Filmajánló


2023-10-12
Kontur Tamás | 2023-10-12 12:22:58

A Tisza évezredek óta kanyarog az Alföldön. Mióta az ember is megjelent a partján, próbálja a szolgálatába állítani a szőke folyót. Vizét issza, öntöz vele, felszabdalta és kiegyenesítette. 50 éve pedig megállította, hogy egy nagy víztározót csináljon belőle.

Akkor még nem tudta, hogy műve az ősi Tisza világát csalja elő. A folyó vizének köszönhetően egy különleges ökoszisztéma jött létre. Az ember építette, a természet belakta. Így jött létre az ember alkotta paradicsom: a Tisza-tó.

A „Tisza-tó, az ember alkotta paradicsom” című új film mesélője, Ljasuk Dimitry kézen fogja a nézőt és a négy évszakot követve bemutatja, hogy az évtizedek során mivé lett ez a különleges hely. Milliónyi madár és hal költözött be ide, a sűrű növényzet zöldre festette a szőke folyó partját. Ma már vadregényes kanyarulatok, fekete vízű belső tavak, nádas labirintusok és ezernyi sziget idézi az ősi Tiszát.

„Mily gyönyörűt alkottunk, pedig nem is mi tettük azzá. De mi vagyunk azok, akik felelnek érte, akik megőrizhetik és vigyázhatnak arra az ajándékra, amit a természettől kaptunk” – írták a film kapcsán az alkotói.

Szendőfi Balázs, a film írója és rendezője autodidakta módon lett természetfilmes, az utóbbi években több filmjét is bemutatták a mozikban és televíziós csatornákon. Rangos díjakat is nyert alkotásaival, idén például a IX. Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Filmfesztiválon a Kárpát-medence természeti értékei szekció első helyezettje lett.

Itt tekinthető meg a film honlapja: https://tiszatofilm.hu/

A film a következő mozikban tekinthető meg: https://tiszatofilm.hu/mozi

2022-ben egy útikönyv is megjelent „Tisza-tó – ember alkotta paradicsom” https://tiszatoutikonyv.hu/# címmel, amelyben a szerzők a tóhoz utazó turistáknak adnak hasznos tippeket utazásuk megtervezéséhez.

 


Események

Friss hírek

Galéria

Címkefelhő

BISEL verseny jeles napok események Borián György az év fajai játék Ismerd meg! archív projektek ajánló hasznos víz jó tudni BISEL kisokos