Március 21. az Erdők Nemzetközi Napja


2022-03-21
Kontur Tamás | 2022-03-22 09:08:43

Az Erdők Nemzetközi Napját 2012-ben hozta létre az Egyesült Nemzetek Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO). Célja, hogy minden országot arra ösztönözzenek, hogy nagyobb figyelmet fordítsanak az erdők megóvására helyi, nemzeti és nemzetközi szinten.

Mi a 2022-es Erdők Nemzetközi Napjának témája?

Az Erdők Nemzetközi Napja 2022 témája: „Fenntartható termelés és fogyasztás”. Miért ünnepeljük az Erdő Napját?

A cél, hogy felhívjuk a figyelmet az erdők mindennapi életünkben betöltött fontosságára. Életünk számos területe így vagy úgy, de kapcsolódik ehhez a pótolhatatlan természeti “jelenséghez”. Az erdők és fenntartható gazdálkodásuk kulcsfontosságúak az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, valamint hozzájárul a jelenlegi és a jövő generációinak jólétéhez.

Tények javakról és károkról

• Az erdő a Föld tüdeje – a világ oxigénellátásának több mint 40%-a a trópusi esőerdőkből ered, és az üvegházgázok közel 15%-át nyelik el a világ erdei.

• Az erdők a természet vízszűrői - a fák szivattyúként átszűrik, tárolják a vizet, szabályozzák a talajvíz szintjét, a víz elvezetését, az egészséges vízkörforgás kulcsszereplői.

• Az erdők a talaj védelmezői - csökkentik a talajerózió hatását, mivel megfogják a folyó vizet, mérséklik az üledék szintjét is a tavak, folyók és más vizes területek környékén.

• Az árnyat adó, párologtató fák védenek a városi hősziget-hatás ellen, és jelentősen csökkenthetik az energiafelhasználást: megfelelően telepítve 2-8 Celsius-fokkal hűthetik a városi környezet levegőjét, mintegy 30%-kal csökkentve a hűtési és 20-50%-kal a fűtési költségeket.

• A legtöbb erdőt a pálmaolaj, az élelem- és takarmánytermesztés miatt irtjuk ki, a haszonfa-kitermelés – épület, bútor, fűrészáru, tűzifa, papírgyártás stb. az erdőirtás egyharmadáért felel.

• Az erdőirtás 12-20%-kal növeli a globális üvegházgáz-kibocsátást, azaz a klímaváltozást.

• A világ megmaradt erdeinek több mint felét ma már mindössze öt ország birtokolja – Oroszország, Brazília, Kanada, az Egyesült Államok és Kína.

• A legnagyobb trópusi esőerdő, a több mint 800 millió hektár kiterjedésű Amazonas 9 dél-amerikai ország területén húzódik át. Kisebb kiterjedésűek Afrika, Délkelet-Ázsia, Ausztrália és Közép-Amerika trópusi esőerdei. Ezek együttes területe nagyjából megegyezik az amazonasi erdőkével. A növekvő nyersanyagigény ezeket is veszélyezteti.

Hazai erdeink

Évszázadokkal ezelőtt Magyarország mai területének 85,5%-át borította erdő - ma közel 22%-át. Erdeinknek csak kevesebb, mint fele természetes eredetű, „igazi erdő" – főként tölgyes és bükkös. Idős erdeink fele a Bükk-hegység belsejében található. A hazai erdőterület alig 2%-a számít az élővilág megőrzése szempontjából kulcsfontosságú, 120 évnél idősebb erdőnek.

Különösen a síkvidékeken a korábbi évszázadok mezőgazdasági célú erdőirtásai után az erdők helyét nagyrészt a 20. században telepített faültetvények: fenyvesek, akácosok, nemesnyárasok foglalják el. A hazai viszonyok között korosnak számító erdeink egyharmada nem áll védelem alatt, és erdőterületeink több mint 95%-án zajlik fakitermelés és -telepítés a WWF szerint.

Az egészséges erdők elengedhetetlenek az emberek és a bolygó számára, mégis a világ évente 10 millió hektár erdőt veszít, ami majdnem akkora, mint Izland. A globális erdőirtás riasztó ütemben folytatódik, hogy elősegítse a gazdasági fejlődést, ami káros a környezetre.

Az Erdők Nemzetközi Napjának célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy újra elkötelezzük magunkat az egészséges erdők mellett, hogy kézzelfogható megoldásokkal vessünk véget az erdeinket veszélyeztető fenntarthatatlan fogyasztási és termelési mintáknak.

Forrás: sokszinuvidek.hu, fna.hu

Fotók: Címfotó: Dr. Gellér Zita - erdő

Szövegközi fotók: Presser Nimród - Téli csobogó, meseország; FNA cikk

Események

Friss hírek

Galéria

Címkefelhő

BISEL verseny jeles napok események Borián György az év fajai játék Ismerd meg! archív projektek ajánló hasznos víz jó tudni BISEL kisokos