Bemutatjuk a 2020. évi verseny nyerteseit - Szentannai Sámuel Középiskola és Gimnázium


2020-10-20
Gellér Zita | 2020-10-20 09:42:39

Bemutatjuk a 2020. évi verseny nyerteseit - A természetjáró BISEL-esek

A karcagi Szentannai Sámuel Középiskola és Gimnázium négyfős leánycsapata idén először vett részt a versenyen és máris harmadik helyezést ért el. Az iskola környezetvédelmi profiljába nagyon jól illik a BISEL vizsgálati módszer, a technikus szak tanmenete tartalmazza, és eszközöket is nyújt az iskola hozzá. A diákoknak sem, de az őket segítő tanár úrnak, Szepesváry Csabának sem volt újdonság ez a vizsgálat. A biológia szakos tanár már az egyetemen hallott a BISEL programról.

Mégis mi volt a motiváció, hogy induljanak a versenyen? A tanár úr vezette természetjáró szakkör tagjai közül kerültek ki a most díjazott csapattagok: Vigh Csenge, Kun Zsófia, Simon Enikő és Tóth Szilvia. Ők mind kifejezetten szeretik a biológiát, érdeklődnek a versenyek iránt, szívesen jelentkeztek. Ahogy szívesen áldozták fel szabadidejüket is, hiszen ez egy egész évben tartó, többfordulós megmérettetés.

Különösen fontos emlék számukra a terepi munka, a mintagyűjtés, majd ezek feldolgozása Debrecenben, az MTA Tisza-kutató Csoportjának segítségével. A szakmai fejlődés és az új ismeretek szerzése mellett a csapatépítést emelték ki a résztvevők, mint legfőbb hozadékát az együtt munkálkodásuknak. A video összeállítása nagy feladat elé állította őket, új technikákkal kellett megismerkedniük. Szívesen emlékeznek az estékbe hajló ötletelésekre, bár megvalósításukat karantén nehezítette. Ám a lányok nem adták fel és a skype-on megbeszélteknek megfelelően külön-külön vették fel a hanganyagot, majd dolgozták össze egész filmmé.

Eredményes szereplésüknek híre lett az iskolában; a nyolcadikosok megismerik őket, mióta előadást tartottak nekik, az osztálytársak örültek, az iskola támogatja az idei versenyen való indulásukat is. Ők maguk ugyancsak kíváncsian várják a vízvizsgálati eredményeket, mert most nyáron az általuk vizsgált folyón, a Hortobágyon számottevő halpusztulás volt. Hogy vajon mitől? Biztosan megtudjuk jövő tavasszal!

Farkasné Kripner Vera

 


Cimkék:
BISEL verseny

Események

Friss hírek

Galéria

Címkefelhő

BISEL verseny jeles napok események Borián György az év fajai játék Ismerd meg! archív projektek ajánló hasznos víz jó tudni BISEL kisokos