Örömforrásunk a víz! - BISEL országos verseny


2018-08-01
Tegzes Mária | 2018-04-26 11:08:28

Örömforrásunk a víz – BISEL országos verseny

VERSENYSZABÁLYZATA

2018 -2019.

 

Az Agrárminisztérium BISEL – Gumicsizmás természetvédelem programja kapcsán Örömforrásunk a víz címmel a víz világnapjáig tartó országos természetvédelmi versenyt hirdet.

 

Célcsoportja: általános iskolák, szakképző iskolák és gimnáziumok 7-14. évfolyamot végző tanulói, két kategóriában értékelve: 7-9. évfolyam és 10-14. évfolyam. A versenyre 3-5 fős csapatok jelentkezését várjuk, a csapatok összetétele a verseny folyamán nem változhat (Tilos a fordulók közötti személycsere). Egy intézményből természetesen több csapat is nevezhet.

A verseny célja: A felszíni áramló vizek BISEL módszerrel történő monitorozása, az élményszerű feladatokon keresztül a víz és környezete védelme iránti elköteleződés erősítése, az ökológiai összefüggések felismerése.

A BISEL program működtetői: Az Agrárminisztérium, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár, a soproni Roth Gyula Erdészeti, Faipari Szakképző Iskola és Kollégium, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. közreműködésével.

A verseny szakmai szervezésében közreműködik: Az Agrárminisztérium, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

 

A verseny felépítése

A verseny három fordulóból és egy döntőből áll. A http://bisel.hu/verseny oldalon megjelenő feladatok megoldásait a bisel.fm@gmail.com elektronikus címre kell elküldeni az egyes fordulóknál feltüntetett határidőig, módon és formátumban. A versenyre való jelentkezéshez a megadott e-mail címen történő előzetes regisztráció szükséges, kérjük, hogy az e-mail tárgy rovatába szíveskedjenek feltüntetni, hogy regisztráció. A csapatok munkájának könnyebb nyomon követhetősége érdekében kérjük, hogy egy csapat minden dokumentumát és feladatmegoldását azonos elektronikus címről küldje meg, arról, amelyen regisztrált.

A regisztráció az alábbi táblázat kitöltésével és megküldésével lehetséges:

I. forduló:

Egy szabályos BISEL terepi vizsgálat elvégzése a feladat, mely a verseny meghirdetését követően bármikor kivitelezhető. A vizsgálatról készült jegyzőkönyvet a bisel.hu oldalra az iskola regisztrációjával belépve kell kitölteni ( a csapatnevet a vizsgálatot végzőkhöz kérjük beírni). Az erről készült printscreent és a fényképes, szöveges beszámolót kérjük megküldeni a bisel.fm@gmail.com levelezőcímre. A választható elemek megvalósulásáról a beszámolón belül kérjük az írásos és fényképes bizonyítékokat.

Beküldési határidő:  2018. november 23.

 

A forduló lezárását követően a honlapon is bemutatjuk a legizgalmasabb megvalósított projekteket és sajtóanyagokat.

II. forduló:

November 26-án (hétfőn) reggel jelenik meg a második forduló feladata. A játékos, elméleti feladatsor számítógéppel kitöltött válaszlapját a bisel.fm@gmail.com elektronikus címre kell megküldeni. A forduló feladatai kapcsolódnak a honlapon megtalálható tartalmakhoz.

 

Beküldési határidő: 2018. december 7. (péntek)

III. forduló:

Egy kreatív, és szakmailag is értékelhető öröm-bánat térkép készítése részletes magyarázatokkal. Minimum 15 tény bemutatása, amely örömteli vagy bánatot okozó a patakban vagy környezetében. A végeredményt egy pdf dokumentumban kérjük megküldeni a szokásos bisel.fm@gmail.com elektronikus címre.

 

A forduló megnyitása: 2018. december 10. (hétfő, ekkortól fogadjuk az alkotásokat)

Beküldési határidő: 2019. január 18. (péntek)

 

A pályamunkák elfogadásának feltétele, hogy az alkotók csak saját készítésű felvételeket és rajzokat használjanak az öröm-bánat készítése során. Erről egy nyilatkozatot kérünk a felkészítő tanár részéről.

A végső dokumentumokat pdf formába mentve várjuk a bisel.fm@gmail.com elektronikus címre beküldeni. Fontos, hogy a beküldött alkotások szakmailag és esztétikailag egyaránt értékelhetőek legyenek. A nevező csapatok jelentkezésükkel hozzájárulnak, hogy a verseny kapcsán elkészülő munkákat a BISEL verseny szervezői a továbbiakban felhasználhatják – a szerzők feltüntetésével – a honlapon és a programmal kapcsolatos megjelenéseken.

 

A fordulók során a feladatmegoldásokat beküldő e-maileknek minden esetben tartalmaznia kell:

  • a feladatra adott válaszokat tartalmazó dokumentumot,
  • a versenyre jelentkező csapat nevét, az iskola nevét és városát, a felkészítő tanár és a 4 fős csapat tagjainak nevét és évfolyamát.

 

Döntő forduló és eredményhirdetés:

A III. forduló alkotásait, valamint az egész versenyben való teljesítményt figyelembe véve a zsűri 2019. február 22-ig a két korcsoportból a 10-10 legjobb csapat számára elektronikusan értesítést küld a döntőben való részvétel lehetőségéről. Ezzel párhuzamosan a csapatok pontszámozása lekérhető a bisel.fm@gmail.com címen. (A fordulók végén nem hirdetünk eredményt.)

Várhatóan 2019. március 22-én, a víz világnapján a döntő fordulóban az elkészült öröm-bánat térképeket egy 3-5 perces prezentációban kell bemutatni. Az előadásban a térkép bemutatásán kívül egyéb prezentációs technikák alkalmazására is lehetőség van. A zsűri az előadások és a teljes verseny folyamán szerzett pontozás alapján választja ki az első három helyezettet mindkét korcsoportból.

 

 Jutalmazás:

  • Ingyenes Nemzeti Parkba szóló belépő és részvétel egy nemzeti parki programon 
  • Tárgy- és könyvjutalmak

Verseny információk

A 2022-2023. évi "Víztiszta" BISEL verseny feladatait és a plusz pontokért végzett feladatokat  itt  kérjük feltölteni a megfelelő mezőre kattintva. Ne feledkezzenek meg a csapatnév, a csapattagok, a felkészítő tanár nevének megadásáról!

Beküldési határidő május 10. szerda 12:00 óra (módosított határidő)

 

Események

Friss hírek

Galéria

Címkefelhő

BISEL verseny jeles napok események Borián György az év fajai játék Ismerd meg! archív projektek ajánló hasznos víz jó tudni BISEL kisokos