Bemutatjuk a 2020. évi verseny nyerteseit - A zalakomári hármas díjazottak


2020-10-20
Gellér Zita | 2020-10-20 09:22:58

Bemutatjuk a 2020. évi verseny nyerteseit - A zalakomári hármas díjazottak

A 2019/2020-as BISEL verseny első három helyezettje a 7.-9. évfolyamon egy Zala megyei nagyközség, Zalakomár általános iskolájának három induló csapata lett. A Patakpartunk Pártfogóit, a Vízvédőket és a Mosó-Parti-Unkákat segítő biológia, fizika és kémia szakos tanárokat kérdeztük. A Somssich Antal Általános Iskola ökoiskola és keresték a lehetőséget a biológia tudományának további elmélyítésére, így talált rá az iskola igazgatója a versenykiírásra. Ez a verseny a harmadik volt, amelyen indultak, és az eredményes részvétel a gyerekek lelkes részvétele mellett az egész tantestület munkáját dicséri.

A Patakpartunk Pártfogóit felkészítő tanár Dr. Baloghné Nagy Katalin és a csapattagok: Bogdán Attila, Gerencsér Zoltán, Korpádi János, Marci Kristóf.

A Vízvédőket felkészítő tanár Bedenek Gábor és a csapattagok: Bogdán Krisztina; Köncz Péter; Molnár Attila; Nyári Viktória Gyöngyi.

A Mosó-Parti-Unkákat felkészítő tanár Partiné Birnbauer Katalin és a csapattagok: Bogdán Milán; Bogdán Zsolt; Gazdag Attila; Horváth Milán.

Az első év nehéz volt, bele kellett jönni a versenybe, diákoknak, tanároknak egyaránt. De a „gyümölcs beérett”, idén negyedszerre indulnak, és már akkora sikere van az iskolában, hogy az ötödikesek előre jelentkeznek a majdani hetedik osztályban való részvételre. Sikere annak is köszönhető, hogy egyedi és izgalmas a terepi munka, erre alapozott versenyt korábban nem ismertek. Közös, akár egész iskolás élmények (projektek, víznapok, pataknap, patakóra) kapcsolódnak a BISEL-hez. Értékkel bír az is, hogy megszólítottak kutatókat, szakembereket, de még a polgármestert is, és együttműködést tudtak kialakítani.

A verseny legfőbb hozadéka számukra az összefogás, az együttműködő képesség megtapasztalása, és hogy rengeteg új információt tudtak meg környezetükről. A gyerekek ebben a faluban nőttek fel, a Mosó-patakot ismerték, de tudományos, ökológus szemmel mindeddig nem nézték. Elköteleződtek a kis vízfolyás megismerésére, megóvására, másokkal való megismertetésére. A video és a poszter készítése során kiderült, hogy kinek mi az erőssége, és azt kamatoztatni tudta. A döntőben a közönség előtti prezentáció még egy pluszt ad a versenynek.

Sokaknak tetszett a talajszelvény kiásása, a talajminta vizsgálata. Ugyancsak nagy élmény volt bemenni a patakba, víz alatti kamerafelvételt készíteni, majd sárosan, vizesen az iskolába megérkezni…

Hogy miért ajánlják a versenyt az érdeklődőknek? Mert aki szereti a természetet, annak gyakorlati megtapasztalást ad, egyfajta élménypedagógia, a benne résztvevők érzelmileg érintetté válnak. De vigyázat, csak kitartóknak és a határidőket betartóknak!

Farkasné Kripner Vera

Mosó Parti Unkák csapat

 

Vízvédők csapat

 

Patakpartunk Pártfogói csapat


Események

Friss hírek

Galéria

Címkefelhő

BISEL verseny jeles napok események Borián György az év fajai játék Ismerd meg! archív projektek ajánló hasznos víz jó tudni BISEL kisokos