Április 22. a Föld Napja


2020-04-22
Gellér Zita | 2020-04-22 12:07:56

Idén április 22-én 50. alkalommal ünneplik világszerte a Föld Napját; Magyarországon az idei a 30. Föld Napja.

A Föld megünneplésére javasoljuk, hogy menjetek ki a vízfolyáshoz, amit vizsgáltatok, keressetek egy csendes helyet és helyezkedjetek el kényelmesen.

Most nem feladatot kell teljesíteni, egyszerűen csak nyitottan és érzékenyen jelen lenni a természetben.  Akár becsukott szemmel is élvezhetitek a közeget, amiben az ember a legjobban érzi magát, hiszen a többi élőlényhez hasonlóan mi is a természet részei vagyunk.

Kezdjétek el figyelni a különféle madárhangokat, a kristálytiszta és csengő hangú széncinegét, vagy a fák orvosaként munkálkodó harkályt, lélegezzétek be a virágjukat bontó cserjék illatát, a patakotok hűsítő páráját, élvezzétek a Nap melegítő sugarait, az arcotokat simogató szellőt. Szemléljétek a benneteket átölelő természetet, a napozó gyíkokat, a szorgoskodó rovarokat, a virágzó salátaboglárkát, a fölétek magasodó, hűs árnyékot adó fákat. Simogassátok meg a növényeket, öleljétek át a fákat, váljatok részévé annak a csodás közegnek, amit természetnek hívunk.

Töltsetek el így legalább félórát.

Hazafelé csak egy dolgot vigyetek magatokkal: az élményt, amit átéltetek. Ha ez az élmény jó hatással volt Rátok, ismételjétek meg, amint tudjátok, a veszélyhelyzet elmúltával akár barátaitokkal, vagy családotokkal együtt. 

 

 

Jó szemlélődést, jó egészséget kívánnak a BISEL szervezők!

 

A Föld Napja alkalmából az Agrárminisztérium rajzpályázatot hirdet óvodások, általános- és középiskolások számára - négy korcsoportban 3-19 éves korig - a rajzolni, festeni szerető gyerekek és fiatalok mutassák be, mit jelent számukra a Föld Napja!

Tetszőleges szabadkézi technikával készült alkotások képét – jó minőségű fényképét vagy szkennelt változatát - lehet beküldeni e-mailben június 4-én éjfélig a felhívásban szereplő e-mail címre.
Korosztályonként az első három helyezettet díjazzuk, és a legjobb alkotásokat online bemutatjuk, illetve kiállítjuk a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban is.

A felhívás a https://www.kormany.hu/download/8/9d/c1000/rajzp%C3%A1ly%C3%A1zat_felh%C3%ADv%C3%A1s.pdf#!DocumentBrowse helyen érhető el.


Események

Friss hírek

Galéria

Címkefelhő

BISEL verseny jeles napok események Borián György az év fajai játék Ismerd meg! archív projektek ajánló hasznos víz jó tudni BISEL kisokos