Környezetvédelmi Világnap


2020-06-04
Gellér Zita | 2020-06-04 18:36:57

Június 5-ét 1972-ben, az ENSZ első, „Ember és bioszféra” címet viselő környezetvédelmi világkonferenciáján nyilvánították Környezetvédelmi Világnappá. A világnapon azóta minden évben más és más országban, más és más környezeti témában tartanak konferenciákat. Az idei világnap mottója a „Time for Nature”, hiszen ez alkalomból most a biodiverzitás és természet védelme van középpontban.

A környezetvédelmi világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a környezetszennyezés tényére és annak következményeire, valamint előmozdítsa a közös gondolkodást és ösztönözze a közös cselekvést. A környezeti ügyek 1972 óta jóval összetettebbek és bonyolultabbak lettek. Ugyanakkor ma már nem kell bizonygatnunk, hogy ezek az ügyek fontosak – a mi egészségünk miatt is, és unokáink biztonsága miatt is. Ezért emlékezünk június 5-én a Környezetvédelmi világnapra. Bővebben a Környezetvédelmi Világnapról itt olvashat.

A 2020-as Környezetvédelmi Világnap alkalmából „PRAKTIKUS KALAUZ” jelent meg magánembereknek, vallási csoportoknak, üzletembereknek, városoknak, kormányoknak, iskoláknak és egyetemeknek, fiatalok csoportjainak és civil szervezeteknek. Az alábbiakban – kedvcsinálónak – az iskoláknak és tanároknak szóló részt tesszük közzé magyar nyelven. Az eredeti angol nyelvű kalauz elérhető itt.

 

Mit tehetnek az iskolák és a tanárok?

Az iskolák és a tanárok kritikus szerepet játszanak a fiatalok természet iránti affinitásának ápolásában és az olyan tantervek építésében, amelyek hangsúlyozzák a biodiverzitás értékét és a jövőbeli zöld munkalehetőségek iránti érdeklődést. Ha meg akarjuk változtatni a környezeti ügyek jelenlegi pusztulásának menetét, először meg kell tanulnunk, hogy mit tehetünk; meg kell osztanunk a tudásunkat a közösségeinkkel a Környezetvédelmi Világnapon; és cselekednünk kell azokban a dolgokban, amelyeket meg kell változtatnunk.

Íme néhány forrás az iskolások számára a természet védelméről:

Íme néhány ötlet, hogy hogyan oszthatja meg üzenetét a Környezetvédelmi Világnapon:

 • Keresse meg a legjobban szeretett Földiskola (Earth School ed.ted.com/earth-school ) órát, és ossza meg barátaival a #EarthSchool és a #ForNature hashtag segítségével.
 • A művészet segítségével terjesztheti az üzenetet, például virtuális festmény-versenyen, kiállításon, vagy kihíváson.
 • Május 28-tól június 5-ig vegyen részt az UNEP közösségi média hírcsatornáin, és ossza meg a világgal, hogy miért olyan fontos a természet védelmében tett fellépés. Feltétlenül használja a #ForNature és a # WorldEnvironment-Day hashtagokat.
 • Jelöljön meg néhány embert / szervezetet / társaságot a válaszában, és kérje meg őket, hogy csatlakozzanak a beszélgetéshez.
 • A CITIES4FORESTS elindította a „Forest” kihívást. Csatlakozzon a fotópályázathoz, és ültessen egy fát.  
 • Az iskolák bejelenthetik elkötelezettségüket az egyszer használatos műanyag fokozatos kivonása iránt.
 • Osszon meg kis video-interjút, amelyben családtagjait kérdezi az erőforrások hatékony felhasználásáról.

Így tehet a természetért:

 • Ösztönözze a diákokat arra, hogy gondoljanak egy átlagos napjukra, és magyarázza el, hogy az általuk használt műanyagokat - mint például a szívószálat és az egyszer használatos palackokat – sokkal inkább kényelemből, mint szükségszerűségből használjuk. Mutassa be, hogy hogyan lehet felhagyni az egyszer használatos műanyagok használatát.
 • Rendezzen faültetési rendezvényt az iskolában.
 • Hozzon létre lehetőségeket a fiatalok számára a természet testközeli megismerésére. Vezessen havonta kirándulást vagy természetjáró túrát, szervezzen szabadtéri sporttevékenységeket, és vezessen sétákat a helyi állat-, és növényvilág felfedezésére.
 • Tanítsa meg a diákokat, hogyan írhatnak levelet a helyi önkormányzatnak, amelyben több védelmet kérnek a helyi természeti értékeknek.
 • Ösztönözze a szülőket - oktatási iskolai tevékenységek révén - az újrahasznosításra és a kevesebb csomagolású élelmiszer vásárlására.
 • Ösztönözze a diákokat arra, hogy elegendő ételt fogyasztanak, de azt ne pazarolják.
 • Tervezzen meg egy egynapos biodiverzitás-programot, amelynek keretében bemutatható egy veszélyeztetett faj, vagy egy olyan fajta, amely igazán megmutatja, hogy miért is fontos a vadvilág.
 • Ösztönözze a gyermekeket arra, hogy gondolkodjanak a fogyasztói társadalomról (consumerism) és arról, hogy miért veszélyes ez a bolygónkra nézve.
 • Beszélgessen a diákokkal arról, hogy milyen lehetőségeket kínálnak a „zöld” munkahelyek.

 


Cimkék:
jeles napok

Események

Friss hírek

Galéria

Címkefelhő

BISEL verseny jeles napok események Borián György az év fajai játék Ismerd meg! archív projektek ajánló hasznos víz jó tudni BISEL kisokos