Környezetvédelmi világnap (június 5.)


2022-06-05
Kontur Tamás | 2022-06-07 15:05:36

A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a környezet védelmének és egészségének fontosságára, amely az egész világon hatással van az emberek jólétére és a gazdasági fejlődésre is. Az ünneplés lehetőséget nyújt arra, hogy hangsúlyozzuk az egyének, vállalatok és közösségek számára a környezetvédelem fontosságát.

Az idei év mérföldkőnek számít a globális környezetvédelmi közösség számára, ugyanis ötven éve, 1972-ben rendezték meg az ENSZ emberi környezetről szóló konferenciáját, amelyet széles körben az első környezetvédelmi konferenciának tekintenek. Ez az esemény adta meg a kezdőlökést a környezetvédelmi minisztériumok és ügynökségek létrehozására szerte a világon, illetve indított el számos, a környezet kollektív védelméről szóló új globális megállapodást. Itt kapcsolódtak össze a szegénység enyhítése és a környezetvédelem céljai is, megnyitva az utat a Fenntartható Fejlődési Célok felé. Ezen az eseményen nyilvánították június 5-ét a környezetvédelem világnapjává.

A június 5-i világnap a legnagyobb nemzetközi nap ebben a témában és egyben a pozitív változás ösztönzésének globális platformja. Az ünneplést 1973 óta minden évben az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) koordinálja. A világnap központi hivatalos eseményeinek minden évben más ország ad otthont. Idén a házi gazda szerepét Svédország tölti be.

Az univerzumban galaxisok milliárdjai vannak,

a galaxisunkban bolygók milliárdjai vannak,

de Földből csak egy van.

A 2022.évi környezetvédelmi világnap #OnlyOneEarth kampánya globális szintű kollektív, átalakító hatású cselekvésre hív fel bolygónk megünneplésére, védelmére és helyreállítására.

A jeles nap megünneplésének részeként ebben a hónapban ehhez a világnaphoz kapcsolódó fotókat várnak az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság védnökségével, a Varázslatos Magyarország által áprilisban meghirdetett fotópályázat júniusi fordulójára. További információk: https://varazslatosmagyarorszag.hu/fotopalyazat

Forrás: https://unesco.hu

Minden, egyéni szintű apró cselekedet számít!

 

 


Események

Friss hírek

Galéria

Címkefelhő

BISEL verseny jeles napok események Borián György az év fajai játék Ismerd meg! archív projektek ajánló hasznos víz jó tudni BISEL kisokos