Bemutatjuk a 2020. évi verseny nyerteseit - A zalakomári hármas díjazottak


2020-10-20
Gellér Zita | 2020-10-20 09:22:58

Bemutatjuk a 2020. évi verseny nyerteseit - A zalakomári hármas díjazottak

A 2019/2020-as BISEL verseny első három helyezettje a 7.-9. évfolyamon egy Zala megyei nagyközség, Zalakomár általános iskolájának három induló csapata lett. A Patakpartunk Pártfogóit, a Vízvédőket és a Mosó-Parti-Unkákat segítő biológia, fizika és kémia szakos tanárokat kérdeztük. A Somssich Antal Általános Iskola ökoiskola és keresték a lehetőséget a biológia tudományának további elmélyítésére, így talált rá az iskola igazgatója a versenykiírásra. Ez a verseny a harmadik volt, amelyen indultak, és az eredményes részvétel a gyerekek lelkes részvétele mellett az egész tantestület munkáját dicséri.

A Patakpartunk Pártfogóit felkészítő tanár Dr. Baloghné Nagy Katalin és a csapattagok: Bogdán Attila, Gerencsér Zoltán, Korpádi János, Marci Kristóf.

A Vízvédőket felkészítő tanár Bedenek Gábor és a csapattagok: Bogdán Krisztina; Köncz Péter; Molnár Attila; Nyári Viktória Gyöngyi.

A Mosó-Parti-Unkákat felkészítő tanár Partiné Birnbauer Katalin és a csapattagok: Bogdán Milán; Bogdán Zsolt; Gazdag Attila; Horváth Milán.

Az első év nehéz volt, bele kellett jönni a versenybe, diákoknak, tanároknak egyaránt. De a „gyümölcs beérett”, idén negyedszerre indulnak, és már akkora sikere van az iskolában, hogy az ötödikesek előre jelentkeznek a majdani hetedik osztályban való részvételre. Sikere annak is köszönhető, hogy egyedi és izgalmas a terepi munka, erre alapozott versenyt korábban nem ismertek. Közös, akár egész iskolás élmények (projektek, víznapok, pataknap, patakóra) kapcsolódnak a BISEL-hez. Értékkel bír az is, hogy megszólítottak kutatókat, szakembereket, de még a polgármestert is, és együttműködést tudtak kialakítani.

A verseny legfőbb hozadéka számukra az összefogás, az együttműködő képesség megtapasztalása, és hogy rengeteg új információt tudtak meg környezetükről. A gyerekek ebben a faluban nőttek fel, a Mosó-patakot ismerték, de tudományos, ökológus szemmel mindeddig nem nézték. Elköteleződtek a kis vízfolyás megismerésére, megóvására, másokkal való megismertetésére. A video és a poszter készítése során kiderült, hogy kinek mi az erőssége, és azt kamatoztatni tudta. A döntőben a közönség előtti prezentáció még egy pluszt ad a versenynek.

Sokaknak tetszett a talajszelvény kiásása, a talajminta vizsgálata. Ugyancsak nagy élmény volt bemenni a patakba, víz alatti kamerafelvételt készíteni, majd sárosan, vizesen az iskolába megérkezni…

Hogy miért ajánlják a versenyt az érdeklődőknek? Mert aki szereti a természetet, annak gyakorlati megtapasztalást ad, egyfajta élménypedagógia, a benne résztvevők érzelmileg érintetté válnak. De vigyázat, csak kitartóknak és a határidőket betartóknak!

Farkasné Kripner Vera

Mosó Parti Unkák csapat

 

Vízvédők csapat

 

Patakpartunk Pártfogói csapat


Események

Friss hírek

2023-10-12 Filmajánló
2023-08-04 Filmajánló

Galéria

Címkefelhő

BISEL verseny jeles napok események Borián György az év fajai játék Ismerd meg! archív projektek ajánló hasznos víz jó tudni BISEL kisokos