A 2021-es év kétéltűje


2021-01-18
Seprős Richárd | 2021-01-18 15:32:47

A zöld varangy lett az év kétéltűje

 


Hazánk egyik leggyakoribb békáját, a zöld varangyot választotta 2021-ben az év kétéltűjének a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kétéltű- és hüllővédelmi szakosztálya. Egyesek ellenszenvvel viseltetnek a békák iránt, holott erre nem szolgáltak rá.

Az év kétéltűje kampány egyik fő célja éppen a félreértések eloszlatása – írták a szakemberek. A varangyok az általános közvélekedéssel ellentétben nem nyálkás és nem veszélyes állatok. A vizeket csak a szaporodási időszakukban vagy hőségben keresik fel. Ha egy varangyot alaposan szemügyre veszünk, a tekintete kifejezetten barátságos, a szája mosolyra görbül, szemei fémeszöld színűek.

A zöld varangy a mérsékelt égövben a nyílt területek lakója, a zárt, sötét erdőket kerüli. Sikeresen alkalmazkodott a mesterséges környezethez, hazánkban szinte minden településen megtalálható. Éjszakai állat, nappal falak, járdák repedéseibe, rágcsálók üregeibe, kerti limlomok alá bújva pihen. Tápláléka főként rovarokból áll, de a pókokat, ászkarákokat és gilisztákat sem veti meg.

A szaporodási időszak április–május, ilyenkor a sekély vizekhez vonulnak. A hímek a lótücsökhöz hasonlító, pirregő hívóhanggal keltik fel a nőstények figyelmét. A zöld varangy Magyarországon védett, természetvédelmi értéke tízezer forint.

 

Forrás: Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. hivatalos Facebook oldala
Fotó: https://commons.wikimedia.org/.../User.../Marek_Szczepanek

Kiemelt fotó: Mihályi Dániel - "Az Év BISEL Fotósa 2020" - Különdíj

Események

Friss hírek

Galéria

Címkefelhő

BISEL verseny jeles napok események Borián György az év fajai játék Ismerd meg! archív projektek ajánló hasznos víz jó tudni BISEL kisokos