2023 év madara - a barkóscinege


2023-01-27
Kontur Tamás | 2023-01-27 09:37:19

Nevével ellentétben nem valódi cinege, a legutóbbi időkig az afrikai és ázsiai régióra jellemző Timáliafélék (TIMALIDAE) közé sorolták, de a legfrissebb rendszertan már önálló, egyetlen fajt tartalmazó családba (Barkóscinegeléfe - PANURIDAE) tartozónak tekinti.

Megjelenés

A verébhez hasonló termetű, farka hosszú, a csőr sárga, a lábak feketék. A felnőtt egyedeknél a két ivar jól elkülöníthető egymástól. 

 

A hímek feje kékesszürke, a szem és a csőr vonalától hosszan lenyúló, elkeskenyedő fekete barkó – innen kapta a faj a nevét – húzódik, a hát vörhenyes fahéjszínű, az alsótest világosabb, az alsó farkfedők feketék.

 

Barkóscinege hím (grafika: Kókay Szabolcs)

 

A tojó feje nem szürke, barkója nincs, teste fakóbb színezetű, alsó farokfedői rozsdabarnák.

 

 

Barkóscinege tojó (grafika: Kókay Szabolcs)

 

A fiatalok a tojóhoz hasonló megjelenésűek, hátuk fekete (grafika: Kókay Szabolcs).

Barkóscinege fiatal (grafika: Kókay Szabolcs)

 

Jelenlétükre elsőként leggyakrabban jellegzetes, „csilingelő” csapatösszetartó hangjuk utal, ami a sűrű nádasokban segíti az egyedek közti kapcsolattartást.

 

Élőhely

A barkóscinege egész életét a természetes és a mesterséges halastavak, mocsarak, árterek, egyéb vízállások nádas-gyékényes növényzetében tölti. Fészeképítési sajátossága miatt különösen kedveli a kiterjedt, akár több kilométer széles nád- és gyékényszegélyeket, ahol a védett (nem aratott) belső részeken vagy a keskenylevelű gyékényesből kiálló több éves avasnád-foltokat talál.

A barkóscinege a nagy kiterjedésű, összefüggő nádasokban él (fotó: Orbán Zoltán)
A barkóscinege a nagy kiterjedésű, összefüggő nádas-gyékényesekben él
(fotó: Orbán Zoltán)

Táplálkozás

A tavasztól őszig tartó melegebb hónapokban tápláléka alapvetően apró ízeltlábúakból áll, melyeket a nádszálak csúcsi részétől a vízfelszínig, változatos magasságban keresgélve szedeget össze. Télen a nádi bagolylepkék lárvái mellett elsősorban a nád és a gyékény, kisebb mértékben különböző lágyszárúak magjait fogyasztja, melyek emésztést segítő mechanikai aprítása érdekében homokszemeket csipeget fel.

Gyékénybugák (fotó: Orbán Zoltán)
A barkóscinegéket télen is táplálékkal látja el a gyékény- ...

Nád bugavirágzata (fotó: Orbán Zoltán)
... és a nádbugákban tömegesen megtalálható apró magvak
(fotók: Orbán Zoltán)

Költés

Fészkét a nádiposzátákkal szemben nem a nád- és gyékényszálak közé, hanem avasnád- vagy nádtorzsa-alapra, megtört nádszálak alá, a vízfelszín fölé 30-40 cm-re vagy magasabbra építi. Mindkét szülő részt vesz a fészeképítésben, ami kettő-négy nap alatt készül el. Fészekalja általában 4-6 tojásból áll, a szülők felváltva kotlanak, majd etetnek, a fiókák 11-12 nap alatt kelnek ki a tojásból, kéthetes korukban repülnek ki, majd három-négyhetesen válnak önállóvá.A párok általában kétszer, alkalmilag háromszor, ritkán akár négyszer is költhetnek egy szezonban.

A faj egyik különleges viselkedési sajátossága, hogy a fiatalok a kirepülést követő hetekben, hónapokban párba állnak, és ezek a párok életük végéig együtt maradnak. A költések végén a kirepült fiatalok csapatokat alkotnak, amihez ősszel felnőtt madarak is csatlakoznak, és ezek a csapatok táplálékot keresve együtt kóborolnak a téli nádasban. 

Vonulás

Elterjedési területének igen nagy részén, így Magyarországon is állandó.

 

Veszélyeztető tényezők

A melegedő és szárazodó klíma különösen kedvezőtlen kilátásokat jelent a vizes élőhelyekre, így a barkóscinege élőhelyét jelentő nádasokra is. Ezeket azonban napjainkban még közvetlenebbül fenyegeti a nádasok parti beruházásokhoz köthető illegális vagy nemtörődöm irtása, illetve a nem megfelelően végzett nádaratás.

 

Védett madár, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

 

Bővebb információ a fajról a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) honlapján található.

Forrás: https://www.mme.hu/2023-ev-madara-barkoscinege 

Események

Friss hírek

Galéria

Címkefelhő

BISEL verseny jeles napok események Borián György az év fajai játék Ismerd meg! archív projektek ajánló hasznos víz jó tudni BISEL kisokos