A nagy óceántisztítás


2018-05-23
Hernadi Ildiko | 2018-05-23 12:42:03

Azt szokták mondani, hogy „Egy fecske nem csinál nyarat”. Az alábbi történet szerencsére az ellenkezőjét bizonyítja.

 

(Boyan Slat)



Boyan Slat korotokbeli (16 éves), hétköznapi srác volt, mikor egy görögországi nyaralása során, búvárkodás alatt feltűnt neki, hogy milyen töméntelen sok szemét van a vízben. Ez annyira magával ragadta, hogy attól kezdve rengeteget olvasott a témáról és képezte magát.

 

(A rekeszt 1977-ben gyártották, nemrégiben halászták ki a Nagy csendes-óceáni szemétszigetből)

 


Pár évvel később (még most is csak 23éves!) mindössze 300 euróval megalapította a The Ocean Cleanupot. 2012-ben ugyan tartott egy előadást a témáról, de egy év kellett, hozzá, hogy egy kisvideó „berobbantsa” a köztudatba. 2013-ban 90 ezer dollár gyűlt össze a projektre, melynek a segítségével egy tanulmány is elkészült. Ebben pedig már számos tudós és szakember is részt vett, akik felismerték, hogy egyáltalán nem kivitelezhetetlen az óceánok, tengerek megtisztítása.



„A terv az - bár a legelső elképzeléshez képest nyilván sokat változott -, hogy a víz felszínén lebegő szerkezettel, mellyel egy U-alakú falat képeznek az óceánban, a szerkezet közepére terelik a műanyaghulladékot, és ott tárolják, míg meg nem telik, aztán kiszállítják a szárazföldre, aztán kezdődik az egész elölről.”

 

A témáról többet olvashattok a „Még a nyáron elkezdik eltakarítani a Nagy csendes-óceáni szemétszigetet” c.-ű cikkben, illetve a The Ocean Cleanup honlapján (az oldal angol nyelvű).

 

 

(A képeket a TheOceanCleanup honlapjáról készítettük)



forrás:
https://444.hu/2018/05/17/meg-a-nyaron-elkezdik-eltakaritani-a-nagy-csendes-oceani-szemetszigetet
https://www.theoceancleanup.com/

 


Események

Friss hírek

Galéria

Címkefelhő

BISEL verseny jeles napok események Borián György az év fajai játék Ismerd meg! archív projektek ajánló hasznos víz jó tudni BISEL kisokos