Víznap a Mezőgazdasági Könyvtárban március 17-én - ELMARAD!


2020-03-11
Gellér Zita | 2020-03-11 09:02:53

Víznap a Mezőgazdasági Könyvtárban - március 17.

MMgMK Mezőgazdasági Könyvtár (1012 Budapest Attila út 93.)

 

Programok:

17.00 - Mindennapi vizünk – Budapest ivóvize és a Duna vízminősége

Meghívott előadó: Engloner Attila, a Duna-kutató Intézet tudományos főmunkatársa fog beszélni a „Tiszta ivóvíz Nemzeti Kiválósági Program”-ról.

A Duna több millió ember számára biztosít ivóvizet nap mint nap. Ennek a vízkincsnek a védelme kiemelten fontos nemzetstratégiai érdek, amely különböző szakterületek összefogását igényli. Az MTA Nemzeti Víztudományi Kutatási Programjához illeszkedően, az NKFIH Nemzeti Kiválóság Programjának támogatásával egy hároméves projekt indult, amely a vízbázist és az ivóvíz-biztonságot veszélyeztető hatásokat tárja fel a vízkivételtől a fogyasztóig, vagyis a dunai vízbázistól egészen a csapig. Az előadás e nagyszabású multidiszciplináris kutatás részleteibe ad bepillantást.

18.00 – „Álompatak” - diákok által készített rövidfilmek

A BISEL – Gumicsizmás természetvédelem 2019-2020. évi országos versenyt „Álompatak – patakunk, mint ideális élőhely” címmel hirdették meg 7-12. évfolyamos tanulók számára. A felszíni áramló vizek BISEL módszerrel történő monitorozása mellett az élményszerű feladatokon keresztül a víz és környezetének védelme iránti elköteleződés erősítése, az ökológiai összefüggések felismerése a verseny célja. Az öt versenyfeladat közül az egyik egy videó készítése volt. Nagy örömünkre szolgál, hogy ezeket a rövidfilmeket levetíthetjük. Időpontja az előadás után (kb. 18 óra körül) a kiállítás megnyitójáig.

19.00 – „Szellemek éneke a vizek felett” – kiállításmegnyitó

A Víz Világnapja alkalmából az MMgMK Mezőgazdasági Könyvtár hét kortárs művészt kért fel a Vármező Galériában rendezett „Szellemek éneke a vizek felett” című tárlaton való részvételre. Az alkotások Johann Wolfgang von Goethe azonos című versére reflektálnak illetve ihletésére készültek. 


Események

Friss hírek

Galéria

Címkefelhő

BISEL verseny jeles napok események Borián György az év fajai játék Ismerd meg! archív projektek ajánló hasznos víz jó tudni BISEL kisokos