Örömforrásunk a víz! 3. forduló


2018-12-07
Tegzes Mária | 2018-04-26 11:39:01

MOTTÓ:        

„A bánat? egy nagy óceán.
S az öröm?
Az óceán kis gyöngye. Talán,
Mire fölhozom, össze is töröm.” /Petőfi Sándor/

Vajon a ti környezetetekben igazan csengenek Petőfi Sándor ismert szavai?

Képzeljétek el és gondoljátok át, hogy azoknak az élőlényeknek, melyek a patak környékén élnek (egysejtűeknek, növényeknek, rovaroknak, emlősöknek, embereknek) a helyszínen talált kis életterek, mennyiben örömei és mennyiben bánatai. És ezek az élőlények egymás számára inkább örömöket vagy bánatot okoznak?

A 3. forduló során egy öröm-bánat térkép elkészítése a feladat. Az öröm-bánat térkép egy adott területen bemutatja, hogy egyes pontjai inkább „örömet szereznek”, vagy épp ellenkezőleg, „bánatot okoznak”. Rajzokkal, fényképekkel kell dokumentálni az egyes részeket, és részletesen indokolni, hogy miért gondoljátok örömtelinek, miért bánatkeltőnek az egyes részleteket.

Izgalmasabb a feladatmegoldás, ha nem csupán egy nézőpont szerint készítitek el a térképeteket, hanem több élőlény szemszögéből is megvizsgáljátok a patakotok környékét. (Ugyanazokról a pontokról leírhatjátok, hogy ki számára okoz örömöt, és ki számára hoz bánatot). Hogy milyen méretaránnyal dolgoztok, ti határozhatjátok meg: nagyobb területet is befogadhattok, de kis területen az apró részleteket is elemezhetitek.

Az idősebb korosztály versenyzői felé elvárás, hogy ökológiai szempontból támassza alá az ítéleteit.

Pontos feladatleírás:

A fenti szempontoknak megfelelő öröm-bánat térkép készítése részletes magyarázatokkal. Minimum 15 tény bemutatása, amely örömteli vagy bánatot okozó. A képekkel és szövegekkel gazdagon alátámasztott „térképes” végeredményt egy pdf dokumentumban kérjük megküldeni a szokásos bisel.fm@gmail.com elektronikus címre.

A forduló megnyitása: 2018. december 10. hétfő (ekkortól fogadjuk az alkotásokat).

Beküldési határidő: 2019. január 18. (péntek) Az e-mail tárgyrovatába kérjük feltüntetni, hogy 3. forduló.

 A pályamunkák elfogadásának feltétele, hogy az alkotók csak saját készítésű felvételeket és rajzokat használjanak az öröm-bánat készítése során. Erről egy nyilatkozatot kérünk a felkészítő tanár részéről.

A nevező csapatok jelentkezésükkel hozzájárulnak, hogy a verseny kapcsán elkészülő munkákat a BISEL verseny szervezői a továbbiakban felhasználhatják – a szerzők feltüntetésével – a honlapon és a programmal kapcsolatos megjelenéseken.


Verseny információk

Meghirdetésre került "A vízből kelő élet" 2023-2024. évi BISEL verseny.

Az online elméleti feladatsorok ide kattintva érhetők el belépés után.

Minden csapatnak jó versenyzést kívánunk!

Események

Friss hírek

Galéria

Címkefelhő

BISEL verseny jeles napok események Borián György az év fajai játék Ismerd meg! archív projektek ajánló hasznos víz jó tudni BISEL kisokos