Még a csapból is ez folyik


2017-04-25
Turi László | 2017-09-19 23:34:17

„Még a csapból is az folyik” – szoktuk mondani arra, ami már tényleg mindenhonnan körülvesz bennünket. Épp, mint a víz, ami szerencsére folyamatosan a rendelkezésünkre áll. Háztartásainkban számos dologra használjuk, elhasználjuk, majd költséges technológiákkal tisztítjuk és újrahasználjuk. Vajon végtelen lehet ez a folyamat és a csapunkból mindig folyni fog a víz?

Újra és újra felmerül a kérdés: fontos-e ma Magyarországon a víztakarékosság?

Mint az tudjuk a Föld vízkészletének nagy része a tengerekben, sós víz formájában hullámzik, a fennmaradó 3 %-nyi édesvízkészlet kétharmada jég formájában tárolódik, a maradék egy százaléknak pedig egy része kőzetrétegekbe zárva a Föld felszíne alatt bújuk meg. Mi ezt az egy százalékot tudjuk használni a mindennapokban. A csapból folyó vizeink tehát több helyről származhatnak, de fontos tudni, hogy mind különféle módon emésztik fel a természetes erőforrásainkat.

Talajvizeink az utóbbi 100 évben annyira elszennyeződtek, hogy manapság már csak szigorú vizsgálatok és rendszeres ellenőrzések mellett szabad emberi fogyasztásra is használni.

A felszín alatti karszt- és rétegvizek általában nagy tisztaságú vizek, melyek kitermelésük után azonnal alkalmasak fogyasztásra. Ezek a vízkészletek azonban nem újulnak meg olyan ütemben, ahogyan használjuk őket, tehát egy idő után elapadhatnak.

A folyóvizeink tisztítás után kerülhetnek a vezetékekbe. A térképet nézve feltűnő, hogy  Magyarország e tekintetben igen gazdag. Azonban alaposabban megvizsgálva látjuk, hogy a vizeink nagy többsége külföldről érkezik hazánk területére, innen nézve tehát rendkívül kiszolgáltatottak vagyunk. Elég csak az utóbbi évek néhány különösen jelentős határon túli vízszennyezésére gondolni, mint a tiszai ciánszennyezés vagy a Rába habzása.

Igaz ugyan, hogy szennyvizeinket tisztítjuk, tehát a víz, amelyet már használtunk, visszakerülhet a folyókba, majd ismételten használatba vehető. De a tisztítás költséges, energiaigényes folyamat, és vannak olyan vegyületek és baktériumok, melyek szűrésére a jelenlegi technológiák nem alkalmasak. Ez tehát azt jelenti, hogy nem határtalan és végtelen ennek a módszernek a fenntarthatósága sem.

A hazánk területén fellelhető vizek arányban állnak a jelenlegi vízfelhasználással. De míg átlagos vízigényünk növekszik, a globális klímaváltozás hatására medencénkben szárazabb éghajlat várható, a tendenciák tehát lehetséges vízhiányt vetítenek előre. A fentiek alapján látjuk, hogy igenis, volna értelme takarékoskodnunk az élet alapelemével.

Lássuk, mire is használjuk pontosan otthonainkban! Tudnánk élni ennél kevesebb víz elhasználásával is?

Események

Friss hírek

Galéria

Címkefelhő

BISEL verseny jeles napok események Borián György az év fajai játék Ismerd meg! archív projektek ajánló hasznos víz jó tudni BISEL kisokos