Lessünk békát Királyréten!


2021-04-12
Gellér Zita | 2021-04-12 12:51:01

Lessünk békát Királyréten!
Szerelmi csetepaté az erdei tavacskában

A kora tavaszi melegek sokszor már március elején előcsalják föld alatti, téli álmukból az erdei és gyepi békákat, míg az álomszuszék barna varangyok csak hetekkel később ébredeznek.

A békák és egyéb kétéltűek – a közhiedelemmel ellentétben – nem a tavak, patakok üledékébe beásva töltik a hideg időszakot, valójában már a tavaszi szaporodás után elhagyják a vizeket. A hideg idő beköszöntével a talajba ássák be magukat, gyökerek közé vagy föld alatti, fagymentes repedésekbe bújnak.

Irány a Királyrét!

Az erdei és gyepi békák már március közepén tenyérnyi petecsomókat rakosgatnak a kisebb-nagyobb vízállásokba, a barna varangyok pedig kicsivel később a part menti növényekre tekergetik gyöngysorszerű petefüzéreiket. A Börzsöny egyik legnagyobb vízállása, a királyréti Bajdázói-tó tipikus varangyos szaporodóhely. Ha szeretnénk békát lesni, ide mindenképpen érdemes eljönni!

Varangyéknál a tenyérméretű nőstényeknél jóval kisebbek a hímek, és többen is érkeznek a tavacskához, így jó eséllyel más pályázókkal is meg kell majd küzdeniük termetes választottjuk kegyeiért. Kis szerencsével egy efféle, izgalmas bunyónak is szemtanúi lehetünk!

Legyen barna varangy, gyepi vagy erdei béka - a hatalmas és zajos kétéltűtömeget meglesni hangulatos, egyben feledhetetlen tavaszi élmény. Ilyenkor óvatosan közelítsük az erdei vízállásokat, ugyanis a brekitömegek teljes elszántsággal - akár több kilométer messzeségből - masíroznak rendíthetetlenül a szerelmet ígérő tóhoz.

Ha alkonyatkor érkezünk, az erdei szimfonikusok koncertjét is meghallgathatjuk: a békák kellemes kuruttyolását a vörösbegyek, az énekes és fekete rigók, az erdei pintyek már áprilisban is igen harsány szólamai kísérik.

A börzsönyi Királyrét autóval és tömegközlekedéssel is könnyen elérhető kirándulópont. Központjából a zöld T jelzést követve könnyű, 2 km-es sétával elérhetjük a védett tavat.

©Fotó: Potyó Imre 


Események

Friss hírek

Galéria

Címkefelhő

BISEL verseny jeles napok események Borián György az év fajai játék Ismerd meg! archív projektek ajánló hasznos víz jó tudni BISEL kisokos