Víztiszta - BISEL 2022-2023. évi országos versenyfelhívás


2022-10-25
Kontur Tamás | 2022-10-25 09:14:29

2022-2023. évi BISEL országos verseny

 „Víztiszta” elnevezésű

Versenyfelhívása

A volt Technológiai és Ipari - jelenleg Energiaügyi Minisztérium, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft., a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Kisalföldi ASZC Roth Gyula Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium közreműködésével országos versenyt hirdet a BISEL – Gumicsizmás természetvédelem program keretében „Víztiszta” címmel általános és középiskolák 7-12. évfolyamos tanulói számára két korcsoportban (7-9. és 10-12. évfolyam).

A versenyre 4-6 fős csapatok jelentkezését várjuk.

A verseny célja: a közeli kisvízfolyás vizsgálata, ökológiai állapotának BISEL módszerrel történő minősítése, élővilágának mélyebb megismerése. További cél az élményszerű feladatokon keresztül a vízfolyások és környezetük védelme iránti elköteleződés erősítése, az ökológiai összefüggések felismerése, komplex, átfogó gondolkodásmód elsajátítása és nem utolsósorban a csapatmunka, közösségépítés ösztönzése.   

A 2022-2023. évi versenyben arra fókuszálunk, hogyan, mitől válik tisztává a víz. A különféle élőlények, illetve az ember, milyen módon, milyen technikák alkalmazásával szűrik, tisztítják a vizet.

A verseny felépítése: a verseny vízvizsgálati részből, egy elméleti feladatsorból, egy tervezési feladatból, egy kreatív feladatból és a döntőből áll.

 

A http://bisel.hu/verseny oldalon megjelenő feladatok megoldásait online kell benyújtani az egyes fordulóknál meghatározott módon, a feltüntetett határidőig.

 

A versenyre való jelentkezés módja:

  1. amennyiben az iskola korábban még nem vett részt a BISEL programban, először regisztrálnia szükséges a BISEL honlapon a https://bisel.hu/user/registration?url=/ Az iskolát csak egyszer kell regisztrálni; névváltozás esetén módosítani kell az iskola nevét!

(A már regisztrált iskolák listája a https://bisel.hu/resztvevok címen tekinthető meg.);

  1. a versenyre az első forduló (elméleti feladatsor) megoldásával egyidejűleg beküldött jelentkezési lappal lehet jelentkezni. A résztvevő csapatokat kérjük, hogy válasszanak csapatnevet, valamint adják meg a csapattagok és a felkészítő tanár nevét és a kapcsolattartási e-mail címet!

 

BISEL vízvizsgálat:

A versenyben való részvétel feltétele egy szabályos BISEL terepi vízvizsgálat elvégzése kibővített élőhelyvizsgálattal és a részletes jegyzőkönyv kitöltése a BISEL honlapon. A terepi vizsgálattal kapcsolatban bővebb információt találnak a https://bisel.hu/bisel-meres-pontrol-pontra oldalon.

A jegyzőkönyvet a www.bisel.hu oldalra történő belépés után az Adataim/Projektjeim menüpontban az „Új projekt feltöltése” mezőre kattintva tudják feltölteni. Kérjük, minél több adatot adjanak meg, és fotókat is töltsenek fel a jegyzőkönyvhöz! A csapatok a makrogerincteleneken túl az adott vízfolyás és közvetlen környezetének növény- és állatvilágát is vegyék alaposabban szemügyre, és vizsgálják meg szerepüket a vizek öntisztulási folyamataiban, akárcsak azt, hogyan tudják „túlélni” a szennyezéseket.  

A vízvizsgálatért maximum 35 pont kapható: 6 pont az alapadatokért, 4 pont a fizikai-kémiai jellemzőkért, 15 pont a biológiai jellemzőkért, 5 pont a képekért és 5 pont több vízvizsgálat elvégzéséért. 

A vízvizsgálat a verseny meghirdetésétől 2023. május 30. éjfélig (módosított határidő) tölthető fel.

 

  1. forduló – elméleti feladatsor: (az élőlények vízszűrési és túlélési technikái)

Az elméleti feladatsor megoldása (külön online feladatlap a 7-9., illetve 10-12. évfolyamosoknak)

A feladatlap kitöltésével lehet benevezni a versenyre; a feladatlap október 26-tól érhető el a http://bisel.hu/verseny felületen.

 

Beküldési határidő: 2022. december 23. (módosított határidő)

 

  1. forduló – tervezési feladat:

Terv kidolgozása szakemberek (vízügyi, nemzeti parki, önkormányzati szakértők, főiskolai/ egyetemi oktatók stb.) bevonásávala helyi vízfolyások vizének tisztántartására, természetes úton történő szűrésére.

Fontos megvizsgálni az ok-okozati összefüggéseket a hatékonyabb megelőzés, védekezés érdekében!

Beküldési határidő: 2023. május 30. éjfél (módosított határidő)

 

  1. forduló – kreatív feladat:

Vízszűrő makett / modell készítése

Olyan természetes mechanizmusokon alapuló ötleteket, megoldásokat várunk, amelyeket a vízi élőlényektől a víztisztítás, vízszűrés terén elleshet, átvehet, alkalmazhat az ember is.

Elkészítési technika: hagyományos szabadkézi technikák mellett a digitális eszközök, programok használata is megengedett. A makett/modell fényképét, rajzát és működési elvének leírását és magyarázatát kérjük beküldeni.

Beküldési határidő: 2023. május 30. éjfél (módosított határidő)

 

Plusz tevékenységek plusz pontokért:

A vízfolyás fizikai és kémia vizsgálatával, kapcsolódó programok szervezésével (pl. tanóra a patakról, kreatív foglalkozások, pataknap szervezése, cikkek megjelentetése stb.), a vízfolyás több szakaszának vizsgálatával, a vizsgálatok több időpontban történő elvégzésével, a terepen talált hulladék hulladékradar applikáción keresztüli jelzéséért pluszpontokat lehet szerezni. A plusz tevékenységeket dokumentálni szükséges (fotó, jelenléti ív, beszámoló).

A plusz tevékenységekről szóló dokumentációkat saját tárhelyre kell feltölteni és elérhetőségüket 2023. május 30. éjfélig (módosított határidő) – lehet megadni a versenyfelületen.

Plusz tevékenységekkel szerezhető pontok (max. 20 pont):

  • vendég: résztvevőnként 3 pont, max. 6 pont;
  • pataknap: iskolai 2 pont, külső 3 pont, max 5 pont;
  • sajtó: iskolai web/FB 2-2 pont, független 3 pont, max. 5 pont;
  • szemétszedés, kreatív tevékenység: max. 4 pont.

 

Döntő:

A három forduló eredménye és a pluszfeladatok pontjainak összesítése alapján a két korcsoportban a legmagasabb pontszámot elérő 10-10 csapat jut a döntőbe, amiről értesítést küldünk majd a döntős csapatoknak.

A döntőben a csapatoknak maximum 6 perces videóban kell bemutatniuk a vízszűrő modelljük működését. A videót saját tárhelyre kell feltölteni és a linkjét a versenyfelületen megadni 2023. május 30. éjfélig (módosított határidő) (a csapatnévvel, a felkészítő tanár és a csapattagok nevével együtt).

Továbbra is ösztönözzük az iskolák közötti együttműködést, illetve a korábban vizsgált vízfolyás ismételt vizsgálatát, a vizsgálati eredmények időbeli változásának bemutatását. A csapatok több vízfolyást, vagy egy vízfolyás több szakaszát is vizsgálhatják, és összevethetik az eredményeket. A különböző időpontokban végzett vizsgálatok eredményei alapján kimutathatók a vízfolyást érintő, akár a szennyezések okozta változások, vagy éppen a természetes tisztulás, helyreállás folyamata is.

A vízvizsgálat, a három forduló, a pluszfeladatokért kapott pontok, illetve a döntőben elért eredmény alapján alakul ki a végső sorrend.

Díjazás:

Korcsoportonként az első három helyezett munkáját kiemelten díjazzuk. A döntőbe jutó valamennyi csapat részesül oklevélben.

Díjátadó: A díjátadó tervezett időpontja 2023. ősz

További részletek a versenyről, a fordulónkénti feladatokról a http://bisel.hu/verseny oldalon jelennek meg. A hulladékradar applikációról bővebben a www.hulladekradar.hu oldalon lehet tájékozódni.

A versenyfelhívással, vagy a BISEL programba történő csatlakozással kapcsolatos kérdéseket a bisel@em.gov.hu címre várjuk.

Mindenkinek jó versenyzést kívánnak a BISEL verseny szervezői!


Verseny információk

Meghirdetésre került "A vízből kelő élet" 2023-2024. évi BISEL verseny.

Az online elméleti feladatsorok ide kattintva érhetők el belépés után.

Minden csapatnak jó versenyzést kívánunk!

Események

Friss hírek

Galéria

Címkefelhő

BISEL verseny jeles napok események Borián György az év fajai játék Ismerd meg! archív projektek ajánló hasznos víz jó tudni BISEL kisokos