Patak menti Portrék 1. forduló


2017-10-25
Tegzes Mária | 2017-10-25 12:48:33

MOTTÓ: „Okosabban kellene bánni az embereknek a természettel. Úgy, hogy minden élőlény meglelje benne a maga nyugodalmas élőhelyét.” 
/Lázár Ervin/

Kedves Versenyzőink!

Fedezzétek fel, hogy kiknek az élőhelye a közeletekben lévő vízfolyás!

Az Élőhely világnaphoz kapcsolódó akcióprogram keretében egy terepi vizsgálat elvégzésére hívunk Benneteket. Menjetek ki a közeli vízfolyáshoz és végezzetek el egy hagyományos BISEL vizsgálatot!  Töltsétek ki a jegyzőkönyvet, és küldjétek meg nekünk egy fényképes beszámolóval! Írjatok róla egy cikket, és jelentessétek meg valahol (pl. helyi újság, internetes magazin, tévé, rádió)!

Van kedvetek ennél többet csinálni?

Beszéljetek össze az iskolából a többi csapattal, és vizsgáljátok együtt a patakot! Vegyetek mintát több szakaszon, és hasonlítsátok össze az eredményeiteket! Hívjátok meg a többi iskolatársatokat, vagy akár másik iskolát, óvodát, hogy ők is vegyenek részt! Tisztítsátok meg a patakmedret a szeméttől, alakítsátok át az élőlényeknek komfortosabb élőhellyé a patakpartot! Hívjatok meg valakit az önkormányzatból, és hívjátok fel a figyelmét, milyen fontos számotokra és lakókörnyezetetek számára a vizetek minősége! Hívjatok el egy szakembert, kutatót, hogy meséljen nektek még többet a vizetekről! Rendezzetek egy vidám családi napot, figyeljétek meg a madarakat, kisemlősöket, készítsetek alkotásokat a környék növényeiből terméseiből!

Pontos feladatleírás:

A habitat, azaz élőhely világnaphoz kapcsolódva egy országos akcióprogramot hirdetünk meg:

2017. szeptember 25. – október 1. közötti héten egy terepi BISEL vizsgálat megvalósítását kérjük.

A forduló érvényességéhez kötelező elemek:

  • Egy megfelelően kivitelezett BISEL vizsgálat, kitöltött jegyzőkönyvvel (max. 10 pont)
  • Fényképes, szöveges beszámoló (min fél, maximum másfél oldal) az élőhely világnappal egybekötött vizsgálat menetéről (max. 10 pont)
  • Egy minimum 1200 karakteres sajtómegjelenés a vizsgálatról (Ha nem sikerül valamilyen médiumot elérni, az iskola honlapja, blogja is elfogadható.) (Független sajtó megjelenésenként 10, max. 30 pont, iskolai honlap 5, egyéb (iskolaújság, blog) 3 pont)

Választható elemek pluszpontokért:

  • Együttműködések más intézményekkel (Iskolán belül 1 pont, külső intézményenként 5 pont)
  • Meghívott vendég a döntéshozói, szakmai oldalról (résztvevőnként 5 pont)
  • Pataktisztítás, szemétszedés (teli szemeteszsákonként 3 pont max. 12)
  • Patakszakasz ünnepélyes örökbefogadása (3 pont)
  • Egyéb terepi megfigyelések (talajtani vizsgálat, madár-, illetve vadles stb.) (3 pont)
  • Egyéb, kreatív kiegészítő rendezvények (programelemenként max. 3 pont)

Beküldési határidő:

• Beszámoló a vizsgálatról: 2017. október 7. /E-mail tárgya: 1. forduló beszámoló/

(Minden igényelt pontot fényképpel kell bizonyítani. Több résztvevőnél ajánlunk egy jelenléti ívet aláírásra körbeadni. Intézmények együttműködésénél kérünk egy írásbeli meghívót/megállapodást.)

• Sajtómegjelenés megküldése: 2017. november 1. /E-mail tárgya: 1. forduló sajtómegjelenés/


Verseny információk

A 2022-2023. évi "Víztiszta" BISEL verseny feladatait és a plusz pontokért végzett feladatokat  itt  kérjük feltölteni a megfelelő mezőre kattintva. Ne feledkezzenek meg a csapatnév, a csapattagok, a felkészítő tanár nevének megadásáról!

Beküldési határidő május 10. szerda 12:00 óra (módosított határidő)

 

Események

Friss hírek

Galéria

Címkefelhő

BISEL verseny jeles napok események Borián György az év fajai játék Ismerd meg! archív projektek ajánló hasznos víz jó tudni BISEL kisokos