MEGOLDÁS a második forduló feladataihoz


2017-11-28
Tegzes Mária | 2017-11-28 14:28:20

Kedves Versenyzőink!

Mindenkinek sok szeretettel gratulálunk, aki a Patak menti Portrék verseny második fordulóját megoldotta. Sok szép megoldás érkezett, de tökéletes megoldást csak két csapat, a Szolnoki II. Rákóczi Ferenc Magyar- Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 7. osztályos ODONATA csapata, valamint a Székesfehérvári Ciszterci Szent István Gimnázium Glaucus atlanticus 9. osztályos csapata küldött be, ők az "A", tehát a fiatalabbaknak szóló feladatlapot töltötték ki. Minden elismerésünk!

Nem csigázzuk tovább az érdeklődést, jöjjenek végre a megoldások!

MEGOLDÁSOK A     MEGOLDÁSOK B

Fontosnak tartjuk, hogy a gyakran elrontott kérdésekben eligazítást adjuk.

Egyetértünk, hogy a kecskerákok őshonosságának kérdésében megoszlanak az interneten talált források. Azonban szakértőink szerint egyértelmű, hogy a három hazai őshonos rákfaj közül az egyik a kecskerák (Astacus leptodactylus) a másik kettő pedig a folyamirák (Astacus astacus) és a kövirák (Austropotamobius torrentium).

Ugyancsak voltak, akik a Vigyázz, mert szúr! kérdésre a helyes megoldás (Hanyattúszó poloska) helyett vagy mellett mást is megadtak: Víziskorpió. Ennek alátámasztására kaptuk az alábbi linket: https://www.arcanum.hu/hu/online-kiadvanyok/pannon-pannon-enciklopedia-1/magyarorszag-allatvilaga-4745/izeltlabuak-4E48/izeltlabuak-az-allovizekben-5075/poloskak-csikbogarak-csiborfelek-5088/. Ezzel kapcsolatban viszont szakértőnk, aki nap mint nap találkozik víziskorpióval, sőt sokszor adja gyerekek kezébe is, azt nyilatkozta, hogy őt még sohasem csípte/szúrta/harapta meg ez a állat.

A fenti két esetben úgy gondoljuk, hogy a válaszok nem elég egyértelműek ahhoz, hogy ezt versenyfeladatként értékeljük, emiatt nem vontunk le pontot ezekért a megoldásokért sem.

 

 


Verseny információk

Meghirdetésre került "A vízből kelő élet" 2023-2024. évi BISEL verseny.

Az online elméleti feladatsorok ide kattintva érhetők el belépés után.

Minden csapatnak jó versenyzést kívánunk!

Események

Friss hírek

Galéria

Címkefelhő

BISEL verseny jeles napok események Borián György az év fajai játék Ismerd meg! archív projektek ajánló hasznos víz jó tudni BISEL kisokos