Kihalás és felfedezés


2018-02-26
Hernadi Ildiko | 2018-02-26 15:47:33

Az emberi kíváncsiság szüntelen, génjeinkben kódolt dolog, ez az, ami mindig hajt, hogy újat találjunk, fedezzünk fel. Igaz ez a hatóerő nem mindig a jó irányba visz el bennünket, de megadatott számunkra a szerencse, hogy mi dönthetünk. A pillanatnyi kényelmet választjuk vagy a bolygónkat?

Egy 2016-os felmérés 115 új fajt regisztrált csupán a Mekong térségéből: 88 növény-, 11 kétéltű-, 11 hüllő-, 3 emlős- és 2 halfajt azonosítottak Kambodzsában, Laoszban, Mianmarban, Thaiföldön és Vietnamban.A felfedezett állatok egyike sárkány! Na jó, igazából a vietnami krokodilgyíkról (Shinisaurus crocodilurus vietnamensis) beszélünk, amely emberlakta helyektől távoli édesvizekben, örökzöld erdőkben él. Sajnos azonban annyira nem is él távol a civilizációtól, mert az élőhelyeinek veszélyeztetése folytán, már csak mintegy 200 példányra becsülik létszámukat.


Szintén a vizekhez köthető a csigaevő teknős (Malayemys isan), amit nem is egy folyóban találtak, hanem Északkelet-Thaiföld két helyi élelmiszerpiacán, ami kiválóan tükrözi az eltűnőben levő állatfajok egyik fő problémáját.


Harmadik jelöltünk az Odorrana mutschmanni nevet büszkén viselő békafaj, mely Észak-Vietnam karsztvidékének erdeiben él.


Mindhármójukról elmondható, hogy alighogy felfedezték őket, máris elveszíthetjük valamennyiüket, akár a szénbányászat, akár a gátépítés vagy éppen az útépítés miatt. Nincsenek határok a hiedelmeiknek teret engedők és az illegális állatkereskedők számára sem.

A felfedezésekkel párhuzamosan folyamatos az egyes állatfajok kihalása is. Így járhat például a tatárantilop, melynek legutóbb (2015) 60%-a pusztult el nagy valószínűség szerint a klímaváltozásnak köszönhetően, ami megint csak az embernek köszönhető.Sőt olyan is előfordulhat, hogy egy állatfajról úgy tudjuk létezik, pedig valószínűleg kihalt. Legalábbis ezt állítják a Science című lap cikkének tudósai, akik vadlovak rokonságait kutatták. Vizsgálataik  eredményeképpen pedig azt mondják, hogy az általunk eddig  Przewalski lovaknak hitt példányok valójában nem is azok.Kezünkben, kezetekben a döntés!források:
https://en.wikipedia.org/wiki/Mekong#/media/File:Mekong_river_basin.png

http://wwf.hu/fajok_/1/wwf-jelentes-egy-ev-115-uj-faj-a-mekong-tersegben

https://index.hu/tudomany/2018/02/23/nincsenek_tobbe_vadlovak/

http://www.boon.hu


Események

Friss hírek

2023-08-04 Filmajánló

Galéria

Címkefelhő

BISEL verseny jeles napok események Borián György az év fajai játék Ismerd meg! archív projektek ajánló hasznos víz jó tudni BISEL kisokos