2017-ben még korábban jött el a túlfogyasztás napja


2017-08-02
Turi László | 2017-09-19 23:34:17

Forrás: http://climenews.com

 

Hogy mi az a túlfogyasztás napja?

Képzeljük el, hogy van egy kamránk 50 üveg lekvárral. Nagymamánk minden évben 10 üveg lekvárt tud befőzni, mi pedig évente 15 üvegnyit fogyasztunk el. Hány év múlva fogy el a készletünk?

A túlfogyasztás napját minden évben ki lehet számítani úgy, hogy a bolygónk biológiai kapacitását elosztjuk az emberiség ökológiai lábnyomával, és ezt a hányadost megszorozzuk az év napjainak számával. Ez jelenti tehát azt a „napot”, amikortól már nem elegendő az azévi termés, a tartalékainkat kezdjük el felélni.

1970-ben még december 23-ra esett ez a nap, 2000-ben már október legelején elértük, tavaly augusztus 8-án léptük át a határt, idén pedig még egy héttel korábban. 7 hónap, azaz kicsivel több csak mint az év fele, ameddig kitart az egy évben termelődő készletünk.

 

Forrás: http://greenr.blog.hu

 

Ez a globális átlag, a fogyasztás mértéke azonban országonként eltérő képet mutat:

Ha a világ lakossága úgy élne, mint ahogy azt Ausztráliában teszik, akkor 5,4 Földre lenne szükségünk.

Az Egyesült Államok lakosainak életmódjával pedig 4,8 Földnyi erőforrást használnánk fel egy év leforgása során.

A rekorder Luxemburgban ez a szám: 9,1.

A legkisebb ökológiai lábnyom olyan országokban mutatható ki, mint Eritrea, Kelet-Timor, Haiti, Banglades vagy Afganisztán.

A magyarországi adatokból az látszik, hogy mi is jóval túllépjük az ideális mértéket, hiszen ha mindenki úgy élne, mint a magyarok, akkor közel kettő, pontosabban 1,92 Földre lenne szükségünk.

 

Forrás: http://www.worldmapper.org

 

Mit gondolsz, mit tehetnénk azért, hogy megfordítsuk a folyamatot, és évről évre egyre később legyen ismét a túlfogyasztás napja, esetleg év végéig ne is lépjük át? Vajon kinek mekkora a felelőssége a jelenlegi helyzet kialakulásáért és kiknek a felelőssége, hogy változást idézzenek elő? Mit kockáztatunk, ha nem változtatunk semmin? Szerinted a fogyasztás visszafogása mennyivel nehezítené a boldogság elérését?

 

Bővebben:

http://wwf.hu/klima_/1/ismet-hamarabb-jott-el-a-tulfogyasztas-napja 

http://www.nlcafe.hu/eletmod/20170801/tulfogyasztas-okologiai-labnyom-fenntarthatosag/ 

https://www.beol.hu/orszag-vilag/iden-korabban-jott-el-tulfogyasztas-napja-925343/ 

Események

Friss hírek

Galéria

Címkefelhő

BISEL verseny jeles napok események Borián György az év fajai játék Ismerd meg! archív projektek ajánló hasznos víz jó tudni BISEL kisokos