Kicsik és nagyok


2018-03-12
Hernadi Ildiko | 2018-03-12 13:03:55

Hallottatok már a Veszély-szigetekről? Hát az Adélie pinvinekről (Pygoscelis adeliae)? Róluk biztosan, ha nem is név szerint ismeritek őket, hiszen a legtöbb mesében a pingvin ábrázolásokat, mintha róluk mintázták volna.

 

 

De miért is kerültek cikkünk homlokterébe ezen állatok pont most? Két, tulajdonképpen közeli, róluk szóló hír miatt. Tavaly év vége felé olvashattuk (forrás), hogy egy 36 ezres kolónia fiókáiból mindössze kettő maradt életben, a többiek éhen haltak! Ennek a tragédiának a hátterében valószínűleg a klímaváltozás állhat, melynek eredményeképpen szokatlanul sok jég halmozódott fel a térségükben, így távolabbi utakra kényszerítve a szülőket a táplálékkereséskor. A másik tudósítás arról szól (forrás), hogy a Veszély-szigeteken (ld. térkép) a kutatók másfél milliós állományukra bukkantak, egészen pontosan 751527 költőpárt sikerült megszámolniuk a drónokkal készített felvétlek alapján.

 

 

Eme új kolónia nagysága feltehetőleg annak köszönhető, hogy a szigetek kevésbé megközelíthető helyen vannak, így az embertől elzártan élhettek…eddig. Reméljük ez a felfedezés inkább a védelmüknek ad nagyobb lendületet, semmint a kizsákmányolásuknak.

 

      

 

 

A címben említett nagyok után jöjjenek a kicsik. Legalábbis a méretüket tekintve, mert a medveállatkákat bizony csak mikroszkóp segítségével tanulmányozhatjuk. Kazuharu Arakawa különösen szereti őket, medveállatka-kutató. Sőt Kazuharu annyira érdeklődő, hogy egy ötlettől vezérleve a Tokióban levő lakása alatt levő parkolóból szerzett egy kis mintát az ott levő mohából, majd bevitte azt a munkahelyére megvizsgálni és szerencséjére talált is medveállatkákat. Mi több egy új fajra bukkant (Macrobiotus shonaicus)! Abból is mindjárt tíz példányra, aminek köszönhetően alkalma volt betekinteni az életükbe, szaporodásukba.

 

 



Ebből a két példából is láthatjátok, hogy semmi sem lehetetlen! BISEL vizsgálataitok során akár Ti is felfedezhettek valamit?!

 

 

 

 


képek forrása:
https://www.google.hu/maps/
http://termeszettar.hu/anyagok/pingvin/ping.htm
https://www.hirmagazin.eu/katasztrofalis-koltesi-idoszak-sujtotta-az-adelie-pingvineket
http://wanderlord.com/tardigrada-water-bear/

 


Események

Friss hírek

Galéria

Címkefelhő

BISEL verseny jeles napok események Borián György az év fajai játék Ismerd meg! archív projektek ajánló hasznos víz jó tudni BISEL kisokos