120 éve ünnepeljük a Madarak és Fák Napját!


2022-05-10
Kontur Tamás | 2022-05-16 10:10:43

Nézd, ott repül egy gyönyörű madár. Látod, most annak a fának az ágára szállt. Tudod milyen madár az és milyen fa, amire repült? A madarat nem ismerem fel, de a fát igen. Az egy Szajkó, hívják mátyásmadárnak, de szárnyas erdésznek is. Tényleg szép madár és képzeld, nagy hangutánzó is.

Hangja messze hangzó, éles „sksék”, amely fontos szerepet tölt be az élővilág riasztásában, figyelmeztetésében is veszély észlelése esetén, amiért sok erdőlakó hálás neki, nem úgy a vadász, vagy a közeledő ragadozó. Éneke nagyon változatos, érdes, nyávogó, fütyülő hangok keveréke. Kitűnő hangutánzó, élethűen utánozza az egerészölyv nyávogás-szerű kiáltását, a holló mély korrogását, a varjak károgását és a fácánkakas kakatolását is. Nemcsak más madarak hangját, hanem például a szekérnyikorgást, a kutyaugatást is híven utánozza („szajkózza”).  A magyar nyelvben a “szajkózza” kifejezés is a szajkó hangutánzó képességére vezethető vissza, mert az eltanultakat képes hosszasan ismételgetni, szajkózni. A népies Mátyás nevet pedig "szava", éneke után kapta, amely hasonlít a «mátyás» szólamhoz. 

Tudod miért hívják szárnyas erdésznek? Igen erről már hallottam, mert  a télire gyűjtött tölgy, bükkmakkot, vagy mogyorót szépen egyesével elrejtegeti, de amikor keresi őket, nem mindet találja meg. Ezekből a szemekből fák nőnek, így akaratlanul is fákat ültet és segíti az erdők természetes megújulását.

Gondoltad volna, hogy a szajkó a vadonban 15-20 évig is él, de fogságban ennél tovább, akár 30 évig is élhet. Hm, érdekes, ezt nem tudtam.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6d/Garrulus_glandarius_1_Luc_Viatour.jpg

Szajkó - Fotó: https://hu.wikipedia.org

Tudod mivel táplálkozik? Hát makkokkal, mogyoróval. Igen-igen, ezeket is fogyassza, de a szajkó étrendje rendkívül változatos, mindenevő madár. Képzeld, rovarokat, hernyókat és más gerincteleneket is, de még kisemlősöket, madártojásokat, fiókákat is fogyaszt, de ez a kártétele nem számottevő. Tavasszal, amikor a legtöbb madárfióka található a természetben, a szajkó étrendje szinte kizárólag csak rovarokból és a lomberdőket pusztító hernyókból áll (pl. Hyphantria cunea). Ezt egy 1972-es vizsgálat igazolta: a fiókáit etető szajkó tápláléka ebben az időszakban 97%-ban hernyókból és egyéb gerinctelenekből állt (Korodi Gál János). Ezzel a teljesítményével hatalmas szolgálatot tesz az erdőnek, így közvetve az embereknek is. Növényi eredetű táplálékok közül főként gabona- és gyommagvakat, gyümölcsöket eszik és télen főként a már említett elrejtett tölgy és bükkmakkot és persze szívesen látogatja a madáretetőket is. 

Ezt én is tapasztaltam, télen a kertünkbe kihelyezett madáretetőkön tényleg megjelenik a szajkó. Igen, a mi madáretetőnkre is jár a téli hidegben. Különleges élmény látni havas környezetben is ezt a szép madarat, olyankor még élénkebbek a színei. Fészekrabló szokásai miatt azonban természetvédelmi és vadgazdálkodási megítélése kissé ellentmondásos. Magyarországon egyedi és szép megjelenése ellenére nem is tartozik a védett fajok közé.

Soika 1.JPG 

Szajkó télen - Fotó: https://hu.wikipedia.org

Lehet, hogy a fa, amire szállt az ő erdészi munkájának köszönhető!? Akár az is lehet, mivel egy gyönyörű bükkfa. Látod milyen szép, sima, világos hamuszürke kérge van és milyen elegáns erdőt alkot. Az egyik kedvenc fafajom.

Képzeld, Északon a sík vidéken is megél, de általában a domb- és a hegyvidék fája 600-800 mm magasságban, viszont például a Normafa környékén kissé alacsonyabban 500 m-en is találkozhatsz vele. Főként a gyertyánnal, cserrel és a kocsánytalan tölggyel alkot elegyes állományokat.

oszi-erdo.jpgA páradús északi, északkeleti oldalakat kedveli (a légnedvességet az összes hazai fafaj közül a legjobban igényli). Megfelelő növekedést csak szellős, jó víz- és tápanyag-ellátottsági termőhelyeken mutat.

Most hadd mondjak én egy-egy érdekességet. Hallgatlak. A kifejlett bükkfák magassága akár a 35-40 métert is elérheti. Óriási fákká nőnek és 200-300 éves példányokat is számon tartunk, például Bakonybélben, vagy Mikén.

És azt tudtad, hogy hazánkban több területen már védelem alatt áll, így védett a „Vétyemi Ősbükkös", a soproni „Asztalfői-bükkös", a Bükk hegységi „Őserdő" és a „Tátika-hegyi Ősbükkös". Nem, nem tudtam. Ezek szerint sokat kivágnak, kitermelnek belőle, ha védeni kell őket.

Fotó: Dr. Kalotás Zsolt - Őszi bükkös erdő alulnézetben

Igen, mert a bükk jelenleg is az egyik legsokoldalúbban felhasználható fafajok egyike. Amíg a múlt század végén elsősorban hamuzsír gyártására (üveghuták, szappangyártás) használták és a két világháború között főleg tűzifaként és telített talpfaként hasznosították, ma a bükk a bútoripar egyik legkeresettebb fafaja és emellett rengeteg más területen is hasznosítják még.

Felhasználják furnér (front- és takart felületek), rétegelt lemez (pl. székülés, széktámla, szekrényhátfal) és tömörfa alkatrészek formájában egyaránt, de a legfontosabb bútoripari felhasználási terület a székgyártás. Az építőiparban belső térben használják, például esztétikus lépcsők, padlóburkolatok (parketták), lambériák és fapultok készíthetők belőle.  A bükk felhasználásban ma is jelentős volument képeznek a fűrészelt, telített talpfák. A bányászat ma már kevésbé alkalmazza.
A bükk a legegészségesebb háztartási fatömegcikkek alapanyaga is,  - mivel nincsenek benne gesztesítőanyagok - így készítenek belőle edényeket, kanalakat, kefetesteket stb. Szívósságát, rugalmasságát jól fel lehet használni a sportszerek (pl. bordásfal) és a szerszámnyelek gyártásában is.

És itt még nincs vége a felhasználhatóságának sora. Tudtad, hogy hagyományos fafaja a dongagyártásnak (pl. élelmiszerhordók), a bognáripari termékeknek, a kaptafának, a fajátékoknak és az esztergályozott ajándéktárgyaknak is? Elképesztő, milyen sokoldalú fa.  Ezeken túl még a farostlemezgyártás során is jól feltárható, előnyösen alkalmazható. Ugyanez vonatkozik a forgácslemezgyártásra is.  A bükk értékes keverék fafaj a papírgyártásban is (növeli a főzőedények kihasználtságát, javítja a papír nyomtathatóságát), a textiliparban felhasznált viszkóza cellulózgyártásnak pedig pótolhatatlan alapanyaga. Felhasználják fagyapotgyártásra is.

Felsorolni is sok, mi mindenre felhasználható a gyönyörű bükk és még nincs vége a sornak. El se tudom képzelni, mire lehet még használni.

Pedig valószínű kerti grillezésnél már te is használtál keményfából készült faszenet. Ugyanis a bükk kiválóan alkalmas faszéngyártásra is.  A hasított bükk tűzifa pedig igen keresett exporttermék. A sima kérgű, ropogás nélkül égő bükkfa különösen a kandallók fűtésénél előnyös. Üzemi kísérletek bizonyították, hogy a bükkfűrészpor gőzölés után még a kérődző állatok takarmányozására is alkalmas.

Most már értem, miért kell védeni a bükkösöket. Amiről viszont eddig még nem beszéltünk, hogy a sokféle ipari célú hasznossága mellett mégis az egyik legnagyobb hasznossága élő erdő formájában van, hisz sok-sok fajnak biztosít élőhelyet, táplálékot és nekünk embereknek gyönyörű és egyedi természeti élményt ad a maga eleganciájával, lenyűgöző méreteivel, komplex ökoszisztéma szolgáltatásaival. Minden évszakban szeretem a bükkösöket, de leginkább késő tavasszal, amikor már kihajtottak a levelei és szép zöldbe ruházkodik, illetve ősszel, mikor a lombja a sárga, barna, vörös különféle árnyalataiba átszíneződik.

Fotó: Szakolczai Krisztina – Ősz a bükkösben (VM fotópályázat)

Köszönöm, hogy ennyi minden érdekességet megosztottál velem e két fajról. Én is köszönöm, amiket te osztottál meg. Sok hasznos információval lettem gazdagabb és most már másképp, még nagyobb tisztelettel nézek majd a szajkóra, a szárnyas erdészre is és a bükkfára is. Legközelebb, ha látunk valamit, osszuk meg újra egymással, mit tudunk az adott fajokról. Rendben, benne vagyok, hisz minél többet tudunk valamiről, annál inkább ismerjük, értjük a természetben betöltött szerepét, annál inkább tiszteljük és annál inkább óvjuk, védjük.  Ezért is fontos, hogy szép fokozatosan fedezzük fel, milyen fák vesznek körül, milyen madarak szólnak a környezetünkben és azok milyen szerepet töltenek be az élővilágban.

Madárdalos erdei sétákat és élmenyekben gazdag felfedezéseket kíván az AM BISEL csapata!

Forrás: www.mme.hu, www.picup.hu, https://egzotikusmadarak.hu/szajko/,Wikipédia, www.faipar.hu 

Index kép: Bognár Botond - Álcázva  (Az Év BISEL Fotósa 2020 - pályázat)

 

 


Események

Friss hírek

Galéria

Címkefelhő

BISEL verseny jeles napok események Borián György az év fajai játék Ismerd meg! archív projektek ajánló hasznos víz jó tudni BISEL kisokos