Letölthető anyagok


2017-09-20
Turi László | 2017-09-20 11:58:36

Letöltés

JEGYZŐKÖNYV

BISEL terepi jegyzőkönyv   

A jegyzőkönyv online kitölthető a belépés után az Adataim menüpontban /Projektjeim 

 

DIGITÁLIS SEGÉDANYAGOK

BISEL szakirodalmak

BISEL munkafüzet  BISEL színes tábla        

 

Beszámolók BISEL vizsgálatokról

 

Határozók, bemutató füzetek

        

      .

 

 

Tanulmányok a BISEL vizsgálatról és oktatásban betöltött szerepéről

         

 

Kiadványok a Vizes élőhelyekről (dr. Kriska György)

A vizes élőhelyeken végzett makrogerincteleneken alapuló ökológiai állapotfelmérések (BISEL, MMCP) során nagy segítséget jelenthet, ha a begyűjtendő állatok mellett az adott élőhelyről és ennek növénytársulásairól is alapos ismeretekkel rendelkezünk. Az élőhely jellegéből fakadó információk fontosak például annak eldöntésében, hogy egy adott helyszínen milyen gyűjtési technikákat alkalmazzunk. Egy kőgörgeteges középhegységi patakban, ahol a víztestben nem jelennek meg a hajtásos növények, leginkább az algákkal bevont kövek felszínéről, egyelő gyűjtéssel, vagy a „kick and sweep” módszer alkalmazásával, a kövek felrugdosásával és az alóluk elsodródó állatok összehálózásával gyűjthetünk hatékonyan. A síkvidéki patakokban és állóvizekben már a víztestbe hatoló növényzet kiemelése és átvizsgálása, vagy áthálózása lehet leginkább hasznos. A begyűjtött makrogerinctelenek azonosítását nagymértékben segítheti, ha tudjuk azt, hogy az állóvizek egyes zónáiban és az áramló vizek különböző sajátságú szakaszain és szinttájain milyen állatok megjelenésére számíthatunk. A vizes élőhelyeken megjelenő változatos növényvilág vizsgálata jó lehetőséget ad a növényszervezettani, rendszertani és társulástani ismeretek bővítésére is. A fenti célok és tevékenységek támogatására készült el egy 3 kötetes könyvsorozat, amely röviden és tömören foglalkozik a témával. A sorozat két kötete élőhely szerinti csoportosításban mutatja be az édesvízi gerinctelen állatokat, míg egy kötet a vizes élőhelyeken kialakuló legjelentősebb növénytársulásokkal és ezek típusfajaival foglalkozik. A könyvben szereplő saját ábrák jelentős hányada részletesen feliratozott, ami jól segíti az ismeretanyag feldolgozását.   

   

 

Vízparti környezeti nevelés

 

 

 

APPLIKÁCIÓ

Dr. Kriska György és kollégái a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság támogatásával elkészítettek egy remek mobil- (vagy táblagép-) alkalmazást a terepi vizsgálat folyamán a taxonok meghatározására. Használjátok nagy örömmel!

 Terepi határozó (Kriska György) mobilalkalmazás (Android) 13 MB

 Terepi határozó (Kriska György) mobilalkalmazás (Android) 102 MB (videóval)

Események

Friss hírek

Galéria

Címkefelhő

BISEL verseny jeles napok események Borián György az év fajai játék Ismerd meg! archív projektek ajánló hasznos víz jó tudni BISEL kisokos