Március 22. A víz világnapja


2022-03-22
Kontur Tamás | 2022-03-22 14:55:40

A Víz világnapját 1992-ben, a Rio de Janeiróban megtartott Nemzetközi Környezet és Fejlődés Konferenciát követően kezdeményezte az ENSZ közgyűlése, és legelső alkalommal egy évvel később, 1993-ban tartották meg. Azóta erre minden évben március 22-én kerül sor. 

A döntés célja az volt, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető, tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére. Amellett, hogy ünnepli a vizet, felhívja a figyelmet arra, hogy jelenleg is 2 milliárd ember él biztonságos vízhozzáférés nélkül. A világnap egyik fő célja, hogy cselekvésre buzdítson. Az ide vonatkozó Fenntartható Fejlődési Cél: 2030-ig legyen hozzáférhető a tiszta víz és a biztonságos szennyvízkezelés mindenki számára.

A felszín alatti vizek láthatatlanok, jelenlétüket mégis mindenhol tapasztaljuk. A lábunk alatt meghúzódó víz rejtett kincs, ami a világ szárazabb területein élőknek az egyetlen vízforrása lehet.

Édesvízkészletünk jelentős hányadát ezek a vizek teszik ki: táplálják az ivóvíz-hálózatot, a higiéniai rendszereket, az ipart és a mezőgazdaságot, fenntartják a természetes ökoszisztémákat.

Mi a felszín alatti víz?

A földkéreg hézag-, üreg- és pórusrendszerét kitöltő vizek. Főbb típusaik a talajvíz, parti szűrésű víz, a rétegvíz, a rés-vagy karsztvíz és a termálvíz.

Miért kell foglalkoznunk a felszín alatti vizekkel?

Azokon a területeken, ahol a vízkivétel nagyobb, mint a csapadékból származó beszivárgás, ott a felszín alatti vizeket túlhasználják. Sok helyen elszennyezik, ami azért jelentős probléma, mert akár évszázadokat vehet igénybe a vízkészletek helyreállása.

Sokan nincsenek tisztában a felszín alatti víz mennyiségével és jelentőségével, így nem használják ki a benne rejlő lehetőséget. Feltárásuk, védelmük, valamint fenntartható használatuk kulcsszerepet játszik az éghajlatváltozáshoz történő alkalmazkodásban és a növekvő népesség szükségleteinek kielégítésében.

Mit tehetünk a felszín alatti vizekért?

Meg kell védenünk a szennyezésektől, valamint fenntartható módon kell velük gazdálkodnunk, egyensúlyban tartva a népesség és az élővilág szükségleteit. A felszín alatti vizek a földi életközösségek bonyolult hálózatában, a mezőgazdaságban, az iparban, és a szennyvízkezelési rendszerekben betöltött, kiemelt szerepének meg kell jelennie a fenntartható fejlődéshez kapcsolódó irányelvekben.

A felszín alatti vizeket gondosan és körültekintően kellene használnunk, ehhez azonban szükséges a felmérésük, analizálásuk és megfigyelésük.

A felszín alatti vizek – akárcsak a klímaváltozás – nem ismernek határokat. Országokon átívelő összefogásra van szükség ahhoz, hogy a vízkészletek elosztásán javítsunk és így ebben a változó világunkban mindenki számára hozzáférhetőek legyenek.

Összefogásra és tervezésre van szükség ahhoz, hogy fenntartható módon gazdálkodjunk ezzel az értékes nyersanyaggal.

Forrás: vizvilagnap.hu, sokszinuvidek.hu

Címfotó: Koncz-Bisztricz Tamás - Zöld

Szövegközi fotó: vizvilagnap.hu

 

 


Események

Friss hírek

Galéria

Címkefelhő

BISEL verseny jeles napok események Borián György az év fajai játék Ismerd meg! archív projektek ajánló hasznos víz jó tudni BISEL kisokos