Szavazz 2018. rovarára!


2017-11-14
Hernadi Ildiko | 2017-11-13 11:59:49

 

Az idei évben talán még különösebb az Év Rovara választás, hiszen mindegyik jelölt a vízhez köthető! A szervezők ezáltal a vizek védelmére, a vizes élőhelyek megőrzésére helyezték a hangsúlyt, ami számunkra, BISEL-esek számára még kedvesebbé teszi a kezdeményezést.

A három hős:

Közönséges keringőbogár (Gyrinus substriatus): ragadozó, aki a legyengült rovarokkal táplálkozik. Szemük teljesen kettéosztott, ezért mintha négy szemük lenne; a felső résszel a levegőből, az alsóval a víz alól érkező ellenségüket veszik észre.

Óriás-szitakötő (Anax imperator): őt mindenki ismeri és rovar léte ellenére általában szeretik is. A hazánkban élő 65 szitakötőfajból 22 faj áll törvényes védelem alatt, közülük öt fokozottan védett, eszmei értékük 100 000 Ft. Az óriás-szitakötő a hazai fajok egyik legnagyobbika, szárnyainak fesztávolsága eléri a 10–11 cm-t.

Tavi molnárpoloska (Gerris lacustris): a népnyelv hibásan „vízipókként” is emlegeti. Testét apró szőrök fedik, melyek a vízen való siklását segítik. Az egyes molnárpoloska-fajok nehezen, csak alapos – nem egyszer mikroszkópos – vizsgálattal különíthetőek el egymástól.

 

Többet is olvashattok a témáról a megjelölt forrásokon, a blogon pedig szavazhattok is.

forrás:

http://index.hu/tudomany/2017/11/07/harom_jelolt_kuzd_az_ev_rovara_cimert/

http://mttmuzeum.blog.hu/2017/11/06/az_ev_rovara_2018_jeloltek

képek forrásai:

Közönséges keringőbogár -  naturephoto-walter.blogspot.hu

Óriás-szitakötő - izeltlabuak.hu

Tavi molnárpoloska - arkive.org


Cimkék:
BISEL az év fajai

Események

Friss hírek

2023-08-04 Filmajánló

Galéria

Címkefelhő

BISEL verseny jeles napok események Borián György az év fajai játék Ismerd meg! archív projektek ajánló hasznos víz jó tudni BISEL kisokos