Védd természetesen!


2018-03-25
Tegzes Mária | 2018-03-27 11:52:59

Akik nem kaptak meghívást a Patak menti Portrék döntő fordulójára, azok sem jártak olyan rosszul, hisz választhatták helyettünk a DINPI királyréti látogatóközpontja, a Hiúzház  Dunavirág Vízibusz programját. 

Beszámoló a dunavirág vízibusz március 22-i programjáról

Március 22. a Víz Világnapja. Egy nap, melyet 1994-ben az ENSZ Környezetvédelmi konferenciájának kezdeményezésére hívtak életre azzal a céllal, hogy a kormányzati szerveknek, döntéshozóknak és a magánszemélyeknek is felhívják a figyelmét a világméretű vízválságra és a jövő generációkban tudatosítsák a víz szerepének, védelmének jelentőségét. Egy nap, amikor fontos, hogy beszéljünk a Föld felszíni és felszín alatti édesvízkészletének folyamatos csökkenéséről, a vizeinket fenyegető elképesztő mértékű emberi szennyezésről, a klímaváltozás negatív hatásairól és arról, hogy ez milyen katasztrofális következménnyel van a vízi élőlényekre és így ránk, emberekre nézve is. Egy nap, amelynek figyelemfelhívó szerepe fontos, de nem elégséges.

5.JPG

A börzsönyi kisvízfolyások a környezeti hatásokra különösen érzékeny gerinces és gerinctelen élőlényeknek nyújtanak értékes élőhelyet.

Ez évben a Víz Világnap nemzetközi szlogenje: „Védd természetesen!”. Ez az egyszerű gondolat arra hívja fel a figyelmet, hogy a világméretű problémák megoldására a természet saját maga megoldást is nyújt! A vizes élőhelyek helyreállításával, az árterek rehabilitációjával, erdők telepítésével mind hozzájárulhatunk a természetes rendszerek újbóli, közel eredeti működéséhez, segíthetjük a víz természetes körforgását és biztosíthatjuk saját jólétünket is.

Alkalmi vízbiológusok munka közben.

A határozás folyamata.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai kiemelt fontosságúnak tartják a körülöttünk található kisebb és nagyobb vízterek: tavak, patakok, folyók élőlényközösségeinek megismertetését kicsikkel és nagyokkal egyaránt. Megismerés nélkül ugyanis senki nem érezheti magáénak ezeket az élőhelyeket, az őket benépesítő növény- és állatfajokat, és mindezek nélkül annak mostani és jövőbeli védelmét sem.

 A Dunavirág Vízibusz és az érdeklődő apróságok (és nagyobbacskák :) ).

Víz Világnapi rendezvényeinket - nagy örömünkre - évről évre egyre több óvodás, iskolás és felnőtt keresi fel. Ezeken a tematikus napokon mindenki megismerkedhet a vizeinket benépesítő fantasztikusan gazdag flórával és faunával. Ez évben simogathattak "félelmetes" vízi skorpiót, sétáltathattak kezükön piócát, találkozhattak a börzsönyi patakok legnagyobb teremtményével és megtudhatták hogyan építkeznek a vizek titokzatos kis kőművesei, a tegzesek.

"Nahát, mégsem olyan ijesztő ez a pióca!"

Egy érdekes lény a Jági-tóból (Pilisszentiván), a víziskorpió.

6.JPG

A börzsönyi kisvízfolyások legnagyobb és egyik legkülönlegesebb lakója, a kövi rák.

Nagy örömünkre, a múlt évtől egy mobil vízvizsgáló eszköz, a Dunavirág Vízibusz (https://dunaviragvizibusz.hu/) segíti egész éves szemléletformáló és ismeretterjesztő tevékenységünket.  

 

3.JPG

4.JPG

Az ovisok is szájtátva hallgatták a kisvizek különleges élőlényeiről szóló "mesét".

Az ilyen rendezvényeken túl azonban a Vízibusz tavasztól őszig házhoz, azaz vízhez is megy:)! Segítségével egy élményközpontú, interaktív foglalkozás keretében ismerhetik meg a résztvevők saját élőhelyük vízi élővilágát, hogy ne csak március 22-e szóljon hatalmas kincsünkről, vizeinkről és azok védelméről!

29404570_421724114948460_978388760_o_1.jpg

Tipikus áramló vízi faj a dán kérész. 

29527373_421723808281824_318535176_o.jpg

Az összes édesvízi rák közül a bolharákok a legelterjedtebbek. Fontos szerepük van a patakokba hullott falevelek lebontásában.

 

FORRÁS: http://hiuzhaz.blog.hu/2018/03/26/viz_vilagnap_kiralyreten

 


Cimkék:
események víz

Események

Friss hírek

Galéria

Címkefelhő

BISEL verseny jeles napok események Borián György az év fajai játék Ismerd meg! archív projektek ajánló hasznos víz jó tudni BISEL kisokos