Az év hala 2022


2022-01-11
Kontur Tamás | 2022-01-11 08:51:23

A Magyar Haltani Társaság tagjai a bodorkát (Rutilus rutilus), a széles durbincsot (Gymnocephalus baloni) és a bagolykeszeget (Ballerus sapa) jelölték meg, mint választható halfajokat a nemes címért.

Az online szavazáson keresztül idén a korábbi évekhez képest valamivel kevesebb, összesen 4155 szavazat érkezett. A voksok számát és arányát tekintve nem volt kétséges, hogy 2022-ben az "Év hala" címet a horgászok egyik kedvelt halának, a bodorkának ítélte oda a közönség, mely a szavazatok 55%-át (2289 szavazat) szerezte meg. Második helyen a széles durbincs végzett, mely a voksok közel 25%-át (1038 szavazat) gyűjtötte be. Valamivel kevesebb, a szavazatok 20%-át (833) bezsebelve a harmadik helyen a bagolykeszeg végzett.

Bodorka – Rutilus rutilus (Linnaeus, 1758)

Család: Pontyfélék (Cyprinidae)

Angol név: Roach

Német név: Plötze

 

Bodorka ismertetőjegyei

Mérsékelten magas hátú, oldalról lapított hal, legnagyobb magassága a hasúszó kezdeténél mérhető. Hátúszójában 9-11 elágazó sugár van, és az úszó eleje egy vonalba esik a hasúszó alapjának hátsó szélével. Farkalatti úszójában az elágazó sugarak száma szintén 9-11. Szája kicsi és csúcsba nyíló, szemgyűrűjének színe a halvány narancssárgától az élénk narancsvörösig változik. Oldalvonalán 40-46 pikkely számlálható. A fiatalok hasúszója és anális úszója még rendszerint fakó, az idősebbeké narancsvörös színezetű. Nagyobb példányainak hossza 15-20, kivételesen 30 cm. Az ellenőrzött hazai horgászrekord 1,61 kg (1990).

Bodorka – Hasonló fajok

A közeli rokon leánykoncér szája félig alsó állású, szemgyűrűje fehéres, oldalvonalán a pikkelyek száma 44-49, anális úszójában 10-13 elágazó sugár van. A gyöngyös koncér vaskosabb, oldalvonalán 62-67 pikkely számolható. A vörösszárnyú keszeg szája fölső állású, hátúszója jóval a hasúszók alapja mögött kezdődik. A jászkeszeg  pikkelyei apróbbak, számuk az oldalvonalon 55-60. A sujtásos küsz oldalvonala alatt és fölött fekete pontsor húzódik, farkalatti úszójában 15-17 osztott sugár van.

Bodorka környezete

A hegyvidéki kis patakok és a túlságosan sebes sodrású folyószakaszok kivételével szinte minden halas vízben megtalálható. Nagyobb állományai olyan állóvizekben és lassú folyóvizekben alakulnak ki, ahol a növényzet számottevő. Az ivadék a hínárnövényzet között, a nagyobbak partközelben tartózkodnak szívesen.

Bodorka tápláléka

A fiatalok planktonevők, az idősebbek férgekkel, rákokkal, rovarlárvákkal táplálkoznak. Puhatestűeket is fogyaszt, melyek vázát garatfogaival zúzza össze.

Bodorka szaporodása

Három-négyévesen lesz ivarérett, április-májusban szaporodik. Többnyire a víz alatti növényzetre ívik – különösen kedveli az elöntött ártéri réteket –, de ennek hiányában a sóderes aljzatra is lerakja az ikrát. Az ikraszemek száma egy-egy halnál 20-200 ezer, átmérőjük 1-1,5 mm.

Bodorka elterjedése

Nagyobbrészt kontinensünk központi területei, továbbá Szibéria jelenti az elterjedési területét, hazánkban őshonos.

Bodorka jelentősége

Mint tömegesen előforduló apró halnak, jelentős szerepe van a ragadozó halak, főként a csuka táplálkozásában. Annak ellenére, hogy nagyobb példányai ritkák, gyakran kerül konyhára is, mert jóízű sült keszeg készíthető belőle.

Forrás: www.haltanitarsasag.hu,  www.blshe.hu, Digitális Tankönyvtár


Események

Friss hírek

Galéria

Címkefelhő

BISEL verseny jeles napok események Borián György az év fajai játék Ismerd meg! archív projektek ajánló hasznos víz jó tudni BISEL kisokos