Még a csapból is ez folyik


2017-04-25
Turi László | 2017-09-19 23:34:17

„Még a csapból is az folyik” – szoktuk mondani arra, ami már tényleg mindenhonnan körülvesz bennünket. Épp, mint a víz, ami szerencsére folyamatosan a rendelkezésünkre áll. Háztartásainkban számos dologra használjuk, elhasználjuk, majd költséges technológiákkal tisztítjuk és újrahasználjuk. Vajon végtelen lehet ez a folyamat és a csapunkból mindig folyni fog a víz?

Újra és újra felmerül a kérdés: fontos-e ma Magyarországon a víztakarékosság?

Mint az tudjuk a Föld vízkészletének nagy része a tengerekben, sós víz formájában hullámzik, a fennmaradó 3 %-nyi édesvízkészlet kétharmada jég formájában tárolódik, a maradék egy százaléknak pedig egy része kőzetrétegekbe zárva a Föld felszíne alatt bújuk meg. Mi ezt az egy százalékot tudjuk használni a mindennapokban. A csapból folyó vizeink tehát több helyről származhatnak, de fontos tudni, hogy mind különféle módon emésztik fel a természetes erőforrásainkat.

Talajvizeink az utóbbi 100 évben annyira elszennyeződtek, hogy manapság már csak szigorú vizsgálatok és rendszeres ellenőrzések mellett szabad emberi fogyasztásra is használni.

A felszín alatti karszt- és rétegvizek általában nagy tisztaságú vizek, melyek kitermelésük után azonnal alkalmasak fogyasztásra. Ezek a vízkészletek azonban nem újulnak meg olyan ütemben, ahogyan használjuk őket, tehát egy idő után elapadhatnak.

A folyóvizeink tisztítás után kerülhetnek a vezetékekbe. A térképet nézve feltűnő, hogy  Magyarország e tekintetben igen gazdag. Azonban alaposabban megvizsgálva látjuk, hogy a vizeink nagy többsége külföldről érkezik hazánk területére, innen nézve tehát rendkívül kiszolgáltatottak vagyunk. Elég csak az utóbbi évek néhány különösen jelentős határon túli vízszennyezésére gondolni, mint a tiszai ciánszennyezés vagy a Rába habzása.

Igaz ugyan, hogy szennyvizeinket tisztítjuk, tehát a víz, amelyet már használtunk, visszakerülhet a folyókba, majd ismételten használatba vehető. De a tisztítás költséges, energiaigényes folyamat, és vannak olyan vegyületek és baktériumok, melyek szűrésére a jelenlegi technológiák nem alkalmasak. Ez tehát azt jelenti, hogy nem határtalan és végtelen ennek a módszernek a fenntarthatósága sem.

A hazánk területén fellelhető vizek arányban állnak a jelenlegi vízfelhasználással. De míg átlagos vízigényünk növekszik, a globális klímaváltozás hatására medencénkben szárazabb éghajlat várható, a tendenciák tehát lehetséges vízhiányt vetítenek előre. A fentiek alapján látjuk, hogy igenis, volna értelme takarékoskodnunk az élet alapelemével.

Lássuk, mire is használjuk pontosan otthonainkban! Tudnánk élni ennél kevesebb víz elhasználásával is?

Események

Friss hírek

2023-08-04 Filmajánló

Galéria

Címkefelhő

BISEL verseny jeles napok események Borián György az év fajai játék Ismerd meg! archív projektek ajánló hasznos víz jó tudni BISEL kisokos