Szavazz 2018. rovarára!


2017-11-14
Hernadi Ildiko | 2017-11-13 11:59:49

 

Az idei évben talán még különösebb az Év Rovara választás, hiszen mindegyik jelölt a vízhez köthető! A szervezők ezáltal a vizek védelmére, a vizes élőhelyek megőrzésére helyezték a hangsúlyt, ami számunkra, BISEL-esek számára még kedvesebbé teszi a kezdeményezést.

A három hős:

Közönséges keringőbogár (Gyrinus substriatus): ragadozó, aki a legyengült rovarokkal táplálkozik. Szemük teljesen kettéosztott, ezért mintha négy szemük lenne; a felső résszel a levegőből, az alsóval a víz alól érkező ellenségüket veszik észre.

Óriás-szitakötő (Anax imperator): őt mindenki ismeri és rovar léte ellenére általában szeretik is. A hazánkban élő 65 szitakötőfajból 22 faj áll törvényes védelem alatt, közülük öt fokozottan védett, eszmei értékük 100 000 Ft. Az óriás-szitakötő a hazai fajok egyik legnagyobbika, szárnyainak fesztávolsága eléri a 10–11 cm-t.

Tavi molnárpoloska (Gerris lacustris): a népnyelv hibásan „vízipókként” is emlegeti. Testét apró szőrök fedik, melyek a vízen való siklását segítik. Az egyes molnárpoloska-fajok nehezen, csak alapos – nem egyszer mikroszkópos – vizsgálattal különíthetőek el egymástól.

 

Többet is olvashattok a témáról a megjelölt forrásokon, a blogon pedig szavazhattok is.

forrás:

http://index.hu/tudomany/2017/11/07/harom_jelolt_kuzd_az_ev_rovara_cimert/

http://mttmuzeum.blog.hu/2017/11/06/az_ev_rovara_2018_jeloltek

képek forrásai:

Közönséges keringőbogár -  naturephoto-walter.blogspot.hu

Óriás-szitakötő - izeltlabuak.hu

Tavi molnárpoloska - arkive.org


Cimkék:
BISEL az év fajai

Események

Friss hírek

Galéria

Címkefelhő

BISEL verseny jeles napok események Borián György az év fajai játék Ismerd meg! archív projektek ajánló hasznos víz jó tudni BISEL kisokos