni_a_masodik_vilaghaborut/
http://davidjcollard.blogspot.hu/2013/06/old-possum-and-limbs-of-satan.html

 


Események

Friss hírek

Galéria

Címkefelhő

BISEL verseny jeles napok események Borián György az év fajai játék Ismerd meg! archív projektek ajánló hasznos víz jó tudni BISEL kisokos