Víztükör - BISEL 2021-2022. évi országos versenyfelhívás


2021-06-07
Kontur Tamás | 2021-06-07 08:40:56

2021-2022. évi BISEL országos verseny módosított

VERSENYFELHÍVÁSA

„Víztükör”

Az Agrárminisztérium a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft., a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Kisalföldi ASZC Roth Gyula Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium közreműködésével országos versenyt hirdet a BISEL – Gumicsizmás természetvédelem program keretében „Víztükör!” címmel általános és középiskolák 7-12. évfolyamos tanulói számára két korcsoportban (7-9. és 10-12. évfolyam).

A versenyre 4-6 fős csapatok jelentkezését várjuk.

A verseny célja: a kisvízfolyások vizsgálata, állapotának BISEL módszerrel történő minősítése, élőviláguk megismerése, a vízfolyásokat veszélyeztető tényezők, a 2021-2022. évi versenyben különösen a vízjárás olykor szélsőséges változását okozó természetes folyamatok, illetve emberi tevékenységek megfigyelése. További cél az élményszerű feladatokon keresztül a vízfolyások és környezetük védelme iránti elköteleződés erősítése, az ökológiai összefüggések felismerése, komplex, átfogó gondolkodásmód elsajátítása és nem utolsósorban a csapatmunka, közösségépítés ösztönzése.   

A verseny felépítése: a verseny vízvizsgálati részből, egy elméleti feladatsorból, egy tervezési feladatból, egy kreatív feladatból és a döntőből áll.

 

A http://bisel.hu/verseny oldalon megjelenő feladatok megoldásait online kell benyújtani az egyes fordulóknál meghatározott módon, a feltüntetett határidőig.

 

A versenyre való jelentkezés módja:

  • amennyiben az iskola korábban még nem vett részt a BISEL programban, először regisztrálnia szükséges a BISEL honlapon a https://bisel.hu/user/registration?url=/ Az iskolát csak egyszer kell regisztrálni; névváltozás esetén módosítani kell az iskola nevét

(a már regisztrált iskolák listája a https://bisel.hu/resztvevok címen tekinthető meg);

  • a versenyre az első forduló (elméleti feladatsor) megoldásával egyidejűleg megadott adatokkal lehet jelentkezni: a résztvevő csapatoknak csapatnevet kell választaniuk, valamint a csapattagok és a felkészítő tanár nevét és a kapcsolattartási e-mail címet is meg kell adniuk!

 

BISEL vízvizsgálat:

A versenyben való részvétel feltétele egy szabályos BISEL terepi vizsgálat elvégzése kibővített élőhelyvizsgálattal + a részletes jegyzőkönyv kitöltése a BISEL honlapon. A terepi vizsgálattal kapcsolatban bővebb információt találnak a https://bisel.hu/bisel-meres-pontrol-pontra oldalon.

A jegyzőkönyvet a www.bisel.hu oldalra történő belépés után az Adataim/Projektjeim menüpontban az „Új projekt feltöltése" mezőre kattintva tudják feltölteni. Kérjük minél több adat megadását és fotók feltöltését is a jegyzőkönyvhöz. A csapatok a makrogerincteleneken túl az adott vízfolyás és közvetlen környezetének növény- és állatvilágát is vegyék alaposabban szemügyre, és vizsgálják meg az egyes fajok vízhez való kapcsolódását, különösen a vízfolyás időszakos kiszáradása, vagy áradása következményeit.  

A vízvizsgálat a verseny meghirdetésétől 2022. március 21-ig végezhető.

A vízvizsgálatért max. 35 pont kapható:

  • alapadatok (max. 6 pont)
  • fizikai-kémiai jellemzők (max. 4 pont)
  • biológiai jellemzők (max. 15 pont)
  • képek (max. 5 pont)
  • több vízvizsgálat - több alkalommal, vagy a vízfolyás több szakaszán (max. 5 pont)

  

  1. forduló – elméleti feladatsor:

Az elméleti feladatsor megoldása (külön online feladatlap a 7-9., illetve 10-12. évfolyamosoknak)

A feladatlap kitöltésével lehet benevezni a versenyre; a feladatlap június 20-tól érhető el a http://bisel.hu/verseny felületen.

Beküldési határidő: 2021. december 21. (módosított határidő)

Az 1. forduló feladatsorában minden helyes válaszért 1 pont (összesen 50 pont) kapható.

 

  1. forduló – tervezési feladat:

Akcióterv kidolgozása  ̶  szakemberek (vízügyi, nemzeti parki, önkormányzati, stb. szakértők) bevonásával  ̶  a helyi kisvízfolyások kiszáradásának, vízjárási szélsőségeinek megelőzésére, mérséklésére.

Fontos megvizsgálni az ok-okozati összefüggéseket a hatékonyabb megelőzés, védekezés érdekében!

Beküldési határidő: 2022. február 25. (módosított határidő)

A 2. forduló feladatáért max. 50 pont kapható.

 

  1. forduló – kreatív feladat:

Képregény készítése az éghajlatváltozás hatásairól a kisvízfolyások élővilágára, különös tekintettel a szélsőséges vízjárásra.

Terjedelem: minimum 3, maximum 10 kép és a hozzájuk tartozó szöveg. Kérjük a képregény egyes képeit sorszámozni a könnyebb átláthatóság érdekében. A képregényben szerepeljenek az adott vízfolyás makrogerinctelen fajai is!

Elkészítési technika: hagyományos szabadkézi technikák mellett a digitális eszközök, programok használata is megengedett.

Feltölthető formátumok: PPT, PDF, képként JPG, PNG. Feltöltési méretkorlát 2 MB.

Amennyiben fájltömörítésre, illetve az anyagban használt képek külön-külön tömörítésére van szükség, a csapatok figyelmébe ajánljuk az interneten ingyenesen elérhető fájltömörítőket, pl. képek (jpg, png) tömörítésére: https://www.websiteplanet.com/hu/webtools/imagecompressor/

Beküldési határidő: 2022. március 21.

A 3. forduló feladatáért max. 50 pont kapható.

 

Plusz tevékenységek

A BISEL programhoz kapcsolódó plusz tevékenységekkel (pl. tanóra a patakról, kreatív foglalkozások, pataknap szervezése, hírek, közlemények megjelentetése stb.), illetve döntéshozók és szakértők (önkormányzat, vízügyi igazgatóság, kutatók) bevonásával pluszpontokat lehet szerezni. A plusz tevékenységeket dokumentálni szükséges (fotó, jelenléti ív, beszámoló stb.); a dokumentációt a 3. forduló beadási határidejéig - 2022. március 21-ig - lehet feltölteni.

Plusz tevékenységekkel szerezhető pontok (max. 20 pont):

  • vendég: résztvevőnként 3 pont, max. 6 pont;
  • pataknap: iskolai 2 pont, külső 3 pont, max 5 pont;
  • sajtó: iskolai web/FB 2-2 pont, független 3 pont, max. 5 pont;
  • szemétszedés, kreatív tevékenység: max. 4 pont.

Döntő:

A három forduló összesített eredménye alapján a két korcsoportban a legmagasabb pontszámot elérő 10-10 csapat jut a döntőbe. A döntőbe jutott csapatokat április 14-ig értesítjük; a döntőre készített feladatot május 27-ig kell feltölteni a versenyfelületre.

A döntőre a csapatoknak maximum 8 percben kell bemutatniuk a helyi vízfolyásra kidolgozott akciótervüket.
A prezentációt ppt vagy pdf formátumban lehet feltölteni, a maximális méret 2 MB!

A döntőben a prezentációért max. 50 pont kapható.

 

Továbbra is ösztönözzük az iskolák közötti együttműködést, illetve a korábban vizsgált vízfolyás további vizsgálatát, a vizsgálati eredmények időbeli változásának bemutatását. A csapatok több vízfolyást, vagy egy vízfolyás több szakaszát is vizsgálhatják, és összevethetik az eredményeket. A különböző időpontokban végzett vizsgálatok eredményei alapján kimutathatók a vízfolyást érintő, akár az éghajlatváltozás által okozott változások is.

Díjazás:

Korcsoportonként az első három helyezett munkáját értékes nyereményekkel díjazzuk, és lehetőség van különdíjak odaítélésére is.

A díjátadót ősszel tervezzük megtartani. 

További részletek a versenyről, a fordulónkénti feladatokról a http://bisel.hu/verseny oldalon jelennek meg.

A versenyfelhívással, vagy a BISEL programba történő csatlakozással kapcsolatos kérdéseket a bisel@am.gov.hu címre várjuk.

 

Mindenkinek jó versenyzést kívánnak a BISEL verseny szervezői!

 

Verseny információk

Meghirdetésre került "A vízből kelő élet" 2023-2024. évi BISEL verseny.

Az online elméleti feladatsorok ide kattintva érhetők el belépés után.

Minden csapatnak jó versenyzést kívánunk!

Események

Friss hírek

Galéria

Címkefelhő

BISEL verseny jeles napok események Borián György az év fajai játék Ismerd meg! archív projektek ajánló hasznos víz jó tudni BISEL kisokos