Újraindul a BISEL program


2016-04-25
Turi László | 2017-09-19 23:34:16

2016. március 22-én, a Víz Világnapán V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár és Román István agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkár bejelentették a soproni Roth Gyula Erdészeti, Faipari Szakközépiskola és Kollégiumban a BISEL program újraindítását. A diákok közreműködésével az Ikva patak partján látványos bemutatóval szemléltették a BISEL program előnyeit.

A BISEL bioindikáció az iskolai oktatásban című program 2001. márciusában a Dráva konferencián indult el hazánkban 15 középiskola részvételével. A jelenlegi együttműködő felek (Földművelésügyi Minisztérium, Herman Ottó Intézet, Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság) elhatározták, hogy újraépítik, illetve újraindítják a bioindikációval és számítógépes kommunikációval foglalkozó BISEL környezetvédelmi programot és hálózatot.

V. Németh Zsolt államtitkár beszédében a víz fontosságára hívta fel a figyelmet: „Földünk 70%-a víz, de csak 3% édesvíz, és 1%-a felszíni édesvíz. Éppen ezért fontos, hogy óvjuk ezek állapotát, hiszen a vizes élőhelyeken a fajok populációja fokozatosan csökken.” Hozzátette: a BISEL-nek a középiskolai oktatásban nagy előnye bármely más európai vízminőség-vizsgálati módszerrel szemben, hogy gyors, könnyű és nem igényel különösebb szaktudást, sem nagy beruházást. Az államtitkár örömét fejezte ki, hogy a 2001-ben életre hívott kezdeményezés hivatalosan is újraindul.

Román István helyettes államtitkár beszédében rámutatott, hogy a Földművelésügyi Minisztériumnak fontos célja, hogy a minisztérium által fenntartott agrár-szakképző intézményekben a saját tantervükhöz és szakspecifikus képzési programjaikhoz illeszkedve a környezettudatosságra és fenntarthatóságra nevelés szempontjai megjelenjenek a mindennapi nevelő-oktató munkában. Az intézmények jelentős része csatlakozott az Ökoiskola programhoz, amely egyúttal egyfajta tanúsítványa is ennek a szemléletnek. A tanulók az intézményi tangazdaságokban és tanüzemekben maximálisan betartják a környezetvédelmi, élelmiszerbiztonsági, valamint állatvédelmi szabályokat. Az egészségnevelés jegyében pedig a tanüzemekben a saját maguk megtermelte egészséges alapanyagokból kiváló minőségű késztermékeket állítanak elő.

(FM Sajtóiroda)


Események

Friss hírek

Galéria

Címkefelhő

BISEL verseny jeles napok események Borián György az év fajai játék Ismerd meg! archív projektek ajánló hasznos víz jó tudni BISEL kisokos