Én a természettel vagyok! - 45. környezetvédelmi világnap


2017-06-06
Turi László | 2017-09-19 23:34:17

1972-ben, 45 évvel ezelőtt nyitották meg az első környezetvédelmi konferenciát Stockholmban – ennek az emlékére minden évben megünnepeljük a környezetvédelem világnapját.

 

A konferencia minden évben más helyszínen van, járt már többek között Thaiföldön, Brazíliában, Törökországban, Japánban, az USA-ban, Ruandában, Barbadoson és Olaszországban is.  Idén a kanadai konferencia mottója: „Én a természettel vagyok!”. Vajon mit jelent ez a mi számunkra? A környezetvédelem világnapja jó alkalom arra, hogy megvizsgáljuk, mi következik abból a felismeréséből, hogy mi is a teremtett világ egyik faja vagyunk csupán.

 

Gondolatébresztőnek nézz utána, hogy mennyiben egyezik az ember, a majom és egy banán genetikai állománya. Míg az állatvilág csak abból fogyaszt, amit a közelben megtalál, gondold végig, hogy honnan érkezhettek a Te mai ebéded alkotóelemei, milyen úton jutottak el a tányérodig. Becsüld meg, hogy mennyibe került számodra ez az étel, mennyi munkába került azok számára, akik előállították, és mennyi természeti erőforrást kellett felhasználni hozzá (olyan szempontokat se felejts ki, hogy a szállítás milyen lég- és zajszennyzéssel jár). Próbáld meg pénzben kifejezni, mennyit ér neked a napsütés vagy egy fa árnyéka, vagy épp egy tiszta vizű patak. Este gondold át, mennyi mindent dobtál ma a szemétbe. Holnap igyekezz egy kicsit kevesebb dolgot elhasználni!

 

forrás: http://joportal.hu/johirek/1680/

 

A környezetvédelmi világnaphoz gondolatkörében szorosan kapcsolódik a Ki a tanteremből! nap. Idén július 9-én azaz ennek a hétnek a péntekén tartjuk. Ez a nap tökéletesen alkalmas egy szabadtéri BISEL vizsgálat elvégzésére. Készüljetek péntekre, indulás, ki a tanteremből!

 

forrás: http://emptyclassroomday.eu/hu/a-nap/

 

Események

Friss hírek

Galéria

Címkefelhő

BISEL verseny jeles napok események Borián György az év fajai játék Ismerd meg! archív projektek ajánló hasznos víz jó tudni BISEL kisokos