Föld Napja 2023 - április 22.


2023-04-21
Kontur Tamás | 2023-04-21 11:19:12

Az emberi beavatkozás, az emberiség terjeszkedése, az élőhelyek megszüntetése, a természet évezredes egyensúlyának kibillentése veszélyezteti a körülöttünk élő vadvilágot, köztük például az emberiség számára is nélkülözhetetlen beporzó rovarokét - csak egy csoportot kiemelve a sok közül. Ezek az információk sokunk számára bénítólag hatnak.

A Föld napja mozgalom egyik jelmondata viszont aktív cselekvésre buzdít, hív mindannyiunkat: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” 
 
Amit fontos tudatosítanunk, hogy mi magunk is minden egyes napi cselekedetünkkel, tudatos és felelős gondolkodásunkkal tehetünk azért, hogy tisztább, élhetőbb, szebb legyen a világ és a vadon élő fajok is jobban érezzék magukat körülöttünk.
 
Például kedvezhetünk közvetlenül az élővilágnak a kertünkben hagyott vadvirágos felületek meghagyásával, beporzó barát virágok, cserjék, fák ültetésével, rovarhotel, madárodúk készítésével és kihelyezésével, komposztálással, de a környezetünkben lévő szemét rendszeres összeszedésével, vagy az illegális hulladék lerakatok hulladék radar applikáción keresztüli bejelentésével is.  És kedvezhetünk közvetve is a tudatosabb vásárlással, amikor csak a szükségeset vesszük meg, figyelve arra, hogy minél kevesebb csomagolóanyagot használjunk és környezetbarát szereket válasszunk. 
 
A BISEL verseny és a BISEL fotó- és videópályázat felhívásai is arra ösztönzik a csapatokat és az egyéni pályázókat, hogy lépjenek ki a természetbe, ismerjék meg és váljanak védelmezőivé a környezetünkben lévő vizes élőhelyeknek és azok gazdag élővilágának. A szebb világról tanúskodnak "Az Év BISEL Fotósa" felhívásra beérkező egyéni pályázók alkotásai is, amiből egy kis válogatást szerkesztettünk ide:
 
 
 
Higgyünk abban, hogy meg tudjuk változtatni és tisztábbá, élhetőbbé és szebbé tudjuk alakítani a világot.
 
Mi hiszünk benne és megteszünk minden tőlünk telhetőt.
 
Szép és cselekvő Föld Napi hétvégét kívánva, 
 
A BISEL szervezők 
 
 
 

Események

Friss hírek

Galéria

Címkefelhő

BISEL verseny jeles napok események Borián György az év fajai játék Ismerd meg! archív projektek ajánló hasznos víz jó tudni BISEL kisokos