MEGOLDÁS a második forduló feladataihoz


2017-11-28
Tegzes Mária | 2017-11-28 14:28:20

Kedves Versenyzőink!

Mindenkinek sok szeretettel gratulálunk, aki a Patak menti Portrék verseny második fordulóját megoldotta. Sok szép megoldás érkezett, de tökéletes megoldást csak két csapat, a Szolnoki II. Rákóczi Ferenc Magyar- Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 7. osztályos ODONATA csapata, valamint a Székesfehérvári Ciszterci Szent István Gimnázium Glaucus atlanticus 9. osztályos csapata küldött be, ők az "A", tehát a fiatalabbaknak szóló feladatlapot töltötték ki. Minden elismerésünk!

Nem csigázzuk tovább az érdeklődést, jöjjenek végre a megoldások!

MEGOLDÁSOK A     MEGOLDÁSOK B

Fontosnak tartjuk, hogy a gyakran elrontott kérdésekben eligazítást adjuk.

Egyetértünk, hogy a kecskerákok őshonosságának kérdésében megoszlanak az interneten talált források. Azonban szakértőink szerint egyértelmű, hogy a három hazai őshonos rákfaj közül az egyik a kecskerák (Astacus leptodactylus) a másik kettő pedig a folyamirák (Astacus astacus) és a kövirák (Austropotamobius torrentium).

Ugyancsak voltak, akik a Vigyázz, mert szúr! kérdésre a helyes megoldás (Hanyattúszó poloska) helyett vagy mellett mást is megadtak: Víziskorpió. Ennek alátámasztására kaptuk az alábbi linket: https://www.arcanum.hu/hu/online-kiadvanyok/pannon-pannon-enciklopedia-1/magyarorszag-allatvilaga-4745/izeltlabuak-4E48/izeltlabuak-az-allovizekben-5075/poloskak-csikbogarak-csiborfelek-5088/. Ezzel kapcsolatban viszont szakértőnk, aki nap mint nap találkozik víziskorpióval, sőt sokszor adja gyerekek kezébe is, azt nyilatkozta, hogy őt még sohasem csípte/szúrta/harapta meg ez a állat.

A fenti két esetben úgy gondoljuk, hogy a válaszok nem elég egyértelműek ahhoz, hogy ezt versenyfeladatként értékeljük, emiatt nem vontunk le pontot ezekért a megoldásokért sem.

 

 


Események

Friss hírek

Galéria

Címkefelhő

BISEL verseny jeles napok események Borián György az év fajai játék Ismerd meg! archív projektek ajánló hasznos víz jó tudni BISEL kisokos