Környezetvédelmi világnap (június 5.)


2022-06-05
Kontur Tamás | 2022-06-07 15:05:36

A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a környezet védelmének és egészségének fontosságára, amely az egész világon hatással van az emberek jólétére és a gazdasági fejlődésre is. Az ünneplés lehetőséget nyújt arra, hogy hangsúlyozzuk az egyének, vállalatok és közösségek számára a környezetvédelem fontosságát.

Az idei év mérföldkőnek számít a globális környezetvédelmi közösség számára, ugyanis ötven éve, 1972-ben rendezték meg az ENSZ emberi környezetről szóló konferenciáját, amelyet széles körben az első környezetvédelmi konferenciának tekintenek. Ez az esemény adta meg a kezdőlökést a környezetvédelmi minisztériumok és ügynökségek létrehozására szerte a világon, illetve indított el számos, a környezet kollektív védelméről szóló új globális megállapodást. Itt kapcsolódtak össze a szegénység enyhítése és a környezetvédelem céljai is, megnyitva az utat a Fenntartható Fejlődési Célok felé. Ezen az eseményen nyilvánították június 5-ét a környezetvédelem világnapjává.

A június 5-i világnap a legnagyobb nemzetközi nap ebben a témában és egyben a pozitív változás ösztönzésének globális platformja. Az ünneplést 1973 óta minden évben az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) koordinálja. A világnap központi hivatalos eseményeinek minden évben más ország ad otthont. Idén a házi gazda szerepét Svédország tölti be.

Az univerzumban galaxisok milliárdjai vannak,

a galaxisunkban bolygók milliárdjai vannak,

de Földből csak egy van.

A 2022.évi környezetvédelmi világnap #OnlyOneEarth kampánya globális szintű kollektív, átalakító hatású cselekvésre hív fel bolygónk megünneplésére, védelmére és helyreállítására.

A jeles nap megünneplésének részeként ebben a hónapban ehhez a világnaphoz kapcsolódó fotókat várnak az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság védnökségével, a Varázslatos Magyarország által áprilisban meghirdetett fotópályázat júniusi fordulójára. További információk: https://varazslatosmagyarorszag.hu/fotopalyazat

Forrás: https://unesco.hu

Minden, egyéni szintű apró cselekedet számít!

 

 


Események

Friss hírek

2023-08-04 Filmajánló

Galéria

Címkefelhő

BISEL verseny jeles napok események Borián György az év fajai játék Ismerd meg! archív projektek ajánló hasznos víz jó tudni BISEL kisokos