A 2020-as év hala díj nyertese


2020-01-21
Gellér Zita | 2020-01-21 10:49:30

2010 óta a Magyar Haltani Társaság minden évben szervezett közönségszavazásán három őshonos faj közül választják ki az év halát. Idén 14642 szavazattal a süllő nyerte el az év hala címet. A szavazatok 44%-át kapta, míg a második helyen a csuka végzett (38%), valamint a fokozott védelmet élvező német bucó a harmadik helyen zárt (18%).

A süllő (Sander lucioperca) nagyra növő, megnyúlt testű, oldalról enyhén lapított őshonos ragadozó halunk. Csúcsba nyíló szája nagy, a szeglete eléri a szem hátulsó vonalát. Erős fogakkal rendelkezik, melyek közt a többiek közül kiemelkedő ebfogak is találhatók. Két hátúszóját, valamint farokúszóját fekete foltsorok ékesítik. Két hátúszója közül az elsőben 13-17 tüske, a másodikban 19-24 elágazó úszósugár számlálható. Farokúszója jól fejlett, a széle mérsékelten bemetszett. Farok alatti úszója rövid, benne 11-13 osztott sugár található. Hasúszói a mellúszók alatt, de azoknál kicsivel hátrébb foglalnak helyet. Pikkelyei aprók, a bőrben erősen ülnek. Zöldesszürke alapszínét szabálytalan alakú és elrendezésű sötétebb harántsávok mintázzák.

Hazánkban viszonylag széles körben elterjedt, nagyobb folyóink paduczónájától egészen a dévérzónáig gyakori, kisebb folyóinkban azonban csak a bővebb vizű alsóbb szakaszokon lehet rá számítani, az akadós, mélyebb vizű szakaszokat kedveli, ahol a víz sodrása nem túl erős. Állóvizeken a mély gödröket, akadókat kedveli. A víz oldott oxigéntartalmára érzékeny, ezért kerüli a duzzasztott, feliszapolódott folyószakaszokat, állóvizeink közül pedig inkább csak a jobb oxigénviszonyokkal rendelkező, nagyobb tavakban fordul elő.

A nép nyelvén: balatoni fogas, fehérhúsú csuka, fogas, sül, süllő, szellő.

Forrás: http://www.haltanitarsasag.hu/azevhala_hu.php, https://www.haldorado.hu/topikok/magyarorszag-halai-c25/ragadozo-halak-c29/a-sullo-a1714

Képek forrása: https://www.haldorado.hu


Események

Friss hírek

Galéria

Címkefelhő

BISEL verseny jeles napok események Borián György az év fajai játék Ismerd meg! archív projektek ajánló hasznos víz jó tudni BISEL kisokos