A Biológiai Sokféleség Napja


2017-05-22
Turi László | 2017-09-19 23:34:17

Az ENSZ Környezeti Programjának nairobii tanácskozásán, 1992. május 22.-én fogadták el a Biológiai Sokféleség Egyezményének szövegét, ennek köszönhetően ezen a napon tartjuk a Biológiai Sokféleség Világnapját. A biodiverzitás, vagyis a biológiai sokféleség, különösen napjainkban nagyon sérülékeny, köszönhetően legfőképpen az embernek.

Az ember okozta egyik legjelentősebb veszély a fajok változatosságára az - adott térségekben - invazív fajok betelepítése. A globalizáció miatt sokszor olyan fajok kerülnek hazájuktól távoli területekre, akik bár nem őshonosak ott, de megtelepedve veszélyt jelentenek a terület eredeti élővilágára, kiszoríthatnak más fajokat.

Gondoltátok volna, hogy a sokak által szeretett macska is lehet súlyos kártevő? Elvadulva predációs hatást fejthetnek ki a honos ragadozó populációkra, ennek eredményeképpen számos faj helyi vagy regionális kihalása várható. De itt említhetjük meg a harlekinkaticákat is, amelyeket eredetileg a tetvek visszaszorítására telepítettek be, de sajnos az már későn derült ki, hogy ők bizony komoly károkat is okozhatnak a mezőgazdaságban, mivel megrágják a bogyós gyümölcsöket, rontják a bor ízértékét.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) felmérése szerint pedig 170 olyan állatfajból, melynek kihalási oka valószínűsíthető, 91 faj (54%) eltűnése összefüggésbe hozható valamilyen idegen faj inváziójával.

Események

Friss hírek

Galéria

Címkefelhő

BISEL verseny jeles napok események Borián György az év fajai játék Ismerd meg! archív projektek ajánló hasznos víz jó tudni BISEL kisokos