Kis színes a nagyvilágból - változatos fajokat köt össze egy valami (azaz valaki)


2018-02-23
Tegzes Mária | 2018-02-23 14:30:34

Nemrég ez a csinos toroklebenyes gyík végre nevet kapott! Ugyanis a tudományos világ csak idén januárban írta le új fajként ezt az agámafélét. 

 

Nem ő az első gyíkfaj, aki ugyanerről az emberről kapta a nevét. Az alábbi afrikai tobzosfarkúgyík-félék egyik képviselője viszont már két éve viseli büszkén új nevét.

 

Vannak idősebb állatfajok is, akiknek a névadója ideköti őket: A Dominikai Köztársaságban borostyánkőbe zárva találták meg egy régen élt szöcskefaj egyik példányát.

Kétség kívül a legősibb a név viselői közt a következő dinoszaurusz faj. A korai jura alatt Európában élt ez a faj, akit ugyanarról az emberről neveztek el, mint fenti társait...

Talán a leghelyesebb a név viselői közül az Új-Guineai hangyászsünök egyik faja; bár ez az egyetlen példány előfordulása ismert a tudományos világban. 1961-ben fedezték fel, és 1998-ig vártak újabb egyedekre, de mivel nem kerültek elő, a '61-es példány alapján írták le. Ekkor kapta meg ő is a nevét, mely a sorban a többi fajhoz köti. (A környéken élő Pápuák azt állítják, ismerik a fajt, bár szerintük is meglehetősen ritka.)

Nem csak állatok, de növények is büszkén viselik annak a híres embernek a nevét, akiről oly szívesen neveznek el új fajokat az elmúlt években. Itt van például ez a kancsócska-féle a Fülöp-szigetekről; csak reméljük, hogy egy ideig még gyönyörködhetünk benne, mivel 2012-ben ez a faj bekerült az IUCN a világ 100 legveszélyeztetettebb faját felsorakoztató listájába.

Érdekes módon ott, ahonnan az ember származik,  akiről mind megkapták a nevüket (Nagy-Britanniában), csupán egyetlen faj él, aki őróla kapta a nevét: egy kis vadvirág, magyar nevén egy hölgymál-féle.

 

És mivel a BISEL oldalán vagyunk, utolsóként álljon itt egy faj, akit élőhelye a BISEL-hez köti. Ez a kis rákocska is ugyanannak az embernek a nevét viseli, mint a fentiek.

 

Rájöttetek már, ki lehet az a személy, akiről a világ minden táján, minden korszakból mindenféle élőlény nevet kapott? 

 

És tudok-e más olyan embert, akinek a tiszteletére ugyanígy sokféle faj köszönheti a latin nevét?

Kíváncsiak vagyunk a ti találataitokra is!

 

 

 Források:

http://hullomagazin.hu/hu/blog/magazin/sir-david-attenborough-utan-kapta-nevet-az-ujonnan-felfedezett-gyik.175.ahtml

https://phys.org/news/2015-08-lizard-sir-david-attenborough.html

https://www.theguardian.com/environment/gallery/2014/jul/31/species-named-after-sir-david-attenborough-in-pictures

https://hu.wikipedia.org/wiki/Attenborosaurus

http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1179/2042349714Y.0000000051

https://afoldgomb.hu/foldgomb/attenborough-utan-sitana-attenboroughii

https://www.arkive.org/attenboroughs-pitcher-plant/nepenthes-attenboroughii/image-G88182.html

http://www.bbc.com/news/uk-wales-mid-wales-33481635

 

 

 


Cimkék:
Ismerd meg!

Események

Friss hírek

Galéria

Címkefelhő

BISEL verseny jeles napok események Borián György az év fajai játék Ismerd meg! archív projektek ajánló hasznos víz jó tudni BISEL kisokos