Átadták a 2022-23. évi BISEL verseny és a 2023-as fotó- és videópályázat díjait


2023-12-05
Kontur Tamás | 2023-12-15 09:34:40

Az Energiaügyi Minisztérium rendezésében került sor a „BISEL – Gumicsizmás természetvédelem” program keretében meghirdetett 2022-2023. évi „Víztiszta” országos verseny, „Az Év BISEL Fotósa 2023” és a „BISEL videópályázat 2023” ünnepélyes díjátadójára a Pénzügyminisztérium Pénztártermében december 5-én.

Dr. Raisz Anikó államtitkár asszony egy Sir David Attenborough idézettel kezdte a köszöntőbeszédét: „Senki sem fogja megvédeni azt, ami nem érdekli, és senkit sem fog érdekelni az, amiről soha semmi tapasztalatot nem szerzett.”

Környezetügyért felelős államtitkárként és 3 gyermek édesanyjaként egyaránt fontosnak tartom, hogy mindannyian tisztában legyünk szűkebb és tágabb környezetünk állapotával, a víz, a levegő, a talaj és a biológiai sokféleség értékével és szerepével. A megfelelő tudás és ismeret megszerzéséhez elengedhetetlen a gyakorlati tapasztalatszerzés, melyre kiváló lehetőséget nyújt a BISEL program, mondta Államtitkár Asszony.

Minisztériumunk elkötelezett a fenntarthatóságra nevelés és a környezettudatosság növelése mellett. A környezeti problémák megelőzésének egyik legfontosabb eszköze a környezeti nevelés és szemléletformálás, amit már kisgyermekkorban el kell kezdeni. A környezettudatosság egy olyan meggyőződés, melynek gyermekkortól kezdve folyamatosan jelen kell lennie gondolkodásunkban ahhoz, hogy cselekedeteinkben megmutatkozhasson, majd személyiségünk, életmódunk szerves részévé váljon. Ehhez elengedhetetlen, hogy olyan programokat működtessünk, melyek lehetővé teszik gyermekeink számára a környezettudatos szemlélet elsajátítását, folytatta Államtitkár Asszony.

A Kormány számos, a fiatalok mellett az ország lakosságát és a gazdasági szereplőket egyaránt célzó környezeti nevelési, szemléletformálási programot működtet, illetve támogat. Itt néhány példát említett Államtitkár Asszony:

  • A magyar sajátosságként 17 éve töretlen népszerűséggel működő Zöld Óvoda program az óvodáskorú gyermekek környezeti szemléletformálását szolgálja és ma már minden negyedik gyermek „zöld óvodás”.
  • Az Ökoiskola címmel rendelkező iskolák egész-intézményes módon foglalkoznak a fenntarthatósággal, így járulva hozzá ahhoz, hogy a fenntarthatóság elvei a jövő nemzedékek számára a mindennapok természetes részévé váljanak. Jelenleg a hazai általános iskolák több mint egyharmada rendelkezik Ökoiskola címmel.
  • „Kölcsönkapott Levegő” címmel új szemléletformáló program indult ez év elején az általános iskolások részére az Energiaügyi Minisztérium támogatásával. A projekt keretében eddig 15 iskolában, több ezer diákot bevonva végeztek környezeti levegő méréseket. A projekt sikerességére tekintettel a méréssorozat és a szemléletformáló kampány folytatását tervezzük további helyszíneken, további iskolák bevonásával.
  • A Zöld Föld program bevezetésével a fenntarthatóság választható tantárgyként és érettségi vizsgatárgyként is megjelenik a középiskolákban. A fenntarthatóság tantárgy olyan készségeket és kompetenciákat erősít, amely a környezettudatos, méltányos életvezetéshez és az ilyen döntések gyakorlásához elengedhetetlen.
  • Hazánk idén 15. alkalommal csatlakozott a nemrég lezárult Európai Hulladékcsökkentési Héthez, melynek fókuszában a csomagolás állt. A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a hulladékcsökkentés jelentőségére, illetve a hulladékgazdálkodás három kulcsfontosságú elemére: a megelőzésre, az újrahasználatra, valamint az újrafeldolgozásra.

Majd a BISEL program eddig elért eredményeiről beszélt röviden. Az Energiaügyi Minisztérium egyik kiemelt szemléletformáló, környezeti nevelési programja a BISEL program. Az elmúlt években több ezer diák, több mint száz pedagógus és környezeti nevelő több száz BISEL vízvizsgálatot végzett el a magyarországi kisvízfolyásokban. Számos szakmai nap, országos találkozó, akkreditált pedagógus képzés, vízitúra, a diákok által szervezett sok-sok pataknap, patakóra, szemétszedési akció került megrendezésre.

Az alábbi gondolatokkal köszönetet mondott a versenyző csapatoknak, a felkészítő tanároknak, diákoknak, illetve az egyéni fotó- és videópályázóknak és az őket támogató szülőknek, tanároknak.

Szeretnék köszönetet mondani a BISEL versenyben részt vevő minden csapatnak. Külön kiemelném a felkészítő tanárokat, akik tanóráik mellett elhívatottan, stabil szakmai és személyes hátteret adva, végigkísérték diákjaikat a versenyen. Gratulálok a Diákoknak, akik egymást erősítve, segítve, a tanulmányaik mellett teljesítették a majdnem egész tanévre kiterjedő többfordulós versenyt.

Úgyszintén szeretnék köszönetet mondani minden egyéni fotó és videó pályázónak és az őket támogató szülőknek, tanároknak is. Köszönet a sok szép fotóért, a videóért, amivel gazdagítják ismereteinket és közelebb visznek minket azokhoz a természeti kincsekhez, amelyek megóvása a legtöbb esetben rajtunk, embereken múlik.

Majd minden csapatnak és egyéni pályázónak gratulált és további sikeres versenyzést, illetve pályázást kívánt.  

Végül arról tájékoztatott, hogy várhatóan 2024 januárjában kerül meghirdetésre a következő BISEL verseny, amelynek a fő témája a vízi, illetve vízhez kötődő élőlények életciklusa lesz és természetesen jövőre is lesz BISEL fotó- és videópályázat. 

Államtitkár Asszony köszöntője után Lükőné Örsi Gabriella, mint a BISEL verseny zsűri elnöke foglalta össze a 2022-2023. évi verseny tapasztalatait.

Többek között kiemelte, hogy a "Víztiszta" verseny az egyik legnehezebb BISEL verseny volt, amely során nagyon ötletes és kreatív, de nagyon különböző, a természetességet utánzótól az egészen modern irányt követő vízszűrő makettek készültek. Látható volt az is, hogy a különféle csapatok más és más feladatoknál értek el magasabb eredményeket, valakinek a vízvizsgálati, vagy épp az online feladat, másoknak pedig a makett készítés, vagy a videókészítés volt könnyebb. A Zsűri elnöke is minden versenyben részt vevő csapatnak gratulált és mindenkit bátorított a következő versenyben való részvételre is. 

A verseny a BISEL terepi vízvizsgálaton kívül három fordulóból és döntőből állt.

Az 1. fordulós,"belépő" online feladatlapot 35 csapat oldotta meg.

A 2. fordulóban a csapatoknak – szakemberek (vízügyi, nemzeti parki, önkormányzati, stb. szakértők) bevonásával – tervet kellett kidolgozniuk a helyi vízfolyások vizének tisztán tartására, természetes úton történő szűrésére.

A 3. forduló feladata vízszűrő makett / modell készítése volt hagyományos szabadkézi technikák, illetve digitális eszközök, programok használatával.

A döntőben a csapatoknak maximum 6 perces videóban kellett bemutatniuk a vízszűrő modelljük működését.

A fordulók, a vízvizsgálat, a plusz tevékenységek és a döntő pontszáma alapján alakult ki a végeredmény.

A 7-9. évfolyam végeredménye

  1. helyezett: Az Őszi kikericsek csapat a Zalakomári Somssich Antal Általános Iskolából, Zala Vármegyéből 200,06 ponttal
    • A csapat tagjai: Andrasek Ervin Zoltán; Bogdán Krisztián; Bogdán Krisztofer; Kardics Kristóf; Marci Csaba Junior
    • Felkészítő tanár: Partiné Birnbauer Katalin

 

  1. helyezett: A Tanoda-Kaprera23 csapat a budapesti Sashalmi Tanoda Általános Iskolából 197,73 ponttal
    • A csapat tagjai: Barócsi Panni, Dobos Szonja, Mayer Boróka, Szamosi Zsófia
    • Felkészítő tanár: Farkas Piroska

 

  1. helyezett: A Hydra csapat az Esztári Irinyi Károly Általános Iskolából, Hajdú-Bihar Vármegyéből 182,80 ponttal
    • A csapat tagjai: Pribék Lídia, Nagy Emília, Papp Annamária, Halász Flóra, Magyar Fédra, Csengeri Viktória, Szilágyi Nagy Veronika, Polgár Krisztina
    • Felkészítő tanár: Farkas Csilla

Elismerő oklevelet kapott az 1. fordulóban elért legjobb eredményért a Szentlőrinci Mózsa Megmentői csapat Baranya Vármegyéből, akik 179,93 pontjukkal nem sokkal maradtak el a dobogós helyről. A csapatot Orgyán Kiara, Kovács Réka, Csarankó Balázs, Vilheim Szabolcs, Szabó Áron erősítették és Varga Ágnes tanárnő készítette fel.

 

A 10-12. évfolyam végeredménye

  1. helyezett: A Vízipók Csodapókok csapat az Egri Neumann János Gimnázium Technikum és Kollégiumból, Heves Vármegyéből 197,60 ponttal
    • A csapat tagjai: Erdélyi Botond, Gáll Mátyás, Szanyi Anna, Kiss Noel Zolta, Pálinkás Péter
    • Felkészítő tanár: Nagy Éva

 

  1. helyezett: A Rakpart csapat a Váci Közép-magyarországi ASZC Táncsics Mihály Mg-i Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumból, Pest Vármegyéből 193,73 ponttal
    • A csapat tagjai: Szabó Dorina, Szilágyi Dóra, Vecsei Boróka, Bezeczky Márton, Macha Alex
    • Felkészítő tanár: Dr. Bakos Ferenc

 

  1. helyezett: A KörnyÉSZek csapat a Soproni Kisalföldi ASZC Roth Gyula Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumból, Győr-Moson-Sopron Vármegyéből 192,33 ponttal
    • A csapat tagjai: Csalló Jázmin, Csorba Péter Lajos, Enzsöl Fanni, Dáné Sára Dorina, Varga Tamás
    • Felkészítő tanárok: Sass Vivien, Turbók Mónika

Elismerő oklevelet kapott az 1. fordulóban elért legjobb eredményért a Karcagi Búvárpókok csapat Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyéből. A csapattagok Csörögi Fanni Veronika, Suba Orsolya Julianna, Jánosi Rebeka, Kristóf Máté. A Búvárpókokat Szepesváry Csaba tanár úr készítette fel.

Elismerő oklevelet kapott a 3. fordulóban elért legjobb eredményért a Soproni VíziTikok csapat Győr-Moson-Sopron Vármegyéből. A csapattagok Juhász Angéla, Melnikov Emese, Keizler Kincső Hanna, Járfás Csongor, Mészáros Hajnalka Tímea. A VíziTikok felkészítő tanárai Sass Vivien és Turbók Mónika voltak.

Elismerő oklevelet kapott a döntőben elért kimagasló eredményért a Váci Alfonzók csapat Pest Vármegyéből. A csapattagok Balázs Gemma, Oláh Alexandra, Medgyes Ferenc, Szrna Dániel, Tuskó Balázs. Az Alfonzók felkészítő tanára Dr. Bakos Ferenc volt.

Külön elismerő oklevelet kaptak a két döntőbe jutott csapatuk eredményes felkészítéséért Gyalus Boglárka, Sass Vivien, Turbók Mónika tanárnők és Dr. Bakos Ferenc tanár úr.

Elismerő oklevelet kapott minden döntőbe jutott csapat valamennyi forduló sikeres teljesítéséért.

A díjakat és elismerő okleveleket a BISEL verseny csapatainak Dr. Raisz Anikó államtitkár asszony és Lükőné Örsi Gabriella főigazgató-helyettes asszony, a zsűri elnöke adta át.

Gratulálunk a helyezést elért, a döntőbe jutott és valamennyi, a versenyben résztvevő csapatnak és felkészítő tanáraiknak!

A díjátadó Potyó Imre természetfotós szakmai értékelésével folytatódott. Potyó Imre elmondta, hogy a szakmai zsűri milyen szempontok alapján értékelte a fotókat és bemutatott több helyezést elért, vagy különdíjra jelölt fotót, amelyeknél pár mondatban összefoglalta, miért tetszett a zsűrinek az adott fotó, illetve arról is beszélt egy-egy fotó esetén, hogy mire érdemes még jobban odafigyelni a következő pályázatra való beküldéskor. Csak egyet-kettőt kiemelve, fontos figyelni a kompozícióra, a háttérre, a becsillanásokra, erős fényekre, amelyek kiégést okozhatnak a fotón, de érdemes figyelni arra is, hogy hol van az élesség. Például egy állatfotó esetében fontos, hogy a fej is éles legyen. Potyó Imre is gratulált minden pályázónak és további sok sikert kívánt minden fotós korosztálynak. 

A 7-9. évfolyamos fotósok közül Nagy Márton János „Vízenjáró” alkotása nyerte el az első díjat.

 

A 10-12. évfolyamból Gazsi Máté lett az első helyezett „Dunai duó” című alkotásával.

 

 

A felnőtt korosztályi kategóriában Hesz Gergő "Hűsölés" című fotója nyerte el az első helyet.

 

 

A helyezést elért, különdíjas és online kiállításra alkalmas fotók megtekinthetők az alábbi linken:

https://drive.google.com/drive/u/1/folders/13NO2iQQEqYnVFmbAV7oW8DqHMQCMwMw4

 

A videópályázaton Benedek Marcell és Koncz-Bisztricz Tamás „Vízi élőlények” című pályaműve részesült díjazásban.

 

A videópályázat díjazott alkotása itt tekinthető meg:

https://drive.google.com/drive/folders/1h88bBpFzsE6eRsScAxxf6QFKVoxzzIS8?usp=drive_link

A díjakat és elismerő okleveleket a BISEL fotósoknak és videósoknak Dr. Raisz Anikó államtitkár asszony és Potyó Imre természetfotós adta át.

A díjak átadása után Karlné Menráth Réka Lehoczky díjas környezeti nevelő tartott szakmai előadást a Pilisszentiváni Jági-tó kialakulásáról és az évek során való átalakulásáról egészen a mai napig. Bemutatta milyen fontos szerepet tölt be egy ilyen kisebb méretű erdei tó az élővilágban, hány különleges fajnak teremt élőhelyet a víz megjelenése és az előadás bemutatta azt is, hogy a 2022-es év hosszan tartó aszályos hónapjai milyen tragikus, szélsőséges módon szárították ki a kis tavat, hogyan mentették ki a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársai és más lelkes környékbeliek az élőlényeket a fokozatosan kiszáradó tóból. Jelenleg a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársai és a helyiek azon dolgoznak, hogyan lehetne újra elérni, hogy megmaradjon a víz a kis tóban és ismét egy különleges élőhellyé, itatóhellyé válhasson, mint ahogy korábban.

A szakmai előadás után egy ünnepélyes állófogadással zárult a díjátadó, amely alatt mindenki megtekinthette a fotókiállításra javasolt képeket, illetve a BISEL verseny első helyezettjeinek vízszűrő makettjét.

A díjátadón készült képek itt tekinthetők meg: https://drive.google.com/drive/folders/1v7rqLzwU8ZbfklpQIL8lmFH-FNj1Xhfy?usp=sharing

Köszönjük minden csapatnak a versenyben való részvételt, az egyéni pályázóknak a pályázatokon való részvételt!

További sikeres versenyzést, pályázást és a karácsony közeledtével áldott szép ünnepet kíván Mindenkinek a BISEL Csapata!

 

 


Események

Friss hírek

Galéria

Címkefelhő

BISEL verseny jeles napok események Borián György az év fajai játék Ismerd meg! archív projektek ajánló hasznos víz jó tudni BISEL kisokos