2020 Vízi Makrogerinctelen Állata Eredményhirdetés!


2020-02-24
Kontur Tamás | 2020-02-24 15:22:04

Ezennel kihirdettetik, hogy az idei évben az Év Vízi Makrogerinctelen Állata Díjat nem más kapja, mint a Víziskorpió (Nepa cinerea)!

A Víziskorpió az 570 szavazat több mint 38%-át zsebelte be és ezzel igen szoros versenyben maga mögé utasította a vetélytársait. A második helyezést a Nagy mocsárcsiga kapta, míg a dobogó harmadik fokára a Közönséges óriáscsíbor kapaszkodhatott fel.

 

Forrás: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons

Az Európától Kínáig honos Közönséges víziskorpió hazánk egyik leggyakoribb vízi makrogerinctelen állata, egész évben mindenfelé megtalálható állóvizekben, vagy kisebb-nagyobb vízfolyások lassan áramló részein. Ennek ellenére ritkán és nehezen vehető észre jellegtelen barna színe miatt. Ez a mintegy 2 cm-es, sajátos megjelenésű állat módosult első lábai, lapos, ovális testalkata és a test végén található légzőcsövek miatt a skorpióra hasonlít, de valójában a rovarok, azon belül a vízipoloskák közé tartozik. Éppen ezért az emberre veszélytelen, bár a csípése – ha hajlandó rá – fájdalmas lehet.

Elülső fogólábai mutatják, hogy ragadozóról van szó, amely minden, nála kisebb gerinctelen (pl. ebihal, rovarlárva..) és gerinces (pl. kisebb halak..) állatra vadászik. A víziskorpió sajátos hidrosztatikus szervvel rendelkezik, segítségével állandóan érzékelni képes a megfelelő vízmélységet, amelyben a légzőcső még éppen eléri a víz felszínét.

Április-májusban a nőstények víz alatti növények szárára és levelére rakják petéiket. A peték 6-9 finom légzőfüggeléket viselnek, melyek az őket körülvevő levegőburokkal vannak kapcsolatban, így elegendő oxigénellátásban részesülnek.

 

Víziskorpió 

Fotó: Charlesjsharp, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=39773304

Forrás: https://www.tiszatoelovilaga.hu/viziskorpio/

 


Események

Friss hírek

Galéria

Címkefelhő

BISEL verseny jeles napok események Borián György az év fajai játék Ismerd meg! archív projektek ajánló hasznos víz jó tudni BISEL kisokos