Gumicsizmával a kisebb lábnyomért


2016-12-14
Turi László | 2017-09-19 23:34:16

A 2016-os Ökoiskola címátadón Budapesten bemutatkozott a BISEL, a Földművelésügyi Minisztérium egyik környezeti nevelési programja. A Móricz Zsigmond Gimnázium szakmai kiállítóterében a soproni Roth Gyula Erdészeti, Faipari Szakképző Iskola és Kollégium két diákja és két tanára mutatta be a középiskolákban könnyen használható izgalmas biológiai vízminősítési módszert.

A látogatók (az Ökoiskola címet szerző intézmények pedagógusai) azonnal kipróbálhatták gyakorlatban is a tevékenységet, ehhez egy folyóvízi mintavétel egyedei alkoholban tartósítva rendelkezésre álltak. Az adott taxonokat a kézikönyv segítségével kellett beazonosítani, majd a szemléletes BISEL táblázat alapján a taxonok előfordulási gyakoriságát figyelembe véve lehetett meghatározni a mintavételi víztest vízminőségét. A bemutatók fontosnak tartották kiemelni: amennyiben lehetséges, a vizsgálatok mind terepen zajlanak, hiszen ez az egyetlen módja annak, hogy az élőlények biztosan sérülés nélkül visszakerüljenek eredeti élőhelyükre.

A soproniak sokat meséltek az eddigi tapasztalataikról is. A városukban a program eredményeként sikerült feltérképezni a lakott területeken keresztülhaladó vízfolyások szennyeződésének mértékét. Nem meglepő, de figyelemfelkeltő eredményként térképen is látványosan bemutathatóvá vált, ahogy a vízfolyások a településen áthaladva fokozatosan szennyezetté válnak. Ezt a negatív eredményt remekül fel lehetett használni figyelemfelkeltésre, és az iskolai kereteken túlmutató, települési szintű folyómeder takarításba fogtak a helyiek. A vízfolyások környékének tisztán tartása (és a település csatornázottságának folyamatos bővülése nyomán) a folyóvizek egyre tisztábbá válnak – a bennük megtalálható élőlények tanúsága szerint is.
A szakképző iskola nem csak a városvezetés felé nyitott a programmal kapcsolatban. Több alkalommal vonnak be általános-iskoláskorú gyermekeket is a vízminősítési folyamatba. A terepen szerzett tapasztalat, a makrogerinctelenek megfigyelése kalandos tanulási lehetőség a fiatalok számára. „A szakszerű háló, a vizsgálati eszközök és a gumicsizmák sokat segítenek abban, hogy a kicsik átlendüljenek az első viszolygásukon, és örömmel vessék bele magukat a nyálkás ízeltlábúak, lárvák, rákok és csigák megfigyelésébe” – számolt be az egyik középiskolás diák, aki többször volt már fiatalokkal vízminősítési vizsgálaton.

A címátadó rendezvény egyik szakmai előadásában az ökológiai lábnyomunk méretéről hallhattunk Vásárhelyi Tamástól. Szemléletesen bemutatta, hogy az ő 50-es lábnyommal rendelkező holland fapapucsának ökológiai lábnyoma mennyivel kisebb a teremben ülő legkisebb lábú hölgy marhabőr cipőjének lábnyománál. Ezt a szemléletes példát továbbgondolva nyilvánvaló: a soproni diákok méretes gumicsizmáinak nyomán egész Sopron város „lábnyoma” zsugorodik.

Gumicsizmával a kisebb lábnyomért


Cimkék:
BISEL események

Események

Friss hírek

Galéria

Címkefelhő

BISEL verseny jeles napok események Borián György az év fajai játék Ismerd meg! archív projektek ajánló hasznos víz jó tudni BISEL kisokos