Április 22. a Föld Napja


2020-04-22
Gellér Zita | 2020-04-22 12:07:56

Idén április 22-én 50. alkalommal ünneplik világszerte a Föld Napját; Magyarországon az idei a 30. Föld Napja.

A Föld megünneplésére javasoljuk, hogy menjetek ki a vízfolyáshoz, amit vizsgáltatok, keressetek egy csendes helyet és helyezkedjetek el kényelmesen.

Most nem feladatot kell teljesíteni, egyszerűen csak nyitottan és érzékenyen jelen lenni a természetben.  Akár becsukott szemmel is élvezhetitek a közeget, amiben az ember a legjobban érzi magát, hiszen a többi élőlényhez hasonlóan mi is a természet részei vagyunk.

Kezdjétek el figyelni a különféle madárhangokat, a kristálytiszta és csengő hangú széncinegét, vagy a fák orvosaként munkálkodó harkályt, lélegezzétek be a virágjukat bontó cserjék illatát, a patakotok hűsítő páráját, élvezzétek a Nap melegítő sugarait, az arcotokat simogató szellőt. Szemléljétek a benneteket átölelő természetet, a napozó gyíkokat, a szorgoskodó rovarokat, a virágzó salátaboglárkát, a fölétek magasodó, hűs árnyékot adó fákat. Simogassátok meg a növényeket, öleljétek át a fákat, váljatok részévé annak a csodás közegnek, amit természetnek hívunk.

Töltsetek el így legalább félórát.

Hazafelé csak egy dolgot vigyetek magatokkal: az élményt, amit átéltetek. Ha ez az élmény jó hatással volt Rátok, ismételjétek meg, amint tudjátok, a veszélyhelyzet elmúltával akár barátaitokkal, vagy családotokkal együtt. 

 

 

Jó szemlélődést, jó egészséget kívánnak a BISEL szervezők!

 

A Föld Napja alkalmából az Agrárminisztérium rajzpályázatot hirdet óvodások, általános- és középiskolások számára - négy korcsoportban 3-19 éves korig - a rajzolni, festeni szerető gyerekek és fiatalok mutassák be, mit jelent számukra a Föld Napja!

Tetszőleges szabadkézi technikával készült alkotások képét – jó minőségű fényképét vagy szkennelt változatát - lehet beküldeni e-mailben június 4-én éjfélig a felhívásban szereplő e-mail címre.
Korosztályonként az első három helyezettet díjazzuk, és a legjobb alkotásokat online bemutatjuk, illetve kiállítjuk a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban is.

A felhívás a https://www.kormany.hu/download/8/9d/c1000/rajzp%C3%A1ly%C3%A1zat_felh%C3%ADv%C3%A1s.pdf#!DocumentBrowse helyen érhető el.


Események

Friss hírek

2023-08-04 Filmajánló

Galéria

Címkefelhő

BISEL verseny jeles napok események Borián György az év fajai játék Ismerd meg! archív projektek ajánló hasznos víz jó tudni BISEL kisokos