Május 22. a biológiai sokféleség világnapja


2024-05-22
Kontur Tamás | 2024-05-23 08:36:00

A biológiai sokféleség bolygónk élő szövete, amely megerősíti az emberi jólétet a jelenben és a jövőben is, gyors hanyatlása pedig a természetet és az embereket egyaránt fenyegeti. A biológiai sokféleségről és az ökoszisztéma-szolgáltatásokról szóló 2019-es globális értékelő jelentés szerint a biológiai sokféleség csökkenésének fő globális mozgatórugói az éghajlatváltozás, az invazív fajok, a természeti erőforrások túlzott kiaknázása, a környezetszennyezés és az urbanizáció. A jelentés kimutatta az emberi tevékenység felelősségét a biológiai sokféleség csökkenésében, amely a szárazföldi ökoszisztémák 75%-át érintette. Ez az értékelés azt is jelezte, hogy a megoldások léteznek és még nem késő cselekedni.

A világ országai csaknem két évvel ezelőtt történelmi jelentőségű stratégiai tervet fogadtak el a biodiverzitás megőrzéséért. Azóta a hangsúly a világszintű célok és tervek végrehajtására helyeződött. Éppen ezért a Biológiai sokféleség egyezmény az idei világnap mottójának a „Légy része a Tervnek” („Be part of the Plan”) szlogent választotta, ezzel ösztönözve döntéshozókat, szervezeteket, magánszemélyeket, hogy mindenki a maga lehetősége szerint járuljon hozzá a biológiai sokféleség csökkenésének megállításához.

De ahhoz hogy fontosnak érezzük, megbecsüljük és megvédjük a körülöttünk lévő fajokat és hozzájáruljunk a biológiai sokféleség csökkenésének megállításához először meg kell ismernünk őket,  meg kell ismerni a fajok közti összefüggéseket, egymásra utaltságokat, szimbiózisokat,  az egyes fajok táplálékláncban betöltött szerepét. A legjobb, ha saját magunk tapasztaljuk, figyeljük meg ezen összefüggéseket ott ahol lakunk, vagy amerre kirándulunk, de sokat tanulhatunk a már lejegyzett szakirodalomból is. Mi magunk is készíthetünk naplót, jegyzeteket az általunk látottakról, tapasztaltakról. Ezeket a megfigyeléseket még izgalmasabb, ha barátokkal együtt végezzük és rögtön meg is oszthatjuk velük élményeinket. 

A helyi vízfolyások fajait, biológiai sokféleségét is megmutató  BISEL vízvizsgálat, amely a vízben élő makrogerinctelen fajok vizsgálata alapján megmutatja az általunk kiválasztott vízfolyás ökológiai állapotát, pont olyan természeti és tapasztalati élmény, amelyet csapatban jó végezni. BISEL vízvizsgálatot bárki végezhet, amikor az adott helyi vízfolyás épp nincsen befagyva és a www.bisel.hu oldalon történő regisztráció után, a "Projektjeim" fülre kattintva "új projekt feltöltése" alatt ki is töltheti a jegyzőkönyvet, megadva lehetőség szerint a vízfolyás biológiai, fizikai, és kémiai jellemzőit. Az ismételt vizsgálatok és a leírt adatok alapján nyomon követhető a vízfolyás ökológiai állapota és észlelhető ha javul és az is, ha romlik. Amennyiben romlik az állapota, azt érdemes jelezni az adott vízfolyást kezelő vízügyi igazgatóságnak, hogy idejében megtehessék a szükséges intézkedéseket a vízfolyás megfelelő ökológiai állapotának helyreállítása érdekében.

Ugyancsak jó lehetőség a fajok alaposabb megismeréséhez, ha a természeti környezetünkben próbálunk minél egyedibb, különlegesebb fotókat készíteni róluk. Az elkészített fotó alapján egy fajhatározó segítségével  beazonosítható a lefotózott állat, illetve növényfaj és a szakirodalmat böngészve alaposabban megismerhetjük az adott faj élővilágban betöltött szerepét, hasznosságát, vagy épp veszélyességét. Ezen ismeretek alapján el tudjuk dönteni, hogy az adott fajt óvni, védeni szükséges, vagy épp egy invazív növény, vagy állatfajjal van dolgunk, amelyet inkább gyéríteni, visszaszorítani szükséges.

A fentiek alapján elmondható, hogy a biológiai sokféleség megőrzése terén mindannyian, egyénenként is és közösségben is sokat tehetünk. „Légy része a Tervnek” - „Be part of the Plan”!

Forrás: https://unesco.hu , https://kormany.hu, BISEL vizsgálat közben készült fotók, "Az Év BISEL Fotósa 2023" pályázat válogatott fotói.

Indexkép: "Az Év BISEL Fotósa 2021" pályázat válogatott fotói


Események

Friss hírek

Galéria

Címkefelhő

BISEL verseny jeles napok események Borián György az év fajai játék Ismerd meg! archív projektek ajánló hasznos víz jó tudni BISEL kisokos