Víztükör - BISEL 2021-2022. évi országos versenyfelhívás


2021-06-07
Kontur Tamás | 2021-06-07 08:40:56

2021-2022. évi BISEL országos verseny módosított

VERSENYFELHÍVÁSA

„Víztükör”

Az Agrárminisztérium a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft., a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Kisalföldi ASZC Roth Gyula Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium közreműködésével országos versenyt hirdet a BISEL – Gumicsizmás természetvédelem program keretében „Víztükör!” címmel általános és középiskolák 7-12. évfolyamos tanulói számára két korcsoportban (7-9. és 10-12. évfolyam).

A versenyre 4-6 fős csapatok jelentkezését várjuk.

A verseny célja: a kisvízfolyások vizsgálata, állapotának BISEL módszerrel történő minősítése, élőviláguk megismerése, a vízfolyásokat veszélyeztető tényezők, a 2021-2022. évi versenyben különösen a vízjárás olykor szélsőséges változását okozó természetes folyamatok, illetve emberi tevékenységek megfigyelése. További cél az élményszerű feladatokon keresztül a vízfolyások és környezetük védelme iránti elköteleződés erősítése, az ökológiai összefüggések felismerése, komplex, átfogó gondolkodásmód elsajátítása és nem utolsósorban a csapatmunka, közösségépítés ösztönzése.   

A verseny felépítése: a verseny vízvizsgálati részből, egy elméleti feladatsorból, egy tervezési feladatból, egy kreatív feladatból és a döntőből áll.

 

A http://bisel.hu/verseny oldalon megjelenő feladatok megoldásait online kell benyújtani az egyes fordulóknál meghatározott módon, a feltüntetett határidőig.

 

A versenyre való jelentkezés módja:

 • amennyiben az iskola korábban még nem vett részt a BISEL programban, először regisztrálnia szükséges a BISEL honlapon a https://bisel.hu/user/registration?url=/ Az iskolát csak egyszer kell regisztrálni; névváltozás esetén módosítani kell az iskola nevét

(a már regisztrált iskolák listája a https://bisel.hu/resztvevok címen tekinthető meg);

 • a versenyre az első forduló (elméleti feladatsor) megoldásával egyidejűleg megadott adatokkal lehet jelentkezni: a résztvevő csapatoknak csapatnevet kell választaniuk, valamint a csapattagok és a felkészítő tanár nevét és a kapcsolattartási e-mail címet is meg kell adniuk!

 

BISEL vízvizsgálat:

A versenyben való részvétel feltétele egy szabályos BISEL terepi vizsgálat elvégzése kibővített élőhelyvizsgálattal + a részletes jegyzőkönyv kitöltése a BISEL honlapon. A terepi vizsgálattal kapcsolatban bővebb információt találnak a https://bisel.hu/bisel-meres-pontrol-pontra oldalon.

A jegyzőkönyvet a www.bisel.hu oldalra történő belépés után az Adataim/Projektjeim menüpontban az „Új projekt feltöltése" mezőre kattintva tudják feltölteni. Kérjük minél több adat megadását és fotók feltöltését is a jegyzőkönyvhöz. A csapatok a makrogerincteleneken túl az adott vízfolyás és közvetlen környezetének növény- és állatvilágát is vegyék alaposabban szemügyre, és vizsgálják meg az egyes fajok vízhez való kapcsolódását, különösen a vízfolyás időszakos kiszáradása, vagy áradása következményeit.  

A vízvizsgálat a verseny meghirdetésétől 2022. március 21-ig végezhető.

A vízvizsgálatért max. 35 pont kapható:

 • alapadatok (max. 6 pont)
 • fizikai-kémiai jellemzők (max. 4 pont)
 • biológiai jellemzők (max. 15 pont)
 • képek (max. 5 pont)
 • több vízvizsgálat - több alkalommal, vagy a vízfolyás több szakaszán (max. 5 pont)

  

 1. forduló – elméleti feladatsor:

Az elméleti feladatsor megoldása (külön online feladatlap a 7-9., illetve 10-12. évfolyamosoknak)

A feladatlap kitöltésével lehet benevezni a versenyre; a feladatlap június 20-tól érhető el a http://bisel.hu/verseny felületen.

Beküldési határidő: 2021. december 21. (módosított határidő)

Az 1. forduló feladatsorában minden helyes válaszért 1 pont (összesen 50 pont) kapható.

 

 1. forduló – tervezési feladat:

Akcióterv kidolgozása  ̶  szakemberek (vízügyi, nemzeti parki, önkormányzati, stb. szakértők) bevonásával  ̶  a helyi kisvízfolyások kiszáradásának, vízjárási szélsőségeinek megelőzésére, mérséklésére.

Fontos megvizsgálni az ok-okozati összefüggéseket a hatékonyabb megelőzés, védekezés érdekében!

Beküldési határidő: 2022. február 25. (módosított határidő)

A 2. forduló feladatáért max. 50 pont kapható.

 

 1. forduló – kreatív feladat:

Képregény készítése az éghajlatváltozás hatásairól a kisvízfolyások élővilágára, különös tekintettel a szélsőséges vízjárásra.

Terjedelem: minimum 3, maximum 10 kép és a hozzájuk tartozó szöveg. Kérjük a képregény egyes képeit sorszámozni a könnyebb átláthatóság érdekében. A képregényben szerepeljenek az adott vízfolyás makrogerinctelen fajai is!

Elkészítési technika: hagyományos szabadkézi technikák mellett a digitális eszközök, programok használata is megengedett.

Feltölthető formátumok: PPT, PDF, képként JPG, PNG. Feltöltési méretkorlát 2 MB.

Amennyiben fájltömörítésre, illetve az anyagban használt képek külön-külön tömörítésére van szükség, a csapatok figyelmébe ajánljuk az interneten ingyenesen elérhető fájltömörítőket, pl. képek (jpg, png) tömörítésére: https://www.websiteplanet.com/hu/webtools/imagecompressor/

Beküldési határidő: 2022. március 21.

A 3. forduló feladatáért max. 50 pont kapható.

 

Plusz tevékenységek

A BISEL programhoz kapcsolódó plusz tevékenységekkel (pl. tanóra a patakról, kreatív foglalkozások, pataknap szervezése, hírek, közlemények megjelentetése stb.), illetve döntéshozók és szakértők (önkormányzat, vízügyi igazgatóság, kutatók) bevonásával pluszpontokat lehet szerezni. A plusz tevékenységeket dokumentálni szükséges (fotó, jelenléti ív, beszámoló stb.); a dokumentációt a 3. forduló beadási határidejéig - 2022. március 21-ig - lehet feltölteni.

Plusz tevékenységekkel szerezhető pontok (max. 20 pont):

 • vendég: résztvevőnként 3 pont, max. 6 pont;
 • pataknap: iskolai 2 pont, külső 3 pont, max 5 pont;
 • sajtó: iskolai web/FB 2-2 pont, független 3 pont, max. 5 pont;
 • szemétszedés, kreatív tevékenység: max. 4 pont.

Döntő:

A három forduló összesített eredménye alapján a két korcsoportban a legmagasabb pontszámot elérő 10-10 csapat jut a döntőbe. A döntőbe jutott csapatokat április 14-ig értesítjük; a döntőre készített feladatot május 27-ig kell feltölteni a versenyfelületre.

A döntőre a csapatoknak maximum 8 percben kell bemutatniuk a helyi vízfolyásra kidolgozott akciótervüket.
A prezentációt ppt vagy pdf formátumban lehet feltölteni, a maximális méret 2 MB!

A döntőben a prezentációért max. 50 pont kapható.

 

Továbbra is ösztönözzük az iskolák közötti együttműködést, illetve a korábban vizsgált vízfolyás további vizsgálatát, a vizsgálati eredmények időbeli változásának bemutatását. A csapatok több vízfolyást, vagy egy vízfolyás több szakaszát is vizsgálhatják, és összevethetik az eredményeket. A különböző időpontokban végzett vizsgálatok eredményei alapján kimutathatók a vízfolyást érintő, akár az éghajlatváltozás által okozott változások is.

Díjazás:

Korcsoportonként az első három helyezett munkáját értékes nyereményekkel díjazzuk, és lehetőség van különdíjak odaítélésére is.

A díjátadót ősszel tervezzük megtartani. 

További részletek a versenyről, a fordulónkénti feladatokról a http://bisel.hu/verseny oldalon jelennek meg.

A versenyfelhívással, vagy a BISEL programba történő csatlakozással kapcsolatos kérdéseket a bisel@am.gov.hu címre várjuk.

 

Mindenkinek jó versenyzést kívánnak a BISEL verseny szervezői!

 

Verseny információk

A 2022-2023. évi "Víztiszta" BISEL verseny feladatait és a plusz pontokért végzett feladatokat  itt  kérjük feltölteni a megfelelő mezőre kattintva. Ne feledkezzenek meg a csapatnév, a csapattagok, a felkészítő tanár nevének megadásáról!

Beküldési határidő május 10. szerda 12:00 óra (módosított határidő)

 

Események

Friss hírek

Galéria

Címkefelhő

BISEL verseny jeles napok események Borián György az év fajai játék Ismerd meg! archív projektek ajánló hasznos víz jó tudni BISEL kisokos