Ismerjük meg a körlöttünk élő madarakat és fákat


2020-05-11
Kontur Tamás | 2020-05-11 08:14:24

Az 1906. évi I. törvénycikk által szabályozott madarak-és-fák-napját Apponyi Albert vallás- és közoktatásügyi miniszter körrendeletben írta elő: évente egy napot a népiskolákban a tanító arra szenteljen, hogy a tanulókkal a hasznos madaraknak és azok védelmének jelentőségét megismertesse. Megünneplésének időpontja Magyarországon május 10.

Láttad milyen madár repült el az előbb a gesztenyefa előtt? De szép volt. Vajon mi lehetett az, hol fészkelhet, milyen hangja lehet? Állandó madarunk, vagy költöző lehet? Mivel táplálkozhat? Ha van madárhatározótok, nézzétek meg mielőbb a látott madarat és ha sikerül megfigyelni éneklés közben is, legközelebb már a hangjáról is felismerhetitek. Amennyiben szeretnétek közelebbről is szemügyre venni a környezetetekben élő madarakat, figyeljétek meg őket távcső segítségével.

A határozásban a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület okostelefonos madárhatározó alkalmazása is a segítségetekre lehet, amellyel a beazonosított madarak hangjait is meghallgathatjátok. Ami érdekes lehet még a határozáson túl, figyeljétek meg a madarak szokásait. Hol és mivel táplálkoznak, fürdenek-e minden nap, vajon hány napig ülnek a szülők a tojásokon? Melyik lehet a hím, melyik lehet a tojó? Vajon egyező színű tollruhája van-e a madárpároknak? Ha nem, melyik lehet a díszesebb és melyik a kevésbé díszes tollú?

Fotó Völgyi Sándor - Fürdöző Búbosvöcsök

Fotó: Völgyi Sándor - Fürdőző Búbosvöcsök

Persze a természetbe kijárhatunk, jelen lehetünk anélkül is, hogy bármit magunkkal vinnénk, és csak élvezzük az élővilág sokféleségét, a napsütötte köveken, falakon sütkérező gyíkokat, a különféle tollruhájú és hangú madarakat, a virágainkat beporzó rovarokat, a cikk-cakkban repülő lepkéket, pillangókat és hűsölhetünk a jóleső árnyékot adó fák alatt.

Apropó, tudjuk-e milyen fa alatt hűsölünk, hány évet él, ehető e a termése, vagy esetleg mérgező-e? Hány méter magasra, milyen szélességűre nő? Milyen élőhelyen, tengerszint feletti magasságban érzi jól magát, milyen élőlényeknek ad otthont? Mire használható a fája? Milyen a kérge, a levele, virága, termése, lombhullató-e, vagy örökzöld? Meghatározó élmény, ha nagyítóval a kezünkben kezdjük el vizsgálni a fa egyes részeit, törzsét és ágait, leveleit, terméseit és a rajta élő, közlekedő rovarokat. A fák beazonosításában okostelefon birtokában az Országos Erdészeti Egyesület által fejlesztett terepi fahatározó alkalmazás lehet segítségünkre, amely összesen 111, a hazai erdőkben előforduló fa- és cserjefaj, illetve fajcsoport terepi azonosításában nyújt segítséget.

Fotó: Csáki König Rita - Történetek Őrzői - Forrás: Muzsikál az erdő fotópályázat - 2019.

Az okostelefonos alkalmazásokon túl természetesen számos könyvalapú határozó is rendelkezésre áll, amiket magunkkal vihetünk, ha kilépünk a természetbe. Ezek közül egyet-egyet megemlítve: Madarak Magyarországon - Magyar Madártani és Természetvédelmi egyesület, Magyarország madarai - Haraszthy László, Madárbarátok nagykönyve - Orbán Zoltán, Madarak-Fürkész könyvek -Richard Perry - Martin Woodcock, Fa és cserjehatározó, Magyarország fa- és cserjefajai - dr. Bartha, Dénes; Lombos fák és cserjék - Retkes József -Tóth Imre, Fák és cserjék - Jean-Denis Godet.

Mindenkinek izgalmas madár és fahatározást, a természetben való kellemes, pihentető időtöltést kívánva, a BISEL Szervezők

Indexkép: Völgyi Sándor - Tengelic

 

 

 

 

 

 


Események

Friss hírek

Galéria

Címkefelhő

BISEL verseny jeles napok események Borián György az év fajai játék Ismerd meg! archív projektek ajánló hasznos víz jó tudni BISEL kisokos