Az életet adó víz - BISEL 2020-2021. évi országos versenyfelhívás


2020-06-05
Kontur Tamás | 2020-06-05 10:51:14

Az Agrárminisztérium a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft., a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár, a Duna-Ipoly Nemzeti Park és a Roth Gyula Erdészeti, Faipari, Kertészeti és Környezetvédelmi Szakgimnázium közreműködésével országos versenyt hirdet a BISEL – Gumicsizmás természetvédelem program keretében „Az életet adó víz” címmel általános iskolák, szakközépiskolák és gimnáziumok 7-12. évfolyamos tanulói számára két korcsoportban (7-9. és 10-12. évfolyam).

A versenyre 4 fős csapatok jelentkezését várjuk.

A verseny célja: a kisvízfolyások állapotának BISEL módszerrel történő minősítése, élőviláguk megismerése, az életet adó víz fontosságának tudatosítása, a vízfolyásokat veszélyeztető tényezők megfigyelése, az élményszerű feladatokon keresztül a víz és a vízfolyások környezetének védelme iránti elköteleződés erősítése, az ökológiai összefüggések felismerése, komplex, átfogó gondolkodásmód elsajátítása, és nem utolsósorban a közösségépítés, a csapatmunka.   

A verseny felépítése: a verseny három fordulóból és egy országos döntőből áll.

http://bisel.hu/verseny oldalon megjelenő feladatok megoldásait online kell benyújtani az egyes fordulóknál meghatározott módon, a feltüntetett határidőig.

 

A versenyre való jelentkezés módja:

a) amennyiben az iskola korábban még nem vett részt a BISEL programban, először regisztrálnia szükséges a BISEL honlapon a https://bisel.hu/user/registration?url=/ linken

(a már regisztrált iskolák listája a https://bisel.hu/resztvevok címen tekinthető meg);

b.) a versenyre az első forduló (elméleti feladatsor) megoldásának beküldésével lehet jelentkezni. A résztvevőknek csapatnevet kell választaniuk és a csapattagok és a felkészítő tanár nevét is meg kell adniuk.

 

A versenyben való részvétel feltétele egy szabályos BISEL terepi vizsgálat elvégzése kibővített élőhelyvizsgálattal + a részletes jegyzőkönyv online kitöltése. A terepi vizsgálattal kapcsolatban a BISEL honlapon (https://bisel.hu/bisel-meres-pontrol-pontra) bővebb információ áll rendelkezésre.  Szeretnénk, ha a csapatok a makrogerincteleneken túl az adott vízfolyás és közvetlen környezetének növény- és állatvilágát is alaposabban szemügyre vennék, és az egyes fajok esetében megvizsgálnák a vízhez való szorosabb kapcsolódást, hogy az életükben milyen szerepet tölt be a víz, a vizes élőhely.

 

A vízfolyás fizikai és kémia vizsgálatával, kapcsolódó programok szervezésével (pl. tanóra a patakról, kreatív foglalkozások, pataknap szervezése, közlemények megjelentetése stb.), a vízfolyás több szakaszának megvizsgálásával, a vizsgálatok több időpontban történő elvégzésével, illetve döntéshozók és szakértők (önkormányzat, vízügyi igazgatóság, kutatók) bevonásával pluszpontokat lehet szerezni.

 

A vízvizsgálat a verseny meghirdetésétől november 10-ig végezhető.

 

  1. forduló:

Az elméleti feladatsor megoldása (online kitölthető feladatlappal).

A feladatlap kitöltésével lehet benevezni a versenyre, amely június 15-től elérhető a http://bisel.hu/verseny felületen.

Beküldési határidő: 2020. december 10.

  

  1. forduló:

Három vizes élőhelyhez kötődő tápláléklánc bemutatása szabad technikai megoldással (videó, PPT, rajz, fotók…). Mindhárom esetben olyan tápláléklánc bemutatását kérjük, amelyekben szerepelnek az adott vízfolyás makrogerinctelen fajai is.

Beküldési határidő: 2021. január 20.

 

  1. forduló:

Kreatív feladat – digitális fotóalbum készítése a vízi makrovilágról, vízi élőhelyekről, növény- és állatvilágról, BISEL életképekből. Az események fotózását javasoljuk már a terepi vizsgálat során megkezdeni és az utolsó feladat befejeztéig végezni, hogy minden fontos mozzanat dokumentálásra kerüljön. Kérjük, minden csapat figyeljen a képek élességére, minőségére is!

Beküldési határidő: 2021. február 20.

 

Döntő:

A három forduló összesített eredménye alapján a két korcsoportban a legmagasabb pontszámot elérő 10-10 csapat jut a döntőbe. A csapatok nem az összesített pontszámot viszik tovább a döntőbe, hanem a helyezésüknek megfelelő arányos pontszámot.

 

döntő várhatóan 2021. március 22-e körül a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban kerül megrendezésre, ahol a csapatoknak maximum 8 percben kell bemutatniuk, hogy az életet adó víz minősége, hiánya, vagy épp bősége milyen hatással van a természeti környezetre, növényekre, állatokra és az emberre.

Továbbra is ösztönözzük az iskolák közötti együttműködést, illetve a korábban vizsgált vízfolyás vizsgálatának folytatását, a vizsgálati eredmények időbeli változásának bemutatását. A csapatok több vízfolyást, vagy egy vízfolyás több szakaszát is vizsgálhatják, és összevethetik az eredményeket.

Díjazás:

Korcsoportonként az első három helyezett munkáját díjazzuk, és lehetőség van különdíjak odaítélésére is.

A díjazottakon kívül, minden döntős csapat részesül ajándékban.

 

További részletek a versenyről, a fordulónkénti feladatokról a http://bisel.hu/verseny oldalon jelenik meg.

A versenyfelhívással, vagy a BISEL programba történő csatlakozással kapcsolatban felmerült kérdéseket a bisel@am.gov.hu címre várjuk.

 

Mindenkinek szép nyarat és jó versenyzést kívánnak a BISEL verseny szervezői!


Verseny információk

Meghirdetésre került "A vízből kelő élet" 2023-2024. évi BISEL verseny.

Az online elméleti feladatsorok ide kattintva érhetők el belépés után.

Minden csapatnak jó versenyzést kívánunk!

Események

Friss hírek

Galéria

Címkefelhő

BISEL verseny jeles napok események Borián György az év fajai játék Ismerd meg! archív projektek ajánló hasznos víz jó tudni BISEL kisokos