Rómeó, a sasok és a szemfoltos bambuszcápa


2018-02-12
Hernadi Ildiko | 2018-02-12 09:46:17

Sokszor írunk Nektek a természetvédelem fontosságáról és nincs ez másképpen most sem, még ha egy picit viccesebb formában is.


Rómeó az első, akiről szót ejtünk, és aki nevében hordozza a sorsát. Bizony ő egy hősszerelmes, aki epekedve várja párját már évek óta. Igaz nincs könnyű dolga, hiszen Cochabamba város Természettudományi Múzeumának akváriumában él. Az itt dolgozó természetvédők, szeretnének párt találni számára, egyre kétségbeesettebben. Annyira, hogy most már társkeresőben hirdetik védencüket. Mindez természetesen nem csak Rómeó kedvéért történik, hanem azért is, mert lehetséges, hogy ő a fajának  (Sehuencas-vízibéka (Telmatobius yuracare)) utolsó, vagy egyik utolsó példánya. Így a kampány egy komoly fajmentő akció is egyben! (A történetet ITT olvashatjátok el.)



A második történetünk a sasokról szól akik, amellett, hogy fenséges ragadozó madarak védettek is. Az Európai Unió által támogatott PannonEagle LIFE projekt keretében számolták meg őket hazánkban és a Kárpát-medencében. Itthon 753-766 rétisast (Haliaeetus albicilla, eszmei értéke 1 000 000 forint) és 342-356 parlagi sast (Aquila heliaca, eszmei értéke 1 000 000 forint) vettek számba az idei felmérés során. Ha ezt soknak találjátok az eredeti cikkből (ITT) azt is megtudhatjátok, mennyit kell sétálni valójában, hogy találkozhassatok eggyel.

  

A harmadik hírünk egy igazi csemege. Gondoltátok volna, hogy egy cápa sétál a szárazföldön? Hogy az uszonyait kezdetleges lábként képes használni? Nos a szemfoltos bambuszcápa (Hemiscyllium ocellatum) bizony megteszi ezt! Egy órán keresztül képes várni, hogy a heves vadászat során körülőle eltűnt víz „visszatérjen”, de ha mégsem, akkor ő maga megy vissza éltető közegéhez! Mindezt egy kisvideóban is bemutatja a CIKK.




képek forrása:

http://www.origo.hu/tudomany/20180211-tarskereso-oldal-segitsegevel-keresnek-partnert-romeonak-a-boliviai-bekanak.html
https://segits.be/allathatarozo/madarak/93-parlagi-sas.html
http://www.theonlinezoo.com/pages/epaulette_shark.html

 


Események

Friss hírek

Galéria

Címkefelhő

BISEL verseny jeles napok események Borián György az év fajai játék Ismerd meg! archív projektek ajánló hasznos víz jó tudni BISEL kisokos