Az Év beporzói 2023-ban a faliméhek.


2023-03-10
Kontur Tamás | 2023-03-10 09:34:07

A méhek a virágok legszorgalmasabb és leghatékonyabb beporzói. A méhalkatúak családjába tartozó 20 000 faj közül mintegy 700 előfordul hazánkban. Ezek közül egyetlen faj a nagy családban élő házi méh, a többit hívhatjuk vadméheknek. Természetüket nézve egyáltalán nem vadak, sőt, szelídek, ez a jelző mindössze a házi méhtől való elkülönítésre szolgál. Az Év beporzói versenyben első ízben a vadméhek közül választottunk ki három kisebb csoportot (bányászméhek, fali méhek, szabóméhek), azok valamelyikére lehetett szavazni 2023. március 1-ig. A szavazást a fali méhek csoportja nyerte meg.

A méhek közül több mint 4000 faj tartozik a művészméhek (Megachilidae) családjába, és közülük mintegy 350 fali méh (Osmia) fajt ismerünk.

Ők eredetileg más rovarok által a fába rágott járatokban, nádszálak üregében, csigaházban, vagy saját maguk által löszfalakba rágott üregekben hozták létre bölcsőiket. A nádtetők uralkodása idején könnyebb dolguk volt, azután a nádtetők is megfogytak, a holt fa is megritkult az erdőkben. A rovarszállókba kitett kifúrt fadarabok és nádkötegek elsősorban ennek a méh-csoportnak segítenek a szaporodásban – ők pedig nekünk segítenek a sok megporzott virág révén. Öröm elnézegetni ezeket a magányosan munkálkodó, szorgalmasan nyüzsgő, dundi, pihés méhecskéket, és hallgatni tavaszi zsongásukat a méhbölcsők körül.
fotók: Szarvas faliméh (Osmia cornuta), Szerző: SmithPetya, forrás: izeltlabuak.hu, licenc: CC BY 4.0, és nádcsomók, amelyeket utódaiknak elfoglaltak, majd sárral lefalaztak a faliméhek, szerző: Vásárhelyi Tamás)

2018-ban magánkezdeményezéssel indult útjára Magyarországon a beporzók napja, melynek napját március 10-ikében határozták meg.

Meghirdetésekor támogatóként sorakoztak fel mögötte a tudományos élet, a civil szervezetek, a közoktatás és a média érdekelt képviselői. A kezdeményezés a beporzók szorgos munkájának ünneplésére, segítésére és védelmére szólítja fel a társadalmat.

A javaslat hátterében a rovarvilág és a beporzást végző rovarok világszerte, de elsősorban az északi féltekén tapasztalt pusztulása, azaz a konkrét természetvédelmi probléma és annak orvoslása, illetve a lakossági cselekvésből származó környezeti nevelési lehetősége állt.

A beporzók pusztulásának legfőbb okai a nagyüzemi, iparosodott mezőgazdaság – élőhelyek eltűnése, feldarabolódása, vegyszerhasználat – és a klímaváltozás, tehát globális és ipari léptékű változások.

A beporzók napjának szellemisége annyiban különbözik a méhek napjától (április 30.) és a méhek világnapjától (május 20.), hogy a mérsékelt égövben sem csak a házi méhre, a méhalkatúakra koncentrál, hanem minden beporzó szervezetre, hazánkban elsősorban a rovarokra.

Ha szeretünk kirándulni, ha van kiskertünk vagy virágcserép a teraszon, ha szeretjük a gyümölcsöt, a mézet, vagy ha van egyetlen gyümölcsfa is a környezetünkben, akkor mindannyiunk ünnepe március 10-e, a beporzók napja.

Hívjuk fel mindenki figyelmét a természet szépségére, összefüggéseire, és segítsünk megőrizni ezt a csodát önmagáért, magunkért is!

Forrás:  https://www.beporzoknapja.hu/ , https://mkne.hu/az-ev-beporzoi/ , https://sokszinuvidek.24.hu/kertunk-portank/2021/03/10/beporzok-napja-mehek-rovarok/ 


Események

Friss hírek

Galéria

Címkefelhő

BISEL verseny jeles napok események Borián György az év fajai játék Ismerd meg! archív projektek ajánló hasznos víz jó tudni BISEL kisokos