A Biológiai Sokféleség Napja


2017-05-22
Turi László | 2017-09-19 23:34:17

Az ENSZ Környezeti Programjának nairobii tanácskozásán, 1992. május 22.-én fogadták el a Biológiai Sokféleség Egyezményének szövegét, ennek köszönhetően ezen a napon tartjuk a Biológiai Sokféleség Világnapját. A biodiverzitás, vagyis a biológiai sokféleség, különösen napjainkban nagyon sérülékeny, köszönhetően legfőképpen az embernek.

Az ember okozta egyik legjelentősebb veszély a fajok változatosságára az - adott térségekben - invazív fajok betelepítése. A globalizáció miatt sokszor olyan fajok kerülnek hazájuktól távoli területekre, akik bár nem őshonosak ott, de megtelepedve veszélyt jelentenek a terület eredeti élővilágára, kiszoríthatnak más fajokat.

Gondoltátok volna, hogy a sokak által szeretett macska is lehet súlyos kártevő? Elvadulva predációs hatást fejthetnek ki a honos ragadozó populációkra, ennek eredményeképpen számos faj helyi vagy regionális kihalása várható. De itt említhetjük meg a harlekinkaticákat is, amelyeket eredetileg a tetvek visszaszorítására telepítettek be, de sajnos az már későn derült ki, hogy ők bizony komoly károkat is okozhatnak a mezőgazdaságban, mivel megrágják a bogyós gyümölcsöket, rontják a bor ízértékét.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) felmérése szerint pedig 170 olyan állatfajból, melynek kihalási oka valószínűsíthető, 91 faj (54%) eltűnése összefüggésbe hozható valamilyen idegen faj inváziójával.

Események

Friss hírek

2023-10-12 Filmajánló
2023-08-04 Filmajánló

Galéria

Címkefelhő

BISEL verseny jeles napok események Borián György az év fajai játék Ismerd meg! archív projektek ajánló hasznos víz jó tudni BISEL kisokos