Palackra magyar!


2017-07-03
Turi László | 2017-09-19 23:34:17

Nagyon fontosnak tartjuk, hogy hírt adjunk az itthoni, már jól működő, víztisztaságot célzó akciókról. Az egyik legkiemelkedőbb kezdeményezés a PET kupa, mely a Tiszán gyűjti össze az elsősorban határon túlról érkező, és felgyülemlő hulladékot.

A mai napon ötödik alkalommal indul útjára a tiszai PET Kupa, ami hazánk második legnagyobb folyójának védelmét és tisztítását tűzte zászlajára. Az esemény résztvevői ezúttal több mint egy tucat ártéri hulladékból épülő kalózhajóval indulnak útnak. Sőt, ebben az évben a tiszai akcióval párhuzamosan a Bodrogon is elindul egy kenus takarító különítmény, hogy a tokaji hídnál csatlakozzanak majd a kalózokhoz. 

A Tisza hulladékszennyezése óriási környezet-, és természetvédelmi probléma. A PET Kupa ennek felszámolására létrejött non-profit, civil kezdeményezés. A PET kalózok célkitűzése többek között a hatalmas PET palack áradatnak hadat üzenni, amely évről évre elárasztja a Tisza-folyót.

Ez a környezetvédelmi akció úgy járul hozzá a Tisza megtisztításához, hogy egész évben rendezvényeket, hónapokon átívelő hulladékszedési akciót, csapatépítő tréningeket, kiállításokat és szakmai egyeztetéseket szervez. A probléma eredője, hogy Ukrajna és Románia egyes részein nem jött még létre a modern hulladékgazdálkodás infrastruktúrája, a lakosság fogyasztása és így a csomagolóanyag használata viszont megsokszorozódott az elmúlt évtizedekben. Sajnos a lakosság szemetét a Tiszának és mellékfolyóinak árterébe borítják, ami az áradások alkalmával útnak indul. Ez számokban kifejezve a 2017. év eleji jégzajlás kb. 3200-3700 tonna hulladékot hozott magával, melynek kármentesítési költsége 280-300 millió Ft-ot jelent hazánknak.

Forrás: okoplanet.hu

Az OzoneTv Egyenlítő c. műsorának vendége Hankó Gergely, a PET kupa projektvezetője arról számolt be, a PET kalózok a vízen úszó PET palackokból építették meg saját hajóikat, egy egész flottát. Vízre szállnak, és több mint száz folyamkilométert hajóznak velük a Tiszán. Útjuk során rengeteg italos palackot gyűjtenek össze a folyóból, az ártérből, és a Tisza-menti településekről. Hajóikat és az összegyűjtött szemetet útjuk végén bezúzzák, és szelektív hulladékgyűjtőkben helyezik el, ahonnan elszállítva újra felhasználhatják őket.

Forrás: greenfo.hu

További információ: petkupa.hu


Cimkék:
ajánló víz

Események

Friss hírek

Galéria

Címkefelhő

BISEL verseny jeles napok események Borián György az év fajai játék Ismerd meg! archív projektek ajánló hasznos víz jó tudni BISEL kisokos