122 éve ünnepeljük a madarak és fák napját


2024-05-10
Kontur Tamás | 2024-05-10 13:02:37

A madarak és fák napja a Föld napjának a testvérünnepe, amelynek célja, hogy különböző megemlékezésekkel, rendezvényekkel a társadalom, különösen az ifjúság természetvédelem iránti elkötelezettségét kialakítsa, elmélyítse. Időpontja a hatályos természetvédelmi törvény szerint minden év május 10-e. A hagyomány immáron több mint százhúsz éves. Megszervezésének közvetlen előzménye a „mezőgazdaságra hasznos madarak” védelme érdekében 1902-ben kötött párizsi egyezmény, mely után Chernel István ornitológus még ebben az évben megszervezte az első madarak és fák napját. Az esemény iskolai keretek közé az Apponyi Albert vallási- és közoktatásügyi miniszter által 26.120/1906 számon kiadott rendelet által került ki, melynek értelmében az elemi népiskolákban minden év májusában vagy júniusában kellett „természetvédő” és „erkölcsnemesítő” szellemben méltatni a Madarak és Fák Napját.

E jeles zöld nap alkalmából ismerjük meg kissé jobban Az év madarát és Az év fáját.

Felsoroljuk az év madara jellemzőit, Neked pedig ki kell találnod, melyik faj lehet az a jellemzők alapján:

Az év madara ölyv nagyságú, de karcsú ragadozómadár. Kitárt szárnyainak fesztávja az egy métert is meghaladja.  Ahogy az a ragadozómadaraknál gyakori, a tojók ennél a fajnál is nagyobbak a hímeknél, tömegük az egy kilogrammot is meghaladhatja. A fiatal madarak barnás színezetűek, lábuk és viaszhártyájuk kékesszürke. Az idősebbek feje és melle egészen fehér is lehet – a has felé sűrűsödő, csepp alakú sötét pettyekkel – lábuk és viaszhártyájuk pedig sárga.

Hazai becsült állománya 180-200 pár, a védelmi programnak köszönhetően stabil. Fokozottan védett, természetvédelmi értéke 1 000 000 forint. Hazánkban régebben főként sziklapárkányokon költött, ma nagyrészt nyílt agrárterületeken, más madarak fészkét foglalja el, vagy mesterséges költőládákban fészkel. Fészekalja 2-4 tojásból áll, amelyekből a fiókák 32-33 nap alatt kelnek, majd 42-45 naposan repülnek ki. A tojó kezdetben a fiókákat őrzi, csak a hím vadászik.

Elsősorban ürgékkel, más kisemlősökkel, madarakkal táplálkoznak. Magyarországon általában február és november között figyelhetők meg, a telet Kis-Ázsiában és Észak-Afrikában töltik, de az öreg párok egész évben itthon maradhatnak. Nászrepülésük korán, már februárban elkezdődik.

Ha eddig még nem találtad volna ki, akkor a további leírások alapján egészen biztos, hogy tudni fogod, melyik madárfajról van szó.

Az 50 forintos érmén ez a faj szerepel és egyes néprajzi kutatások szerint a mondáinkban, meséinkben szereplő turulmadarat is róla mintázták.

Elterjedésének nyugati határát éppen a Kárpát-medencében éri el, a nálunk élő ún. szegélypopuláció védelme így kiemelten fontos, nemzetközi jelentőségű feladat. Korábban a fészkek kifosztása is veszélyeztette, a fiókákat solymászatra nevelték, ezért szükségessé vált a fészkek őrzése. Ma leginkább az áramütés veszélyezteti. Megvédhetjük a magasfeszültségű oszlopok, vezetékek szigetelésével, élőhelyének védelmével.

Ha kitaláltad már az év madarát, nagyon ügyes vagy, ha eleve tudtad, mert nyomon követed az év fajait, az is dicséretes, de nem biztos, hogy tudod az alábbi érdekességeket az év madaráról, a kerecsensólyomról:

  • A Föld leggyorsabb madara: Zuhanórepülésben akár 320 km/h sebességet is elérhet.
  • A világ legnagyobb termetű sólyomfaja.
  • Rendkívül éles látással rendelkezik: Kilométeres távolságból is kiszúrja a mozgó zsákmányt.
  • Monogám madár: Egy életre szóló párkapcsolatot alkot.
  • Fészkét fák magas ágain, sziklákon vagy épületeken építi.
  • Fontos szerepet játszik a zsákmányállatok populációjának szabályozásában.
  • Már az ókorban is használták vadászatra.
  • A világ számos országában a bátorság és az erő szimbóluma.

A fentiek alapján megfejtettük az év madarát. Most nézzük az alább leírások alapján, mi lehet az év fája.

Szép, sima, világos hamuszürke kérge van és milyen elegáns erdőt alkot. 

Északon a sík vidéken is megél, de általában a domb- és a hegyvidék fája 600-800 mm magasságban, viszont például a Normafa környékén kissé alacsonyabban 500 m-en is találkozhatsz vele. Főként a gyertyánnal, cserrel és a kocsánytalan tölggyel alkot elegyes állományokat.

A páradús északi, északkeleti oldalakat kedveli (a légnedvességet az összes hazai fafaj közül a legjobban igényli). Megfelelő növekedést csak szellős, jó víz- és tápanyag-ellátottsági termőhelyeken mutat.

A kifejlett fák magassága akár a 35-40 métert is elérheti. Óriási fákká nőnek és 200-300 éves példányokat is számon tartunk, például Bakonybélben, vagy Mikén.

Hazánkban több területen már védelem alatt áll.

Védelmét az is indokolja, hogy jelenleg is az egyik legsokoldalúbban felhasználható fafajok egyike. Amíg a múlt század végén elsősorban hamuzsír gyártására (üveghuták, szappangyártás) használták és a két világháború között főleg tűzifaként és telített talpfaként hasznosították, ma  a bútoripar egyik legkeresettebb fafaja és emellett rengeteg más területen is hasznosítják még.

Felhasználják furnér (front- és takart felületek), rétegelt lemez (pl. székülés, széktámla, szekrényhátfal) és tömörfa alkatrészek formájában egyaránt, de a legfontosabb bútoripari felhasználási terület a székgyártás. Az építőiparban belső térben használják, például esztétikus lépcsők, padlóburkolatok (parketták), lambériák és fapultok készíthetők belőle.  Felhasználásában ma is jelentős volument képeznek a fűrészelt, telített talpfák. A bányászat ma már kevésbé alkalmazza.

A legegészségesebb háztartási fatömegcikkek alapanyaga is,  - mivel nincsenek benne gesztesítőanyagok - így készítenek belőle edényeket, kanalakat, kefetesteket stb. Szívósságát, rugalmasságát jól fel lehet használni a sportszerek (pl. bordásfal) és a szerszámnyelek gyártásában is.

És itt még nincs vége a felhasználhatóságának sora. Hagyományos fafaja a dongagyártásnak (pl. élelmiszerhordók), a bognáripari termékeknek, a kaptafának, a fajátékoknak és az esztergályozott ajándéktárgyaknak is. Elképesztő, milyen sokoldalú fa.  Ezeken túl még a farostlemezgyártás során is jól feltárható, előnyösen alkalmazható. Ugyanez vonatkozik a forgácslemezgyártásra is.  Értékes keverék fafaj a papírgyártásban is (növeli a főzőedények kihasználtságát, javítja a papír nyomtathatóságát), a textiliparban felhasznált viszkóza cellulózgyártásnak pedig pótolhatatlan alapanyaga. Felhasználják fagyapotgyártásra is.

Felsorolni is sok, mi mindenre felhasználható az év fája, amit már valószínű kitaláltál. De még további felhasználási lehetősége is van, mégpedig a legtöbbünk által kedvelt kerti grillezés alatt.

Ugyanis ez a fa kiválóan alkalmas faszéngyártásra is.  A hasított  tűzifája  igen keresett exporttermék. A sima kérgű, ropogás nélkül égő fája különösen a kandallók fűtésénél előnyös. Üzemi kísérletek bizonyították, hogy a fűrészpora gőzölés után még a kérődző állatok takarmányozására is alkalmas.

Talán ennyi információ alapján már mindenki, a kedves Olvasó is be tudta azonosítani, hogy a 2024. év fája a bükk.

A fentiek alapján érthető, miért kell védeni a bükkösöket. Amiről viszont eddig még nem beszéltünk, hogy a sokféle ipari célú hasznossága mellett mégis az egyik legnagyobb hasznossága élő erdő formájában van, hisz sok-sok fajnak biztosít élőhelyet, táplálékot és nekünk embereknek gyönyörű és egyedi természeti élményt ad a maga eleganciájával, lenyűgöző méreteivel, komplex ökoszisztéma szolgáltatásaival.

Minden évszakban gyönyörűek a bükkösök, de leginkább késő tavasszal, amikor már kihajtottak a levelei és szép zöldbe ruházkodik, illetve ősszel, mikor a lombja a sárga, barna, vörös különféle árnyalataiba átszíneződik.

Bízunk benne, hogy meg tudtunk osztani Veled olyan információt is, amit még nem tudtál e két fajról.  Fontos ugyanis, hogy minél többet tudjunk meg a látott fajokról, minél inkább ismerjük, értsük meg a természetben betöltött szerepüket, ugyanis annál inkább fogjuk tisztelni, óvni, védeni azokat.  Ezért is fontos, hogy szép fokozatosan fedezzük fel, milyen fák vesznek körül, milyen madarak szólnak a környezetünkben és azok milyen szerepet töltenek be az élővilágban.

Madárdalos erdei sétákat és természeti élményekben gazdag felfedezéseket kívánunk Mindenkinek!

Az EM BISEL csapata

Forrás: www.mme.hu, www.madarinfo.hu,Wikipédia, www.faipar.hu  

Fotók: www.madarinfo.hu, www.erdo-mezo.hu

Index kép: Ruip Gergő - Sziluett  (Az Év BISEL Fotósa 2020 - pályázat)


Események

Friss hírek

Galéria

Címkefelhő

BISEL verseny jeles napok események Borián György az év fajai játék Ismerd meg! archív projektek ajánló hasznos víz jó tudni BISEL kisokos