A BISEL-ről röviden


2017-09-19
Turi László | 2017-09-19 13:16:24

BISEL

Biotic Index at Secondary Education Level
Biotikus Index a Középiskolai Oktatásban 

  GUMICSIZMÁS TERMÉSZETVÉDELEM

 

I. A biológiai vízminősítés
A biológiai vizsgálatok (bioindikáció, mai szóhasználattal ökológiai állapotfelmérés) alapján számított bioindex (BI) a vízfolyások vízminősítésének egyik eszköze. Ez az egyszerű módszer lehetővé teszi, hogy képet kapjunk a vízfolyások tisztaságáról és ökológiai állapotáról a benne megtalálható élővilág alapján. 

A belga vizsgálati módszert (Belga Biotikus Index - BBI) számos laboratórium tesztelte, és 1984 óta Belgiumban hivatalos biológiai vízminősítési eljárás a BBI. Ez a módszer minimális adaptációval egész Európában használhatónak bizonyult, aminek egyszerűsített, a középiskolai oktatásban is könnyedén használható változatát elnevezték BISEL-nek.

A BISEL könnyen tananyagba illeszthető, hisz ellentétben a többi európai vízminőség-vizsgálati módszerrel, ez gyors, könnyű és nem igényel különösebb szaktudást, sem nagy beruházást. 

A BISEL aktív módon integrálja a rendszertant és a humánökológiát: a makrogerinctelenek (szabad szemmel látható gerinctelen állatok) meghatározása a rendszertan segítségével történik, a vízminőség értékelése pedig összefüggésben áll az emberek által megváltoztatott környezettel. 

Ha a BISEL használatát összekapcsoljuk kémiai vizsgálatokkal, egyértelmű következtetéseket vonhatunk le a szennyeződés okairól, ezzel pedig hatékonyan kapcsoljuk egybe a kémia és a biológia órákat.

 

II. A bioindex használata röviden


Alapelv:

 1. A vízminőség változása hatással van a flórára és a faunára. A makrogerinctelenek a vízminőség „bioindikátoraiként” szolgálnak.
 2. Minél érzékenyebb egy élőlény, annál tisztább vízben tud csak életben maradni.
 3. Minél tisztább a víz, annál többféle élőlény található benne.


Módszer:

 1. Mintavétel: minél többféle élőlényt próbáljunk begyűjteni a vízből.
 2. Feldolgozás: azonosítsuk és számoljuk meg az élőlényeket.
 3. Értékelés: csoportosítsuk az élőlényeket érzékenységük alapján, és osztályozzuk a vízminőséget.


Előnyök:

 1. A biológiai vizsgálat eredménye pontokkal (bioindex) fejezhető ki, illetve színskála segítségével vizuálissá tehető.
 2. A biológiai vízminősítés a kémiaival szemben hosszabb idejű változásokat mutat ki, és így jobban tükrözi a vízfolyás ökológiai állapotát.
 3. Az élőlények rendkívül sokféle szennyeződésre reagálnak, ezért a BI a vízfolyás általános biológiai állapotát is jelzi.


Korlátok:

 1. A biológiai vizsgálatok a vízminőség ökológiai változásait kutatják, ezért nem tudják azonosítani a szennyeződés közvetlen okát, amelyekhez kémiai vizsgálatok szükségesek!
 2. Évszakonként szükséges a vizsgálatokat elvégezni.
 3. A biológiai vizsgálatok ökológiai változásokat kutatnak, ezért a módszer sajátossága, hogy ezeket az ökológiai változásokat az adott vízfolyás és vízgyűjtő területének vízminőségére vonatkoztatjuk. A változások nyomon követése, csak hosszú távú, standard módszereket alkalmazó monitorozással érhető el.
 4. Több módszer terjedt el, amelyek mind a Belga Indexen alapulnak. A kutatási eredmények interkalibrálása komoly nemzetközi, összehangolt munkát igényel, a szerteágazó kutatási protokollok miatt.

 

 Patakvizsgálat a BISEL módszer segítségével

A BISEL Program bemutatása a Magyar Rovartani Társaság XL. előadóülésén

 

Beszámolók BISEL vizsgálatokról: https://bisel.hu/hirek/beszamolok-bisel-vizsgalatokrol/2017-11-08

További beszámolók


Cimkék:
BISEL

Események

Friss hírek

Galéria

Címkefelhő

BISEL verseny jeles napok események Borián György az év fajai játék Ismerd meg! archív projektek ajánló hasznos víz jó tudni BISEL kisokos